Een hoge werkdruk kan een bron van stress zijn. Ook de omgang met collega's en klanten kan stress veroorzaken, zeker bij pesterijen, geweld, discriminatie of seksuele intimidatie. Werkdruk, ongewenst gedrag en ingrijpende gebeurtenissen op het werk noemen we psychosociale arbeidsbelasting (PSA).
Hoe een werknemer zich voelt op de werkvloer, heeft niet alleen invloed op zijn functioneren, maar ook op zijn gezondheid. Als werkomstandigheden, zoals de psychische druk en de omgang met anderen, niet goed zijn, kan er werkstress ontstaan. Ook wel psychosociale arbeidsbelasting (PSA) genoemd.
Het gaat hierbij om arbeidsrisico's die werkstress kunnen veroorzaken, zoals werkdruk, agressie, geweld, (seksuele) intimidatie, pesten en discriminatie. Een andere mogelijke oorzaak is een verstoorde werk-privébalans (bijvoorbeeld door mantel zorg of rouwverwerking).
In de sector Zorg en Welzijn spelen meerdere arbeidsrisico's. Daarvan zijn psychosociale arbeidsbelasting, fysieke belasting en biologische agentia (bacteriën en virussen) de oorzaak van de meeste uitval. Bovendien versterken deze risico's elkaar, waardoor het belangrijk is om ze alledrie aan te pakken.
Wettelijke verplichting PSA-beleid
De Arbowet noemt hierbij vijf thema's: discriminatie, seksuele intimidatie, agressie, pesten en werkdruk. Is voorkomen niet mogelijk, dan moet u ongewenst gedrag zoveel mogelijk beperken.
Als er sprake is van ongewenste omgangsvormen of hoge werkdruk, kan dit stress teweeg brengen en lichamelijke, psychische en sociale klachten veroorzaken. De Arbowet noemt dit psychosociale arbeidsbelasting (PSA).
Als werknemers zich niet goed voelen op werk, kan dit zorgen voor werkstress. Bijvoorbeeld door een hoge werkdruk of ongewenste omgangsvormen. Dit heet psychosociale arbeidsbelasting (PSA). U bent verplicht om een PSA-beleid te hebben.
Psychische problemen hebben te maken met uw gevoelens en gedachten. Sociale problemen hebben te maken met andere mensen of instanties. Psychosociale problemen zijn een combinatie van deze twee. Ook kunt u er lichamelijke klachten bij krijgen (zoals hoofdpijn, hartkloppingen, slecht slapen).
Met de methode van de 5 A's (Alertheid, Aanvang, Analyse, Aanbod, Afsluiting) leer je gebruik te maken van de juiste gespreksstructuur in klantenservice. Daarnaast vertellen we hoe je ook inhoudelijk goed voorbereid een klantgespreek aangaat aan de hand van de 4 A's (Analyse, Aanleiding, Aanpak, Afspraak).
Arbeidsomstandigheden zijn alle tastbare en niet tastbare factoren die betrekking hebben op de arbeid in dienst van een werkgever. Het begrip heeft zowel betrekking op de fysieke werkomgeving als op de psycho- sociale relaties met leidinggevenden, collega's en derden.
Dit is de mate waarin een situatie of gebeurtenis invloed op je heeft of je raakt. Sommige situaties en gebeurtenissen (bijvoorbeeld een echtscheiding of ontslag) kunnen bij mensen emoties oproepen en hen daardoor emotioneel “raken”.
Een hoge werkdruk kan een bron van stress zijn. Ook de omgang met collega's en klanten kan stress veroorzaken, zeker bij pesterijen, geweld, discriminatie of seksuele intimidatie. Werkdruk, ongewenst gedrag en ingrijpende gebeurtenissen op het werk noemen we psychosociale arbeidsbelasting (PSA).
De arbeidsrisico's verschillen sterk per branche en werkplek. Maar een top 5 van arbeidsrisico's die het vaakst voorkomen, is er wel. De grootste risico's zijn: gevaarlijke stoffen, geluid, machineveiligheid, werkplekinrichting en psychosociale arbeidsbelasting.
Er is sprake van 'ongewenste omgangsvormen' als u wordt benaderd op een manier die niet hoort bij een gewone collegiale relatie. Denk aan: agressie, bedreiging, discriminatie, geweld en seksuele intimidatie. Ook roddelen, pesten en het verspreiden van geruchten zijn ongewenste omgangsvormen.
Met een duidelijk PSA-beleid voorkomt u verzuim en zorgt u ervoor dat werknemers met plezier aan het werk zijn én blijven en dat ze niet met (psychische) klachten uitvallen. Voorwaarde is dat management en/of directie het beleid steunen en handhaven en dat zij zich bewust zijn van hun voorbeeldfunctie.
De onderdelen zijn arbeidsinhoud, arbeidsomstandigheden, arbeidsvoorwaarden en arbeidsverhoudingen. Deze indeling wordt aangehouden in dit onderzoek om de tevredenheid te meten.
In deze blog verken ik de veranderingen op de arbeidsmarkt vanuit vier A's die de kwaliteit van werk (of arbeid) typeren: arbeidsinhoud, arbeidsomstandigheden, arbeidsvoorwaarden en arbeidsverhoudingen. Deze vier A's vormen ook de kern van de strategische kennisagenda van het CAOP.
Beleid ter bevordering van participatie en toegankelijkheid, het voorkomen van sociale uitsluiting en ondersteuning van het lokaal sociaal beleid. Betekenis van welzijnsbeleid toevoegen.
Wat zijn de verschijnselen bij psychosociale problemen? Iedereen reageert op een andere manier op psychosociale problemen. Sommige mensen trekken zich terug, worden stil en somber. Anderen worden gespannen, opvliegend en agressief.
Psychische problemen worden vaak veroorzaakt door nare gebeurtenissen die het leven onomkeerbaar verstoren. Bijvoorbeeld acuut in de vorm van een zwaar verkeersongeluk, een onverwachte confrontatie met (extreem) geweld of een plotseling overlijden van een geliefde.
Hieronder vallen de antisociale, borderline, theatrale en narcistische persoonlijkheidsstoornissen. Mensen die in het dagelijks leven zeer angstig en onzeker zijn. Hieronder vallen de ontwijkende, afhankelijke en dwangmatige persoonlijkheidsstoornissen.
Zijn er bepaalde factoren die de psa waafde kunnen verhogen? Ik denk aan alcohol, sex, roken, stress of andere zaken.
Het doel van psychosociaal en gedragswetenschappelijk onderzoek is het verkrijgen van meer inzicht in het psychologisch en sociaal functioneren van volwassenen en kinderen die brandwonden oplopen.
In de catalogus staan de volgende arbeidsrisico's beschreven: fysieke belasting (ergonomie, beeldschermwerk), psychosociale arbeidsbelasting (werkdruk, ongewenst gedrag), gevaarlijke stoffen en biologische agentia, zwangerschap en arbeid en algemeen arbobeleid (BHV).