Het grote voordeel van Private Leasen is natuurlijk dat je niet voor onverwachte kosten komt te staan. In het maandelijkse bedrag dat je betaalt voor je leaseauto zitten de wegenbelasting, het onderhoud, eventuele reparaties, bandenwissels en verzekeringen inbegrepen.
Ook voor een private leaseauto is een verzekering verplichte kost. Gelukkig hoef je je hier als leaseklant geen zorgen over te maken. De kosten voor de verzekering zitten namelijk al bij je maandbedrag in. Een van de vele voordelen van private lease!
Je betaalt elke maand namelijk een vast bedrag. Je hebt dus geen onverwachte onderhoudskosten. In je maandbedrag zitten namelijk alle kosten voor afschrijving, wegenbelasting, verzekering, reparatie, onderhoud en banden verwerkt. Je weet precies waar je aan toe bent.
Geen wegenbelasting bij privé lease auto
U betaalt geen motorrijtuigenbelasting (wegenbelasting) als u een auto privé leaset. Dit doet de leasemaatschappij. De motorrijtuigenbelasting is verwerkt in het maandbedrag van het leasecontract.
Bij private Lease betaal je voor het gebruik van een auto in plaats van het bezit. Er wordt dan ook vaak gecommuniceerd dat private Lease all-inclusive is. De kosten voor onderhoud, reparatie en verzekering zitten al in het maandbedrag verwerkt.
Maandelijkse kostenpost
Een van de belangrijkste nadelen van private lease is dat je niet zondemeer van je financiële verplichtingen afkomt. Een 'gewone' auto kun je verkopen als je hem niet meer kunt betalen.
Het antwoord op de vraag, 'is private lease aftrekbaar voor de belasting' is simpel; nee.
Private leasing
De auto staat op je eigen naam en je bent zelf verantwoordelijk voor het onderhoud, de verzekering en alles wat er met de auto gebeurt. Dit is vergelijkbaar met koop op afbetaling.
Al met al ben je met private lease in vergelijking met het kopen van een nieuwe auto in vaak goedkoper uit. Dit geldt in veel gevallen ook voor occasion lease. En ja, een leasemaatschappij verdient geld aan leasecontracten, maar het gaat er uiteindelijk om of je als automobilist goedkoper uit bent.
In een groot aantal gevallen kun je met private lease goedkoper uit zijn dan wanneer je zelf de auto koopt. Helemaal wanneer je als particulier geld moet lenen om de auto te kopen. Dit komt omdat leasemaatschappijen met hoge kortingen auto's kunnen inkopen, onderhouden en verzekeren.
Iedereen met een in Nederland geldig rijbewijs mag in de privé leaseauto rijden als u daarvoor toestemming geeft. Uiteraard bent u nog steeds aansprakelijk voor eventuele pech, schade of boetes die er met uw auto worden gereden.
Het onderhoud en de verzekering wordt volledig geregeld door de leasemaatschappij. In principe kun je het juridisch gezien vergelijken met huren. Ook in die gevallen blijft de leasemaatschappij economisch en juridisch eigenaar van de auto, waardoor ook alle verantwoordelijkheid daar komt te liggen.
In een leasecontract is een verplicht eigen risico bij schade opgenomen. Bij schade aan de auto, zal de verzekering de gehele schade vergoeden. Bij zelf veroorzaakte of onverhaalbare schade zal een vast bedrag in rekening worden gebracht als bijdrage aan de schadelast.
Schadevrije jaren opbouwen met private lease
Tijdens de leaseperiode van ANWB Private Lease wordt de verzekering van de leaseauto op jouw naam geregistreerd. Zo blijven niet alleen je reeds opgebouwde schadevrije jaren geldig, maar worden ook je jaren als leaserijder erbij opgeteld.
Het grote voordeel van Private Leasen is natuurlijk dat je niet voor onverwachte kosten komt te staan. In het maandelijkse bedrag dat je betaalt voor je leaseauto zitten de wegenbelasting, het onderhoud, eventuele reparaties, bandenwissels en verzekeringen inbegrepen.
Een leaseauto KAN namelijk worden verzekerd door de leasemaatschappij. Dat je een auto leaset, betekent echter niet per definitie dat de betreffende auto reeds is verzekerd door de leasemaatschappij. Afhankelijk van de leasevorm en het leasecontract KAN het zijn dat je de leaseauto zélf moet verzekeren.
Bij private lease vallen de kosten voor de standaard verzekeringen zoals de all risk verzekering binnen het maandelijkse leasetarief. Schade waarvoor u niet gedekt bent bij private lease is persoonlijke schade of letselschade.
Leasen is in circa 80% van de gevallen voordeliger dan kopen. Ook als je weinig kilometers rijdt kan het aantrekkelijk zijn. Leasen vergemakkelijkt de situatie, omdat je het beheer en onderhoud uit handen kunt geven aan de leasemaatschappij. Dit zal veel tijd en moeite besparen.
Ja, het privé leasen van een auto wordt gezien als een schuld. Het is een betalingsverplichting die je aangaat voor een langere periode. Dit betekent overigens ook dat je deze schuld moet opgeven bij de Belastingdienst bij je aangifte inkomstenbelasting. Bekijk voor meer informatie de website van de Belastingdienst.
U betaalt geen motorrijtuigenbelasting (wegenbelasting) voor een auto van de zaak. Dit doet de leasemaatschappij of uw werkgever.
Er is geen inkomenseis vastgesteld. Voor hoeveel je per maand kunt leasen is het gehele financiële plaatje van belang: de balans tussen inkomsten en uitgaven.
Goed om te weten: er is geen inkomenseis als je een auto privé wilt leasen. Er is dus niet een minimumbedrag aan salaris of inkomen dat je moet ontvangen elke maand. Ook met een laag inkomen kan je een private leasecontract afsluiten. Je kredietwaardigheid is wel belangrijk.
Privé een auto leasen noem je private lease. Het is een vorm van huren. De leaseauto is eigendom van de leasemaatschappij en na de looptijd lever je de leaseauto weer in.