Enkele populaire Belgische gerechten zijn: witloof met kaas en hesp in de oven, (vlees)stoverij met frieten, 'tomate crevettes' (tomaat-garnaal), stoemp (stamppot van aardappelen en groenten), vol-au-vent, Gentse waterzooi (een soep van zoetwatervis en/of kip, room, groenten & aardappel), paling-in-'t-groen uit de ...
Het nationale gerecht van België, dat bekend staat over de hele wereld, is de Belgische friet. De oorsprong van de Belgische friet gaat terug tot de 17e eeuw, toen inwoners van de regio Namen begonnen met het frituren van aardappelen. Sindsdien is de Belgische friet uitgegroeid tot een icoon van de Belgische keuken.
Stoofvlees met frieten
Jullie bevestigden het nog maar eens: het favoriete gerecht van de Belgen is stoofvlees met frieten. Een klassieker die altijd even goed smaakt.
Belgische eetcultuur
Ze hechten veel waarde aan traditionele gerechten en ambachtelijke producten. Frieten, chocolade, wafels en bier zijn iconische elementen van de Belgische keuken. Daarnaast zijn er ook regionale specialiteiten zoals mosselen met friet, stoofvlees met bier en Luikse wafels.
Vlamingen zijn niet zuiver Germaans, maar stammen grotendeels af van de Franken die in de derde eeuw vanuit het hertogdom Franken in het huidige Duitsland naar de gebieden trokken die de Romeinen in de derde eeuw hadden verlaten.
Van de klassieke Vlaamse frieten tot de smakelijke Luikse wafels, er is voor ieder wat wils. Andere populaire Belgische snacks zijn onder andere de Belgische chocolade, de beroemde Brusselse wafels en de hartige Gentse waterzooi.
Vlees, vis, eieren en vervangproducten
Dat is eigenlijk te veel. De meerderheid van de volwassen Belgische bevolking eet minstens één keer per week vis. Maar 48% van de 18- tot 39-jarigen en 40% van de 40- tot 46-jarigen haalt deze norm niet.
Een van de bekendste voorbeelden van Belgisch gebak is de Belgische wafel, die al sinds de middeleeuwen wordt gemaakt. Andere populaire Belgische gebakjes zijn de éclair, de praline en de speculaas. Belgisch gebak staat bekend om zijn ambachtelijke bereiding en hoogwaardige ingrediënten.
Bekende Belgische snoepmerken zoals Côte d'Or, Leonidas en Guylian zijn geliefd over de hele wereld. Chocolade, pralines, wafels en speculaas zijn enkele van de populaire snoepjes die uit België komen.
Belgische eetcultuur
Veelvoorkomende gerechten op zondag zijn bijvoorbeeld stoofvlees met frietjes, vol-au-vent, mosselen, en natuurlijk de Belgische wafels. Deze gerechten worden vaak bereid met verse en lokale ingrediënten, wat de smaak en kwaliteit ten goede komt.
Ook rond tien uur, vier uur en 's avonds na het avondeten wordt er gesnackt in ons land. Vooral het vieruurtje is populair: 42 procent van de Belgen zegt regelmatig een tussendoortje te nemen 'na schooltijd'.
Belgen hebben een breed scala aan populaire sterke dranken. Enkele van de meest geliefde dranken zijn jenever, whisky, rum en gin. Jenever is een traditionele Belgische sterke drank die al eeuwenlang wordt gedronken.
Tartaar, steak-tartaar of filet américain. Hoe je dit gerecht ook noemt, het gaat om rauw vlees, fijn of grof gehakt, en dikwijls gemengd met mayonaise, peterselie, Worcestersaus, tabasco en kappertjes of augurk. Een heerlijk vers en koud gerechtje dat perfect past bij warme frietjes.
Het Belgisch voedingspatroon wordt gekenmerkt door een excessieve consumptie van rood vlees, bereid vlees en gesuikerde dranken, en door een onvoldoende consumptie van fruit, groenten, noten en zaden, melk, eieren en vis. Het voedingspatroon is slechts weinig veranderd in de tijd.
Wat betreft de subjectieve gezondheid, dus hoe we onze eigen gezondheid inschatten, scoren we beter dan het EU-15-gemiddelde (i.e. onze buurlanden). 77% van de Belgische inwoners beoordeelde zijn gezondheid in 2018 als goed of zeer goed. Voor levensverwachting, situeren we ons lager dan het EU-15-gemiddelde.
De Belg eet jaarlijks gemiddeld zo'n 52,9 kilogram brood, of ongeveer 4,4 sneetjes per dag.
De meeste Belgen lunchen met boterhammen. Voor de lunch worden deze meestal belegd met iets hartigs, zoals kaas of hesp (Vlaams voor ham). Daarnaast eet men vaak een warm soepje, zoals tomatensoep of groentesoep. Bij deze eenvoudige lunch wordt vaak water of iets fris gedronken, maar ook wel vruchtensappen.
De u-vorm wordt traditioneel geassocieerd met beleefdheid en respect. Het is de vorm die gebruikelijk is in contacten met mensen met wie we niet vertrouwd zijn, bijvoorbeeld bij een eerste contact, of in situaties waarbij er een hiërarchische verhouding speelt, zoals in contacten met een minister.
Wie is de beroemdste Belg aller tijden? Dat blijkt Karel De Grote te zijn, gevolgd door schilder Pieter Paul Rubens. Van Belgen die nog in leven zijn, staat enkel Jean-Claude Van Damme in de top 10, op nummer 9.
Die zijn de voertaal in verschillende delen van het land: in Vlaanderen, de noordelijke helft van het land, spreekt men Nederlands; in Wallonië, de zuidelijke helft van het land, spreekt men Frans en 9 gemeenten in het oosten van van Wallonië vormen de Duitstalige gemeenschap.In het centrum van België ligt het Brussels ...
België In België kan het ontbijt bestaan uit koffiekoeken en/of brood, al dan niet geroosterd, met kaas of vlees, boter of margarine, zoete jam (confituur) en chocoladepasta. Daarbij wordt koffie met melk, thee, chocolademelk of vers fruitsap gedronken.