Als mobiele telefoons noodzakelijk zijn voor de inhoud van de les, zijn ze wel toegestaan. Leerlingen die afhankelijk zijn van hun telefoon mogen deze wel gebruiken. Bijvoorbeeld om medische redenen of door een beperking. Scholen moeten hiervoor zelf regels afspreken met leraren, ouders en leerlingen.
De smartphone biedt veel onderwijsmogelijkheden
Er zijn allerlei onderwijsapps voor de smartphone verkrijgbaar, zoals Kahoot (quizjes maken), Drillster (woordjes/toetsen leren), Linoit (collages maken) en Evernote (ideeën verzamelen en structureren). Je kunt daarmee je les interactief en levendig maken.
Mag een docent je mobieltje afpakken? De regels voor het gebruik van mobieltjes op school verschilt per school. Er gelden hiervoor geen wettelijke regels. Scholen stellen daarom hun eigen regels op, en die kun je vinden in de schoolgids of het leerlingenstatuut.
Wij raden een smartphone met een schermdiagonaal tot 6,2 inch aan. Deze toestellen hebben een scherm dat groot genoeg is om spelletjes te spelen of een filmpje te kijken en zijn nog gemakkelijk te bedienen door kinderen.
6 – 8 jaar: maximaal 1 uur per dag (liefst 2 x 30 minuten) 8 – 10 jaar: maximaal 1 à 1,5 uur per dag. 10 – 12 jaar: maximaal 2 uur per dag. 12 jaar en ouder: maximaal 3 uur per dag.
Voor kinderen onder de 2 jaar geldt: zo min mogelijk beeldschermtijd. Hooguit 10 minuten per keer en het liefst samen met jou. Voor kinderen die ouder zijn dan 12 jaar geldt een richtlijn van maximaal 3 uur per dag.
Geen vaste leeftijd. Om maar meteen met de deur in huis te vallen: er is geen algemene regel die bepaalt hoe oud kinderen moeten zijn voordat ze een mobiele telefoon mogen. Sommige kinderen krijgen op hun achtste al een smartphone of zelfs nog eerder (vaak een 'oudje' van hun ouders).
Is er een ideale leeftijd om een kind zijn eerste smartphone te geven? De leeftijd die door de meeste deskundigen wordt aangeraden is 11 of 12 jaar.
Nee, dat mag niet zomaar.Je moet toestemming geven om jouw spullen te laten controleren en je moet zelf ook aanwezig zijn bij de controle.
De Privacywet bepaalt heel duidelijk dat de gegevens op iemands mobiele telefoon enkel geraadpleegd mogen worden als die persoon eerst zijn toestemming geeft. Zelfs al gaat het om een van je kinderen. Als ouder heb je natuurlijk wel ouderlijk gezag over je minderjarige kinderen, tot ze meerderjarig zijn.
Ja, dat mag.Regels rond het 'naar toilet gaan' kan de school volledig zelf opstellen. Veel scholen hebben te kampen met vandalisme in de toiletten en passen daarom strenge regels toe voor toiletbezoeken tijdens de lesuren. Kijk zeker eens in het schoolreglement.
Mobiele telefoons slecht voor leerprestaties
Leerlingen kunnen zich minder concentreren en hun prestaties lijden eronder. Daar moeten we leerlingen tegen beschermen. Daarom mogen mobiele telefoons en ook tablets of smartwatches vanaf 1 januari 2024 niet meer in de klas.
Smartphones zijn voor jongeren zwaar verslavend en de hersenen van jongeren zijn te weinig ontwikkeld om weerstand te bieden aan de prikkels, trillingen en geluiden, staat in wetenschappelijke rapporten. Leerlingen die veel op hun telefoon zitten, scoren gemiddeld 1 tot 1,5 punt lager bij toetsen.
Wie betaalt de verbruikskosten van de smartphone? Veruit de meeste ouders betalen de verbruikskosten van hun kind. Dit is gemiddeld €12,- per maand per kind, en zelfs €13,- als de kinderen zonder kosten niet worden meegeteld.
Het advies van Mediaopvoeding.nl voor kinderen van 4 tot en met 6 jaar is: 10 à 15 minuten schermtijd per keer en maximaal 1 uur per dag. Gebruik de 20-20-2-regel: na 15 minuten (of 20 minuten voor oudere kinderen) naar een scherm kijken, de ogen minstens 20 seconden rust geven of in de verte kijken.
Verschillende organisaties en landen geven adviezen over de hoeveelheid schermtijd die gezond is voor een kind. Zo raadt de Wereldgezondheidsorganisatie aan om kinderen jongeren dan 1 jaar helemaal niet achter een scherm te zetten. Voor kinderen tussen de 1 en 4 jaar raden ze maximaal een uur aan.
Kinderen tot 12 jaar
Ze gebruiken vaak veel media tegelijk: de tv staat aan, tegelijkertijd zijn ze op een tablet of mobiel bezig en ze luisteren muziek bij het maken van huiswerk. Een algemene regel is: niet meer dan twee tot drie uur beeldschermtijd per dag. Drie uur is al veel.
Gemiddeld besteden kinderen van 13 tot en met 16 jaar circa vier uur per dag aan tv series kijken (vooral Netflix), computeren en gamen. Daarnaast zijn ze zo'n anderhalf uur per dag aan het communiceren via social media.
Als je 13 jaar bent, mag je ook klusjes doen voor mensen die je kent. Je kunt je ouders helpen als zij bijvoorbeeld een winkel of een boerderij aan huis hebben. Je mag ook helpen op een manege, kinderboerderij of camping. Of ergens helpen met schoonmaken, bij mensen oppassen of de auto wassen.
Schermtijd is de hoeveelheid tijd die je per dag naar een scherm kijkt. Dit kan worden berekend in minuten of uren. En vergis je niet: onder schermtijd valt niet alleen de tijd die je op je mobiel zit. Ook je televisie, tablet en computer vallen hieronder.
Geef kinderen liever geen tv op de eigen kamer. Ze gaan daardoor minder spelen. Tv op zich is geen probleem als het niet te veel is, liefst op vaste tijden, en met een ouder in de buurt. Ook het meenemen van de tablet naar de kamer is tot negen jaar nog geen goed idee.
Bij kinderen tot 2 jaar is het maximaal 5 minuten per dag. En dan naarmate ze ouder worden, tot 6-8 jaar, 1 uur maximum. Bij 10 jaar: 1 uur tot 1,5 uur. Vanaf 12 jaar is dat 2 uur tot maximum 3 uur per dag schermtijd aangewezen.