Zet de wekker bijvoorbeeld vijf minuten eerder, en neem de tijd om rustig te ontbijten. Voeg hier de week erna een korte meditatie aan toe, of doe wat lichte beweging. Door je ochtendroutine stapje voor stapje op te bouwen vergroot je de kans dat je hem ook dagelijks uit zult voeren.
Drink voldoende water, minimaal 1,5 liter verdeeld over de dag: soep en kruidenthee tellen ook mee op de waterteller! - Voor elke maaltijd en snack: drink 1 groot glas water. Het is bewezen dat je als je voor elke maaltijd een glas water drinkt, minder eet. - Voor het slapengaan: drink 1 glas water.
Ritmegevoel is iets wat niet aangeleerd kan worden. Je moet een aangeboren talent voor ritmegevoel hebben anders wordt het nooit iets. Afrikanen hebben allemaal een beter ritmegevoel dan Westerlingen.
Zet dus je wekker elke dag op dezelfde tijd en ga niet te laat slapen. Het is belangrijk om elke dag voldoende zonlicht te krijgen. Ga dus elke dag minstens een half uur naar buiten, dit kan ook op je balkon of in je tuin. Als dat niet mogelijk is, maak dan een wandeling of ga een stukje fietsen.
Maak elke dag een planning
Een productieve dag begint dus bij doen wat je gepland hebt. Stel je eens voor, je hebt een dag gepland om te ontspannen. Die dag doe je geen werk, je doet alleen dingen waar je van tot rust komt.
Een dagstructuur is goed voor je welzijn, je bouwt er een houvast mee op en het zorgt voor een duidelijk overzicht. Zodra je dit hebt, voorkomt je dat je lichaam en geest zich iedere dag weer moeten aanpassen aan een nieuwe situatie (en daar bespaar je weer energie mee).
Het hebben van een dagstructuur is bevorderend voor uw welbevinden. Het biedt een houvast en zorgt voor duidelijkheid en overzicht. Het voorkomt dat uw lichaam en geest elke dag weer moeten schakelen en aanpassen aan een nieuwe situatie waardoor u elke dag veel energie kwijt bent aan het indelen van uw dag.
Ritme zorgt voor een gevoel van controle en voorspelbaarheid, en daarmee rust in je hoofd. Dit is altijd belangrijk, maar dat geldt te meer als je in een stressvolle periode zit en je niet goed weet waar je aan toe bent (zoals tijdens de coronacrisis). Als ik me niet goed voel, zie ik dit vaak terug in mijn ritme.
Muzikaliteit is weliswaar erfelijk, maar je kunt het talent ook ontwikkelen. Omgeving speelt dus ook een belangrijke rol.
Hoewel zelfs kinderen kunnen leren dansen, kan niet iedereen goed dansen. Als je wilt leren dansen zal je eerst een stijl uit moeten kiezen. Daarna kun je beginnen om het jezelf te leren. Je kunt ook dansles nemen om beter te worden.
Noten van verschillende lengtes vormen samen een ritme. Het ritme van een muziekstuk hangt sterk samen met de maatsoort en met de afwisseling van sterke en zwakke maatdelen. Denk bijvoorbeeld aan het ritme van je hart, of aan het ritme van een tikkende klok (tik tak tik tak).
Ordelijk, systematisch en gestructureerd is een kwaliteit. Ben jij ordenend of geordend? Dan werk je volgens een bepaald patroon of stramien. Je werkt systematisch en je hebt nagedacht over de vraag hoe je werkzaamheden het beste kunt organiseren.
Rust staat voor een gezonde afwisseling van slapen en waken. Regelmaat is dezelfde opeenvolging van gebeurtenissen in een vaste volgorde. Ook herhaling is belangrijk. Daarmee bedoelen we dezelfde activiteit doe je op dezelfde plek, zoals spelen in de box en slapen in bed.
Rust, reinheid & regelmaat
Wie kent ze niet, de klassieke drie R-en in de zorg: rust, reinheid en regelmaat. Volgens Wikipedia zijn ze een afgeleide (en de Nederlandse vertaling) van de zes punten voor een goede gezondheid die Florence Nightingale in 1859 noteerde in haar Notes on Nursing.
Dat betekent bijvoorbeeld dat het huis opgeruimd is en dat er niet te veel of te harde geluiden zijn van bijvoorbeeld tv, computer, broertjes of zusjes. Een rustige omgeving creëer je ook door zelf rustig te zijn en lief tegen je kind te praten of te zingen.