Citroen en grapefruit zijn je beste vrienden in de strijd tegen griep. Ze bevatten veel vitamine C én helpen je lever bij het afvoeren van gifstoffen. Bovendien bevatten ze veel antioxidanten die je immuunsysteem versterken, vooral dan in het witte gedeelte van de schil.
Ananas. Ananas bevat het enzym bromelaïne. Dit enzym zorgt voor ondrukking van de hoest en maakt slijm in de keel los. Eet wat stukjes ananas of probeer een mengel van ananassap, honing, zout en peper.
Fruit is het antwoord
Andere bessen, zoals bramen of Japanse bessen, zitten ook vol vitamines die je weerstand versterken. Aardbeien zitten vol met antioxidanten, vitamine C bijvoorbeeld. Dit zorgt ervoor dat je lichaam in staat is om te vechten tegen ziektes en veroudering.
Gebruik een melkproduct bij elke maaltijd, zoals een glas (soja)melk, karnemelk of yoghurt bij het brood en een schaaltje (soja)vla, yoghurt of kwark bij de warme maaltijd. Kies voor producten waaraan extra eiwit is toegevoegd, zoals kwark, yoghurt, pudding, shakes en repen.
Maar als je verkouden bent, dan helpt extra veel water drinken. Water zorgt er namelijk voor dat afvalstoffen en overtollig slijm van het lichaam snel afgevoerd worden. Vooral het drinken van warme kruidenthee helpt tegen verkoudheid. Vermijd koffie, gewone thee, chocolademelk en alcohol.
Hoesten met dun en wit slijm (Koude hoest)
Te vermijden voedingsmiddelen: Voedsel heeft een koude eigenschap en ingevroren, rauw, vettig of moeilijk verteerbaar voedsel bevordert het genezingsproces meestal niet en moet worden beperkt.
Kortademigheid en benauwdheid
U kunt last hebben van een kriebelhoest na de besmetting met het coronavirus. Om de kriebelhoest te dempen kunt u: inademen en slikken als u een hoestprikkel op voelt komen. de hoestprikkel opvangen in de mondholte.
Het verkouden lijf heeft eiwitten nodig. Eiwitten ondersteunen juist de organen waar het vervelende, verkouden gevoel vandaan komt en waar witte bloedcellen massaal worden vernietigd. Vis en gevogelte zoals kip zijn goede aansterkers. Ook al heb je geen eetlust, zorg dat je aan je eiwit komt.
Stomen maar
Door je gezicht boven een kom heet water te houden wordt het snot beter vloeibaar. Doe dit drie tot vier keer per dag voor ongeveer een kwartier per keer. Houd ook zeker een zakdoek bij de hand om het overtollig slijm uit te neus te verwijderen.
Kies voor zacht fruit zoals aardbei, banaan, framboos, kiwi, mango, meloen, nectarine, peer, perzik en pruim. Hard fruit zoals appels en ananas kun je eventueel pureren. Fruit uit blik is ook vaak zacht, maar levert minder vitamines dan vers fruit.
Groenten tegen keelpijn, heesheid en hoesten
Pastinaak en wortel bijvoorbeeld. Wortel zou vooral verzachtend werken bij hoesten of longontsteking. Ook pastinaak helpt tegen een vervelend hoestje. Wist je trouwens dat pastinaak ook goed geschikt is als babyvoeding?
Een verkoudheid duurt over het algemeen niet langer dan een week. Als de verschijnselen van verkoudheid niet na 10 dagen zijn verdwenen, is er iets anders aan de hand, bijvoorbeeld een kaakholteontsteking of een allergie.
Conclusie. Op basis van dit kleinschalig onderzoek is zeker niet bewezen dat je klachten verergeren door melk te drinken tijdens een verkoudheid. Drink gerust een glas melk met honing als je je daar beter bij voelt. Het heeft echter geen invloed op het genezingsproces.
Lepel honing met lijnzaad
Het klinkt als het ultieme neo-hipstermiddel. Maar het werkt gegarandeerd tegen het slijm in je keel. Neem een of twee keer per dag een eetlepel honing met wat lijnzaad en binnen enkele dagen is je keeltje gesmeerd en ben je van het gehoest af.
De ziekteverschijnselen bij COVID-19 ('corona') lijken vaak op die van griep: verkoudheidsklachten, hoesten, benauwdheid, koorts. Maar COVID-19 wordt veroorzaakt door het coronavirus SARS-CoV-2, terwijl griep wordt veroorzaakt door een influenzavirus.
Warme kruidenthee met honing
Warme thee met honing verzacht de keel en werkt tegen hoesten. Voeg er eventueel nog extra citroen aan toe voor extra vitamine C. Tip: vitamine C is hittegevoelig dus laat de thee dan wel wat afkoelen. Je kunt hiermee ook experimenteren met kaneel en gember.
De hoofdsymptomen van COVID-19 met de omikronvariant zijn vergelijkbaar met de bekende eerdere virusvarianten, te weten: luchtwegklachten en koorts. Verlies van reuk/smaak wordt bij een infectie door de omikronvariant minder vaak gerapporteerd dan bij eerdere virusvarianten en keelpijn lijkt juist vaker voor te komen.
Studies hebben namelijk aangetoond dat Omicron infecties soms nog besmettelijk zijn tot 10 dagen na de diagnose. Dit houdt in dat activiteiten waarbij het dragen van een mondmasker niet mogelijk is (b.v. gezamenlijk eten), niet zijn toegestaan.
Ze hebben berekend dat bij omikron gemiddeld 3,4 dagen zit tussen het moment dat iemand met het virus klachten krijgt en het moment dat een aangestoken huisgenoot de eerste symptomen ontwikkelt. Bij de deltavariant bedroeg die periode gemiddeld 3,9 dagen bij mensen uit hetzelfde huishouden.