De meeste draadloze huistelefoons werken op AA of AAA batterijen. Daarnaast zijn er telefoons die werken op speciale packs. Op zo'n pack staat een code, die code matcht bij de juiste batterij. Werkt je huistelefoon op AA of AAA batterijen, let dan goed op de capaciteit.
Over het algemeen worden er AAA oplaadbare batterijen gebruikt in een DECT telefoon. Standaard worden hier 400 tot 650mAh AAA oplaadbare batterijen meegeleverd met de telefoon. Het is mogelijk om een hogere capaciteit (mAh) te gebruiken als vervanging, maar we adviseren niet een te hoge capaciteit te gebruiken.
Product informatie. Deze oplaadbare AAA batterijen van GP zijn speciaal geschikt voor het gebruik in draadloze (DECT) huistelefoons waaronder Siemens Gigaset of andere fabrikanten.
Over de hele levensduur kun je per oplaadbare batterij vele tientallen euro's besparen, vergeleken met wegwerpbatterijen. Oplaadbare batterijen zijn beter voor het milieu dan eenmalige, om de simpele reden dat je er minder gebruikt. Dat scheelt energie, grondstoffen en CO2-uitstoot.
Overstappen op oplaadbare batterijen
Meestal kunnen oplaadbare batterijen je alkaline batterij prima vervangen. De nominale spanning van een alkaline batterij is 1,5V. Zodra de batterij begint te ontladen, neemt de spanning af.
Een nadeel van oplaadbare batterijen is dat ze zichzelf langzaam ontladen. Als je volledig opgeladen batterijen niet gebruikt, zijn ze na verloop van tijd alsnog leeg. Dat kan vervelend zijn, maar is eigenlijk alleen lastig als je de batterijen zeer sporadisch gebruikt.
Capaciteit Nimh oplaadbare batterijen
U dient dan wel rekening te houden met de capaciteit van de oplaadbare batterijen. Heeft u bijvoorbeeld een DECT telefoon waarvan de batterijen aan vervanging toe zijn, dan volstaan vaak oplaadbare batterijen met een lage capaciteit.
Langere levensduur
Door hun chemische samenstelling, gaan lithiumbatterijen tot zo'n zeven keer langer mee dan alkaline. Bovendien behouden ze hun capaciteit bij temperaturen onder nul. Lithiumbatterijen zijn doorgaans duurder in de aanschaf.
Het antwoord is ja, het verschil tussen AA en AAA batterijen zijn de afmetingen. Een AA batterij heeft een lengte van 50,5mm en diameter 14,5mm en een AAA batterij heeft lengte 44,5mm en diameter 10,5mm. AA en AAA batterijen zijn niet uitwisselbaar.
Lithium AA batterijen gaan langer mee
Wilt u een AA batterij met een langere levensduur , dan dient u te kijken of uw toepassing geschikt is voor lithium AA batterijen. Lithium AA batterijen hebben een piekvermogen van ongeveer 3000 mAh en gaan veel langer mee dan alkaline AA batterijen.
Op 123accu.nl bestelt u oplaadbare batterijen voor al uw (huishoudelijke) apparaten. U kunt dankzij ons ruime assortiment kiezen voor onder meer AA-, AAA-, C-, D- en E-batterijen en vindt altijd de Ni-Mh batterijen die u zoekt. Ook oplaadbare lithium batterijen kunt u bij ons bestellen.
Hoe vaak je een batterij kunt opladen, ligt aan het soort oplaadbare batterij. De aantallen variëren van 300 tot 1500 keer.
Aan de hand van het voorbeeld van de Gigaset GS4 wordt dit duidelijk: volledig opgeladen gaat hij in stand-bymodus 350 uur mee en bij een continu gesprek 25 uur.
Zoals gezegd kan een Alkaline batterij enkel worden herladen met behulp van een speciale oplader, ook wel een 'trage lader' genoemd. Doordat Alkaline batterijen oorspronkelijk niet zijn ontworpen om opnieuw te worden opgeladen mogen deze met maximaal 100mA opgeladen worden.
Opmerking: De gemiddelde levensduur van oplaadbare batterijen in DECT-telefoons is 1 tot 3 jaar. De werkelijke levensduur is afhankelijk van de manier waarop u de batterijen gebruikt.
Waarschijnlijk zal de meeste elektrische apparatuur waar deze oplaadbare batterij in gebruikt wordt zichzelf al uitschakelen waardoor de oplaadbare batterij niet geheel ontladen raakt. Dit is echter niet altijd het geval zoals bijvoorbeeld bij gebruik in bepaalde zaklampen met een gloeilampje.
De verschillende batterijsoorten
Alkaline batterijen gaan langer mee. Ze lopen bijna niet leeg, maar zijn wel belastend voor het milieu. Ze zijn op langere termijn duurder. Je gebruikt ze voor apparaten met een laag verbruik; zoals klokjes, rekenmachines, horloges of afstandsbedieningen.
C Batterijen worden ook wel baby- of de Engelse staafbatterij genoemd, internaal wordt de code LR14 gebruikt. Oplaadbare C batterijen worden met HR14 aangeduid. De batterij kent een afmeting van 26,2 x 50 mm (Ø x h).
Li-Ion (Lithium-Ion):
ongeveer zelfde hoeveelheid energie als NiMh, maar weegt 20 tot 35% minder. Maximaal energie-niveau blijft op peil: geen geheugeneffect. Kan tot 1000 maal geladen en ontladen worden met minimum capaciteit verlies. milieuvriendelijker dan Ni-Cd.
Vooral bij batterijen zijn er onderling grote verschillen in kwaliteit en levensduur. Gaat u voor een batterij van hoge kwaliteit, dan kiest u voor een Duracell. Maar er zijn nog meer merken met net zo'n goede kwaliteit, maar dan betaalt zo'n 35% minder.
Het verschil tussen lithium en li ion
Er zijn twee typen van de lithiumbatterij: de niet-oplaadbare lithium batterij en de oplaadbare lithium ion batterij (ook wel li ion genoemd). Tegenwoordig wordt er in bijna ieder oplaadbaar apparaat een lithium ion accu toegepast. Smartphones, laptops, elektrische tandenborstels.
In tegenstelling tot een gewone batterij kan een oplaadbare batterij worden opgeladen door de batterij aan te sluiten op een elektrische spanningsbron waardoor de chemische processen in de batterij zich in omgekeerde richting voltrekken vergeleken met het ontladen.