Alopecia – beter bekend als pleksgewijze kaalheid – begint meestal met haaruitval op het hoofd, dat zich kan uitbreiden over de rest van het lichaam. Soms worden ook wimpers en wenkbrauwen aangetast. Alopecia is een soort auto-immuunziekte: het lichaam vormt stoffen die het eigen lichaam aanvallen.
Alopecia areata is een auto-immuunziekte. Het manifesteert zich wanneer het immuunsysteem van het lichaam zijn eigen haarzakjes aanvalt, wat uiteindelijk resulteert in de onderdrukking van de haargroei.
Alopecia is een haarziekte die niet gevaarlijk is, maar het verlies van haar kan bij mensen tot emotionele en psychologische stress leiden.
Sommige mensen krijgen maar één keer kale plekken en daarna groeit het haar weer terug. Veel mensen krijgen daarna nog vaker een periode waarin er weer kale plekken komen. Soms blijft het haar helemaal weg. Alopecia areata is niet besmettelijk.
Wat is alopecia en wat zijn de gevolgen? Alopecia is een auto-immuunziekte dit houdt in dat het afweersysteem de haarzakjes voor vreemd aanziet en deze aanvalt. Hierdoor stopt de haargroei en vallen de haren uiteindelijk uit. Helaas is het niet precies bekend waarom het afweersysteem de haarzakjes aanvalt.
De meest voorkomende vorm van alopecia areata behandeling is het gebruik van corticosteroïden, krachtige ontstekingsremmende middelen die het immuunsysteem kunnen onderdrukken. Deze worden meestal toegediend door middel van lokale injecties, lokale zalftoepassing, of oraal.
Wat het precies is dat de auto-immuumrespons triggert, is ook nog niet bekend. Soms openbaart alopecia areata zich na veel stress, een infectie of gebruik van sommige medicijnen. Deze factoren zijn niet de oorzaak van het ontstaan van de ziekte, maar kunnen de ziekte mogelijk wel activeren.
Of spanningen en teveel stress alopecia areata kunnen uitlokken of verergeren is niet aangetoond, maar wordt soms wel zo ervaren. Velen ervaren dat alopecia areata optreedt tijdens bijzondere omstandigheden zoals vakantie, zwangerschap, het verlies van een dierbare of andere vormen van stress.
Haar dat op bepaalde plaatsen uitvalt, kan een symptoom zijn van een ernstige aanval van alopecia areata, waarbij extreme stress ertoe leidt dat het immuunsysteem de haarfollikels aanvalt.
Bij alopecia areata ontstaan plotseling kale plekken in huidgebieden waar haren groeien. Deze kale plekken hebben meestal een ronde of ovale vorm. Alopecia areata komt vooral voor op de hoofdhuid.
Sommige jongens krijgen al op jonge leeftijd last van haaruitval, terwijl de gemiddelde leeftijd waarop het haarverlies zichtbaar wordt tussen 20 en 50 jaar ligt. Vrouwen krijgen meestal pas rond de menopauze last van Alopecia androgenetica.
De aandoening gaat bij veel mensen immers vanzelf over. Bij 70 tot 80 procent van de gevallen herstelt de haargroei zich spontaan binnen enkele maanden tot een jaar. Wetenschappers zijn overigens nog steeds op zoek naar wat alopecia areata veroorzaakt.
Alopecia areata treedt aanvalsgewijs op. De haaruitval gaat zelden gepaard met jeuk of pijn, waardoor de patiënten er zelf vaak niets van merken. Ze komen er pas achter dat er iets met hun haar aan de hand is als anderen hen daarop wijzen.
Zijn je haren uitgevallen na een tijd van veel stress in je leven? Wacht dan 3 tot 6 maanden. Je haren groeien vaak vanzelf terug als de stress weer weg is.
Haarzakjes krijg je niet zomaar kapot
En zelfs bij mensen die chemotherapie ondergaan, blijven de haarzakjes intact en groeien alle uitgevallen haren gewoon weer terug.
Vermoedelijk komt het door een stoornis in het afweersysteem. Deze richt zich tegen de haren, omdat het de haren als een bedreiging ziet. Dit vermoeden is er omdat het vaker voorkomt bij mensen die ook een andere auto-immuunziekte hebben. Iedereen kan alopecia krijgen, maar het komt vaker voor bij jongvolwassenen.
Van alopecia areata voelt u zich niet ziek. Kaalheid kan echter wel psychische gevolgen hebben, zoals onzekerheid over het uiterlijk of moeilijkheden bij het leggen van sociale contacten.
De bekendste vormen van alopecia zijn alopecia areata, diffusa, totalis, cicatricialis, universalis en androgenetica. Alopecia areata staat bekend als pleksgewijze kaalheid, het is de meest gekende vorm van alopecia.
Herkennen van alopecia
Alopecia manifesteert zich in het begin vaak door kale plekken, of grote plukken haar op het hoofdkussen of in de haarborstel. Als het verder gevorderd is, kan er haaruitval optreden op andere delen van het lichaam, zoals de wimpers en wenkbrauwen, armen en benen.
Alopecia areata is een auto-immuunziekte waarbij het immuunsysteem de haarfollikels aanvalt. Het lichaam heeft vitamine D nodig om de werking van een gezond auto-immuunsysteem te handhaven. Vitamine D is ook nodig voor de haarproductie.
Erfelijke kaalheid kent een typisch verloop. Bij mannen begint het bij dunner wordend haar op de kruin of bij de inhammen. Een proces dat al in de puberteit kan starten. Bij vrouwen begint erfelijke kaalheid bij dunner wordend haar vanaf de haarscheiding.
Huisartsen en dermatologen hebben ervaring om de verschillende oorzaken en patronen van haarverlies te achterhalen. Diagnose vindt plaats door onder andere lichamelijk onderzoek, bloedonderzoek en een huidbiopsie. Een haaruitval test is doorgaans pijnloos. De uitslag geeft de mogelijkheid om een behandeling te zoeken.
Alopecia areata
Niet alleen het hoofdhaar valt dan uit, maar ook de wimpers, wenkbrauwen en andere lichaamsbeharing. Het is niet precies duidelijk hoeveel mensen in Nederland lijden aan alopecia. Volgens de landelijke Alopecia Vereniging gaat het om zo'n 250.000 mensen (zowel mannen als vrouwen).
Er kan gekozen worden voor minoxidil lotion (2%) of finasteride tabletten (1 mg). Het effect van de medicamenteuze behandeling valt tegen terwijl er wel kans is op bijwerkingen.