In principe kan dit onbeperkt zijn, maar in de praktijk geldt een periode van 18 maanden als maximum. Neemt een werknemer langer onbetaald vrij, dan heeft dit namelijk gevolgen voor zijn rechten in verband met de Ziektewet, de Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen (WIA) en/of de Werkloosheidswet (WW).
Door daling van uw inkomen tijdens uw onbetaald verlof, kan betaling van gemeentelijke belastingen lastig voor u worden. Bijvoorbeeld de onroerendezaakbelasting (OZB), afvalstoffenheffing of rioolrecht. U kunt bij uw gemeente informeren of u kwijtschelding van belastingen kunt krijgen.
Vraag bij je werkgever of je pensioenfonds na wat de gevolgen van onbetaald verlof zijn voor je pensioenopbouw en de premies die je betaalt. Tijdens onbetaald verlof bouw je geen vakantiedagen op. Er geldt één uitzondering: als je het onbetaald verlof gebruikt voor langdurend zorgverlof, bouw je wel vakantiedagen op.
Onbetaald verlof is niet in de wet geregeld. In je cao kunnen er wel regels over opgenomen zijn. Maar meestal is onbetaald verlof iets wat je zelf met jouw werkgever afspreekt.
Onbetaald verlof is geen recht, niet in hoofde van de werknemer, noch in hoofde van de werkgever. Dit betekent dat een werknemer onbetaald verlof mag vragen, maar de werkgever mag dit weigeren. Met andere woorden: de werknemer kan onbetaald verlof vragen, maar niet afdwingen. Het akkoord van de werkgever is nodig.
In principe kan dit onbeperkt zijn, maar in de praktijk geldt een periode van 18 maanden als maximum. Neemt een werknemer langer onbetaald vrij, dan heeft dit namelijk gevolgen voor zijn rechten in verband met de Ziektewet, de Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen (WIA) en/of de Werkloosheidswet (WW).
Invloed op je sociale zekerheidsrechten
Tijdens je onbetaald verlof betaalt de werkgever je geen loon uit. De gevolgen op je sociale zekerheidsrechten zijn zeer beperkt: Ziekteverzekering: Er is geen impact bij onbetaald verlof van beperkte duur (enkele weken tot enkele maanden).
In vergelijking met onbetaald verlof is vakantiedagen bijkopen soms gunstig voor de medewerker. Een periode van onbetaald verlof betekent immers minder salaris tijdens die verlofperiode. In het begin van het jaar vakantie bijkopen betekent maandelijks een kleine inhouding op het salaris totdat het saldo bereikt is.
Je hebt dus geen wettelijk recht op een sabbatical. Je baas mag je aanvraag weigeren, tenzij er afspraken over zijn gemaakt in je cao of contract.
Heb je wettelijk recht op een sabbatical? Sabbaticals zijn niet opgenomen in de wet en de meeste cao's. Dit betekent dat je werkgever niet verplicht is om je sabbaticalverzoek toe te staan. Er zijn wel cao's, individuele arbeidsovereenkomsten en personeelsregelingen waarin afspraken staan over de sabbatical.
Voor werknemers die tijdelijk meer vrije tijd nodig hebben of juist wat meer inkomen, kan de werkgever een regeling invoeren waarbij werknemers vakantiedagen kunnen kopen of verkopen. Let op deze aandachtspunten. Het kopen en verkopen van vakantiedagen is niet geregeld in de wet.
Wie een sabbatical wilt aanvragen, moet eerst een verzoek indienen bij zijn of haar werkgever. Een werkgever heeft het recht om zo'n verzoek te weigeren. Het is dus zeer belangrijk dat werknemers die een sabbatical proberen te regelen aan hun werkgever uitleggen waarom ze hun verlof hard nodig hebben.
Bij onbetaald verlof ontvangt u geen salaris en bouwt u dus ook geen pensioen op. Bij gedeeltelijk betaald verlof krijgt u een uitkering van UWV. U ontvangt geen salaris en bouwt daardoor geen pensioen op. Behalve als hierover andere (cao-) afspraken zijn gemaakt.
Uw werknemer neemt tijdelijk onbetaald verlof. Bijvoorbeeld om een sabbatical op te nemen. Als uw werknemer met onbetaald verlof gaat, blijft deze hetzelfde pensioen opbouwen. U moet dit onbetaalde verlof wel doorgeven.
Zorg tijdens een sabbatical goed voor jezelf. Kom bij wanneer dit nodig is door uit te rusten en goed te slapen, maar ook door actief te bewegen. Ons lichaam heeft beweging nodig. Bewegen is een actieve vorm van herstel na bijvoorbeeld een stressvolle periode.
Werknemers vragen om onbetaald verlof omdat zij bijvoorbeeld moeten mantelzorgen voor een familielid of meer tijd willen besteden aan hun gezin. Maar ook studie, een lange reis, of bezinning zijn redenen om onbetaald verlof te vragen. In dat geval spreken we ook wel over een sabbatical (leave).
Er zijn geen regels of wetten over hoelang een sabbatical mag duren. Dat kan dus een paar maanden, half jaar, jaar of langer zijn. Je moet zelf bepalen hoe lang je er tussenuit wilt en dit bespreken met je werkgever. Je baas moet jou een periode missen dus je moet bespreken wat haalbaar is.
Als werkgever mag je alleen de dagen boven de wettelijk vastgestelde twintig vakantiedagen per jaar (de bovenwettelijke vakantiedagen) afkopen. Je medewerker krijgt dan geld in ruil voor de opgespaarde vakantiedagen.
Wettelijke vakantiedagen berekenen
Je krijgt altijd hetzelfde aantal dagen wettelijk verlof, naar rato berekend. Dus hoeveel vakantiedagen krijg je bij 32 uur? Simpel, neem de helft van jouw uren: 16. Bij een contract van 32 uur heb je dus recht op 16 vakantiedagen.
Verlof om dwingende redenen geldt vooral bij ziekte, een ongeval of een ziekenhuisopname van een nabij familielid. Het verlof mag niet meer dan tien dagen per burgerlijk jaar in beslag nemen. Meestal wordt het niet vergoed.
Voorbeelden van dwingende redenen
Ziekte, ongeval of hospitalisatie van een persoon met wie je samenwoont, of van een familielid dat alleen woont. Schade aan je woning door brand, inbraak of een natuurramp. Oproeping in een rechtszitting waarin je partij bent.
KORTOM • Als een werknemer in die omstandigheden klein verlet vraagt, moet hij bewijzen dat hij aan de voorwaarden voldoet. Je kan van je werknemer geen attest van de begrafenisondernemer eisen. Andere bewijzen – zoals een overlijdensbericht – zijn voldoende.
Hoeveel dit er zijn, is afhankelijk van het aantal uren dat iemand per week werkt. Dit aantal uren vermenigvuldig je met 4 om te bepalen hoeveel verlof iemand opbouwd. Als een werknemer 40 uur per week werkt, dan betekent dit dus dat deze werknemer 40x4=160 uur=20 verlofdagen (vakantiedagen) per jaar heeft.