Er komen tientallen haaiensoorten voor in de Middellandse Zee, maar ze worden doorgaans niet veel gezien langs de stranden. Als er wel een haai wordt gespot, gaat het meestal om de blauwe haai.
In de Middellandse Zee leven zo'n 90 haaiensoorten, waarvan de witte haai er een is. Mensen die graag een duik nemen in die zee tijdens hun vakantie hoeven echter niet te vrezen. In 400 jaar tijd werden er slechts twee aanvallen door zo'n haai geregistreerd die beide geen dodelijke afloop hadden.
In Europa komt de haai voor in de Middellandse Zee voornamelijk rond Italië, de Franse kust van de Languedoc en rondom de grotere eilanden, en verder oostelijk tot in de Adriatische Zee (zij het sporadisch), daarnaast in de Golf van Biskaje (ook langs de Franse kust tot aan de punt van Bretagne).
Er komen in de wateren rondom Ibiza zo'n 15 haaiensoorten voor die je tegen kunt komen als je de zee in duikt. Aanvallen van haaien zijn echter zeer zeldzaam en dodelijke aanvallen zijn voor zover bekend nog nooit voorgekomen in Spanje.
Voor het eerst in decennia is er weer een witte haai of mensenhaai gespot in de buurt van de Spaanse Balearen. Dat zegt Alnitak, een centrum voor marineonderzoek op Facebook.
Het diepste punt is 48 meter, terwijl de bovenkant van het schip tot 28 meter diepte reikt.
Dan is de zee gewoonlijk kalm en kan je meer zien onder water. Het eerste dat je je nu misschien afvraagt is: moet ik uitkijken voor “zeemonsters”? Als het op gevaarlijke zeedieren aankomt, is de Middellandse Zee vrij veilig.
Haaiensoorten die je als mens maar beter niet tegen kunt komen zie je eigenlijk nooit in de buurt van Nederland. Die leven vooral in tropische wateren. De meest algemene haaien die in de Noordzee zwemmen zijn klein van stuk. Nu en dan worden ook grotere soorten gezien, zoals de reuzenhaai.
Kas. Kas behoort tot de top duiklocaties van Turkije en staat in de top-50 van beste duiklocaties ter wereld. Zowel voor beginnende als gevorderde duikers. Hier zwemmen haaien, tonijn, roggen en misschien zelfs wel grote zeeschildpadden.
Overal in de wateren rond Australië leven haaien, maar de meeste dodelijke aanvallen gebeuren in New South Wales, waar volgens de International Shark Attack File 228 aanvallen hebben plaatsgevonden sinds 1700. In Ballina, een geliefde plek bij surfers, werden de haaienbeten een surfer vorig jaar fataal.
Als we denken aan de gevaren die op de loer liggen in de oceaan, is het een vraag die natuurlijk in ons opkomt - hoe zit het met haaien, de meest gevreesde schepsels van de zee? Dus ja, er zijn haaien in Griekenland, zelfs een aantal soorten. En er zijn misschien zelfs mensenetende haaien, zoals de grote witte haai.
Een haai heeft namelijk vlijmscherpe tanden! Een haai kan zich ook bedreigd of uitgedaagd voelen. Hij is namelijk erg gevoelig voor bewegingen in het water. De haai is bang en probeert zichzelf te verdedigen door te bijten.
De mens is namelijk geen natuurlijke prooi voor de haai en men neemt aan dat haaien alleen mensen aanvallen wanneer zij zich bedreigd voelen of indien zij de mens verkeerdelijk aanzien voor een zeehond.
De witte haai is de gevaarlijkste haaiensoort die er bestaat en wordt ook wel de mensenhaai genoemd. Deze soort is namelijk verantwoordelijk voor de meeste slachtoffers. De eerste witte haaien ontstonden tientallen miljoenen jaren geleden. De mannetjes worden gemiddeld zo'n 3.20 meter lang.
Maar de kans dat je ooit wordt gebeten door een haai is extreem klein. Per jaar overlijden gemiddeld tien mensen door een haaienbeet. In vergelijking: muggen zijn verantwoordelijk voor 725.000 doden per jaar.
De haaientanden zijn tussen de schelpen en het schelpengruis te vinden. Maar ook langs de vloedlijn (na hoogwater) is vaak een strook met schelpen en steentjes te vinden. Ook bij deze stroken is de kans groot dat er hier een haaientand tussen te vinden is, hier worden ook vaak de wat grotere tanden gevonden.
Er is één onduidelijke waarneming van een levende witte haai in de Noordzee, vanaf een boorplatform. Witte haaien zijn de grootste roofvissen die nu nog bestaan. Ze halen een lengte van vijf meter en een gewicht van meer dan 1000 kilo.
De gevaarlijkste zee ter wereld is waarschijnlijk de Atlantische Oceaan , daar gebeuren de meeste ongelukken. Deze enorme waterplas tussen Europa en Amerika is normaal een vrij rustige oceaan. Juist deze stilte maakt hem zo gevaarlijk. Zeevaarders zijn minder alert op de gevaren van de oceaan.
Onze Noordzee behoort tot de schoonste en veiligste zeeën ter wereld.
"De Noordzee is een zeer gevaarlijke zee", zegt duiker Johan Rycx. "De temperatuur van het water is nu amper 13°C en heel vaak is het koude water de hoofdoorzaak de problemen. Daarbij komen ook nog andere gevaarlijke factoren, zoals de sterke stroming, de wind en ook de verraderlijke stand van de zee, eb of vloed.
Gemiddelde jaarlijkse watertemperatuur aan de kust op Ibiza is 19.6°C, door de seizoenen: in de winter 15.0°C, in de lente 16.7°C, in de zomer 24.7°C, in de herfst 22.1°C. Minimale watertemperatuur (13.3°C) op Ibiza het gebeurt in februari, maximum (27.8°C) in augustus.
Mallorca is het populairste Spaanse eiland in de Middellandse Zee. Met een oppervlakte van 3.640 km² heeft het heel wat moois in petto voor bezoekers. Zo tref je er een mooi kleurrijk landschap aan met heuvels en prachtige stranden dichtbij het helderblauwe water van de Middellandse Zee.