Afhankelijk van het weer verticuteer je het best tussen maart en september. In die periode doe je dat idealiter tweemaal. De bodem moet al (of nog) opgewarmd zijn, het best tot boven tien graden Celsius. Tijdens hitteperiodes stel je het verticuteren beter uit om de grasplantjes te beschermen tegen uitdroging.
Na het verticuteren moet je mest strooien, maar doe dit nooit tegelijkertijd met kalk.
Gazon bemesten na verticuteren: maak je geen zorgen over het uitzicht van de grasmat na de werkzaamheden. Na het verticuteren moet je wel je gazon bemesten.
Niet meer verticuteren is natuurlijk geen oplossing. Integendeel: het gazon verticuteren is nodig om de mos- en viltlaag uit je grasmat te kammen. Wat je wel kunt doen, is de kale plekken in het gazon herstellen door bijzaaien. Meestal ontkiemt het nieuwe gras al binnen veertien dagen.
Heeft je gazon ook een verticuteerbeurt nodig? Strooi dan kalk na het verticuteren.
Aardwormen eten de viltlaag van het gras.
U moet uw gazon niet verticuteren, dit moeten de aardwormen doen. In ruil hiervoor geven ze u de beste mest terug. Regenwormen maken heel veel gangen en beluchten zo het gazon. Dit moeten wij niet doen.
Maai het gazon tot een hoogte van ongeveer 2 tot 3 centimeter voordat je het verticuteert. Stel de verticuteermessen in op de juiste diepte. Verticuteer de eerste keer niet te diep.
Zorg er voor dat het gazon na het verticuteren niet uitdroogt. Beregen het gazon daarom direct na het bemesten & doorzaaien grondig. Beregen vervolgens dagelijks 1 a 2 keer per dag voor twee weken lang. In de weken na het verticuteren hoeft beregenen uiteraard niet wanneer er regen is voorspelt.
Het best verticuteer je het gazon eerst, daarna belucht je het. Er komt zelfs nog een stap voor: grasmaaien. Maai het gazon eerst zo kort mogelijk. Vervolgens kun je verticuteren.
De bodem wordt hard en ondoorlaatbaar. Het gras kwijnt weg, mos voert de boventoon. Door herhaald verticuteren wordt de grasmat sterk beschadigd. De open plekken worden snel ingenomen door onkruid.
Kalk strooien doe je ergens in februari of maart. Zo bereid je je gazon voor op het groeiseizoen. In het voorjaar gebruik je het liefst kalk die sneller werkt en oplost. De ideale maand om kalk te strooien is oktober of november.
Heb je in februari geen kalk gestrooid, dan kun je dit aan het begin van maart nog doen. Mocht het gazon wat aan de lange kant zijn, dan kun je voor de eerste keer maaien. Hierna kun je het gazon voor de eerste keer verticuteren. Doe dit alleen bij gazons die ouder zijn dan drie jaar.
Kan je te veel kalk strooien? Ja, dat kan. Kalk verlaagt de zuurgraad van de bodem in je tuin. Deze zuurgraad wordt uitgedrukt met een waarde, namelijk de pH-waarde.
Ligt je gazon op klei- of zandgrond? Dan kun je ervan uitgaan dat de bodem te zuur is. Kalk strooien kan het hele jaar door, maar het best in het late najaar, de wintermaanden of net na de winter.
Beluchten en voeden
TIP: als de grond te zuur is, kan het gras de voedingsstoffen niet goed opnemen. Strooi daarom deze maand nog kalk over uw gazon en begin een paar weken later met verticuteren of beluchten doorzaaien en het toevoegen van meststoffen! Kalk en graszaad kunnen niet tegelijk verwerkt worden.
Over het algemeen wordt aanbevolen om niet dieper te verticuteren dan ongeveer 3 tot 5 millimeter. Als je te diep verticuteert, kan dit de wortels van het gras beschadigen, wat de gezondheid van het gazon kan schaden.
Verticuteren in het voorjaar (mei-juni)
Wacht dan tot na een regenbui, omdat het gras dan wat zachter is en makkelijker te verticuteren. Verticuteren bij nat weer heeft ook als voordeel dat het gras sneller herstelt.
Een uur sproeien kost je dus (120 x 4 =) 500 liter water. In euro's kost water ongeveer €0,75 per 500 liter. In de zomer sproei je wel regelmatig en kunnen deze kosten dus erg hoog oplopen.
Verticuteer het gazon nu éénmaal in de breedte richting. Dat wil zeggen in rechte banen in de breedte over het gazon. U kruist als het ware de verticale banen.
Bereid de grond voor; verwijder onkruid, stenen en oude grasresten. Meet de grootte van je gazon en bereken hoeveel graszaad je nodig hebt. Betreed het gazon de eerste weken na het zaaien zo min mogelijk. Wacht 3 weken voordat je het gazon maait.
Verwijder onkruid, mos en de viltlaag in uw gazon door te verticuteren. U verjongt er meteen het gras mee wat de groei van nieuwe grassprieten stimuleert.
Hoewel verticuteren vaak wordt geassocieerd met het voorjaar, is het ook belangrijk om in de zomer te verticuteren. In de zomermaanden groeit het gras snel en kan er zich een dikke viltlaag vormen. Deze viltlaag belemmert de opname van voedingsstoffen, water en lucht door de graswortels.
Met de hand verticuteren is vrij zwaar werk, zeker als het om een groot gazon gaat. Een verticuteermachine doet het werk voor u, bij een apparaat met opvangbak is het ook niet nodig om het dode materiaal af te harken. Er zijn systemen met gebogen pinnen, hiermee wordt vooral los materiaal uit de grasmat gehaald.
Kalk helpt je gazon om voedingstoffen op te nemen en voorkomt zo een wildgroei aan onkruid. Wanneer kun je het beste kalk strooien? Het beste moment om het gazon te kalken is wanneer de bodem verzuurt, dus in de herfst of aan het einde van de winter/voorjaar. Hierdoor voorkom je wildgroei van onkruid.