Wasvoorschriften (of: waslabels) geven informatie over op welke temperatuur je jouw textiel kunt wassen en welk wasprogramma je kunt gebruiken. Daarnaast staat op het wasetiket ook of je je was kunt drogen en/of strijken of dat je was alleen chemisch mag worden gereinigd.
Een cirkel met een W erin staat voor nat reinigen, wanneer er een kruis door dit symbool staat op het wasetiket van je kleding dan kan je deze kleding alleen stomen. Dit symbool kan ook onderstreept zijn op je wasetiket, dat betekent dat je de mechanische belasting voor je kleding moet beperken.
De stippen in het rondje geven aan op welke temperatuur de was gedroogd mag worden: één stip voor lage en twee stippen voor hoge temperatuur. Hittegevoelig textiel kan krimpen in de wasdroger en heeft daarom een symbool met één stip. Staat er een kruis door het symbool, dan mag het niet in de wasdroger.
Een driehoek op wasetiketten refereert aan bleken.
Een driehoek met streepjes betekent bleken met zuurstofbleekmiddel en een driehoek met CL erin betekent dat bleken met chloor mogelijk is.
Vaak staan er wasmachine tekens in het bakje: Romeins cijfer I voor voorwas, II voor hoofdwas en een bloemetje, zonnetje of sterretje voor wasverzachter. Als het niet duidelijk is aangegeven, dan kun je het opzoeken in de wasmachine handleiding.
Te veel wasmiddel kan de kleding aantasten. De zeep wordt niet goed uit de kleding gespoeld, daardoor gaan de kledingstukken stinken. Daarnaast is het gebruik van te veel wasmiddel niet goed voor de wasmachine. Er kan 'vetluis' ontstaan, waardoor de kleding ook gaat stinken.
Is de was toch te lang blijven zitten en stinkt hij enorm, dan valt dat ook simpel op te lossen. Draai gewoon een nieuw programma op 60 graden - een korte was is meer dan voldoende - en alles komt wel weer goed. Reinig vervolgens ook de wasmachine met wat soda, of met een portie Onderhoudsmonteur van HG.
Mag je kleding in de droger? Een icoontje van een cirkel in een vierkantje is het symbool voor de wasdroger. Een kruis erdoorheen betekent: niet doen. Een enkel puntje in het icoontje betekent drogen op een lage temperatuur, een dubbele stip betekent dat je wasgoed ook op hoge temperatuur in de trommel mag.
Wassymbolen voor de stomerij
Normale stomerij: kleding die in de stomerij alleen met bepaalde chemische middelen gewassen mag worden, zijn voorzien van een F in het rondje.
In het kledinglabel staat aangegeven of je het item met de hand moet wassen. Maar veel moderne wasmachines hebben tegenwoordig ook een handwasprogramma. Dit handwasprogramma is ideaal voor delicate stoffen zoals wol en zijde. Je kunt dus je handwas ook met dit programma in de wasmachine draaien.
naamw. Uitspraak: [wɑs] Verbuigingen: was|sen (meerv.) 1) zachte, vette stof waarvan bijvoorbeeld kaarsen gemaakt zijn of waarmee je boent Voorbeelden: `bijenwas`, `Elke maand zet hij zijn auto in de was.
Wassen met een delicaat programma – Een wastobbe met twee streepjes eronder vraagt om een programma voor delicate was of een fijnwas programma draait altijd op lage temperaturen (30-40 graden). De was wordt voorzichtiger gewassen en gecentrifugeerd. Ook hierbij wordt aangeraden om de wasmachine tot de helft te vullen.
Vereist het wasvoorschrift dat je het kledingstuk kletsnat moet laten drogen, dan mag je de was niet laten centrifugeren. Tip: Is de kleding geschikt voor de droger? Let dan op de verschillende droogniveaus.
Wasverzachter (*)
Wasverzachter doe je in het vak met een ster of bloem. Dit is meestal het kleinste vak van de lade. Door wasverzachter te gebruiken, voelt je wasgoed zacht aan.
Wanneer er een wastobbe met graden staat afgebeeld betekent dit dat je het kledingstuk alleen op die temperatuur of lager mag wassen. Op de normale stand en wassen maar! Maar let op: Staat er één streepje onder, dan moet je de wasmachine op fijne was of een anti-kreukprogramma zetten met de aangegeven graden of lager.
Als het wasgoed drijfnat uit de wasmachine komt, heeft de wasmachine meestal niet of niet hard genoeg gecentrifugeerd. Controleer eerst of de wasmachine wel is ingesteld op het juiste toerental. Wasgoed wordt beter droog bij een toerental van 1400 of 1600 toeren.
Liggend drogen
De beste manier om deze te drogen is dan ook liggend. Leg het kledingstuk op een vlakke ondergrond en duw het overtollige water eruit, vervolgens leg je het kledingstuk best op een handdoek en rol je deze even op zodat er nog wat extra water uitkomt.
Dry cleaning is het reinigen zonder water. Tijdens dry cleaning wordt een speciaal middel toegevoegd tijdens het proces. Door dit middel wordt het vuil opgelost tijdens de behandeling in een dry cleaner.
Hoe hoger het aantal toeren tijdens het centrifugeren, hoe droger de was uit de machine komt. Maar… voor je kleding is het niet zo fijn, dat kan eerder beschadigingen oplopen. Pas ook op dat je niet al je kleding in de droger stopt.
Kunnen sokken in de droger? Nou, liever niet! We zijn niet zo fan van de droger en dat komt doordat je sokken in de droger alsnog kunnen krimpen én hun vorm kunnen verliezen. Beter hang jij de volgende keer je sokken na een wasbeurt gewoon ouderwets aan een waslijntje.
Indien u wilt voorkomen dat uw kleren door het wassen snel vaal worden, heb ik een tip van oma Erna: Draai ieder kledingstuk op links ( van buiten naar binnen) en geniet langer van de mooie kleuren.
Een goede hygiënetest is volgens Martha om je neus te gebruiken. "Schimmels en bacteriën hebben een penetrante lucht, dus als de was vies ruikt, weet je genoeg." Het beste is dan om de was op minimaal zestig graden te wassen en daarna meteen op te hangen. Een kort programma is voldoende.
Huishoudgoeroe Martha Stewart stelt ons gerust: je was kan heus wel een nachtje in de trommel blijven. “Je moet het er niet een week in laten zitten natuurlijk, maar als je wakker wordt in de ochtend en je doet het dan in de droger, komt het waarschijnlijk wel goed”, zegt ze op haar eigen site.
De deur uit gaan met jouw wasmachine of droger aan is dan ook geen goed idee. Het advies van Brandweer Nederland is als volgt: zorg er altijd voor dat je thuis én wakker bent als één van deze apparaten aanstaat, zodat je een eventuele brand vroegtijdig kunt ontdekken. En zorg voor een werkende rookmelder.