Het wordt aanbevolen de regelaar te monteren in de retourleiding achter de componenten waarover een constante druk wordt gehandhaafd. In bepaalde situaties – vooral daar waar de toevoerdruk erg hoog is – kan het nuttig zijn de drukverschilregelaar in de aanvoer te monteren.
Een drukverschilregelaar zorgt ervoor dat er geen drukverschillen in een cv-installatie kunnen optreden. Deze drukverschillen kunnen ontstaan door plotselinge temperatuursverhogingen door bijvoorbeeld het dichtlopen van thermostaatkranen of door invloed van bijv. een vloerverwarming systeem.
De drukverschilregelaar moet stroomafwaarts van de pomp tussen aanvoer- en retourleiding worden geïnstalleerd. Het toestel mag zowel horizontaal als verticaal gemonteerd worden. Let wel: de pijl moet de stromingsrichting respecteren.
WAAR ZIT HET OVERSTORTVENTIEL? Bij nieuwere cv-ketels zit het overstortventiel vaak in de cv-ketel zelf. Is dit niet het geval, dan wordt het ventiel zo dicht mogelijk bij de ketel geplaatst. Bij soloketels zit het ventiel altijd in de aanvoerleiding.
Een drukverschilregelaar zorgt ervoor dat er geen drukverschillen in een cv-installatie kunnen optreden, deze drukverschillen kunnen ontstaan door plotselinge temperatuursverhogingen door bijvoorbeeld het dichtdraaien van thermostaatkranen of door invloed van bijvoorbeeld een vloerverwarming systeem.
Heatnet Vloerverwarming: HET adres voor uw vloerverwarming. Het bypass-ventiel is een proportioneel werkend ventiel dat wordt geregeld door drukverschil. Het is voorzien van een direct afleesbare instelschaal, is instelbaar van 0 - 0,5 Bar (maar fabrieksmatig ingesteld op een verschildruk van ca 100 mBar).
Controleer of de waterdruk in de ketel op de juiste stand staat. Dat is het geval wanneer de wijzer van de manometer (drukmeter) in het groene gedeelte staat, meestal is dit tussen 1,5 en 2 bar.
Als we een kraan zouden dichtdraaien op de koudwateringang van zo een toestel dan zal deze druk ervoor kunnen zorgen dat het toestel ontploft. Een veiligheidsgroep plaatsen op de koudwater ingang van de sanitair warm water kuip is dus verplicht en noodzakelijk(!!!).
Een inlaatcombinatie wordt vóór uw cv-ketel in de koudwaterleiding geplaatst. De stopkraan dient om de cv-ketel van het water af te sluiten als er bijvoorbeeld onderhoud moet worden gepleegd. De beproevingsaansluiting zorgt dat de keerklep goed functioneert.
BoilerGarant helpt je graag met je overdrukventiel
Als dit met de installatie niet goed uit komt, is het geen probleem om de overdrukventiel en de inlaatcombinatie verderop in de leiding te monteren. Let op: plaats de onverdrukventiel niet verder dan 1 meter vanaf de boiler!
Een CV-ketel heeft voldoende druk nodig om (goed) te kunnen functioneren. De werkdruk van een CV-ketel ligt tussen de 1,2 en 2,0 bar. Het advies is om de druk tussen de 1,5 en 2,0 bar te houden. Dit kunt u controleren op uw drukmeter.
Je kunt de waterdruk van je cv-ketel eenvoudig controleren op de meter aan of naast de ketel. Die moet een waarde aangeven tussen 1,5 en 2 bar. Bij een lagere druk dan 1,5 bar kan de cv-installatie het water niet goed rondpompen. Bij minder dan 1 bar kan de pomp zelfs kapotgaan.
Voordelen bypass vloerverwarming
U voorkomt er niet alleen ongewenste stijging van de druk in de leidingen mee, maar ook de doorstroming naar de ketel verloopt beter. Daardoor wordt het stromingsgeluid verminderd. Wel zo rustig!
Houd bij vloerverwarming echter een constante temperatuur aan en hanteer een verschil van maximaal 2 tot 4 graden. Om dit efficiënt te regelen maak je gebruik van een thermostaat voor vloerverwarming.
Indien er geen bypass-ventiel wordt toegepast, zal de druk in de aanvoerleiding naar de vloerverwarmingsverdeler te hoog kunnen oplopen. Bij toepassing van een bypass-ventiel wordt voorkomen dat de druk te hoog oploopt: het is dus een extra veiligheidsmaatregel.
Een bypass is bedoelt om de juiste hoeveelheid m3 water door de warmtepomp te krijgen tijdens opwarmen. Stel jou pomp levert 10 m3/h en jou warmtepomp werkt het beste bij 4 m3/h volgens de opgave van de fabrikant. Dan kun je met die bypass regelen dat niet die 10 m3/h door de pomp gaat maar ongeveer de helft.
Een inlaatcombinatie is wettelijk verplicht voor elke cv-combiketel.
De meeste moderne boilers hebben een maximale werkdruk van 6 bar (0.6mPa). Plaats dus alleen een inlaatcombinatie/overdrukventiel van 6 bar. Dus niet een 8 bar ! De hoeveelheid druppels zijn mede afhankelijk van het gebruik en ingestelde temperatuur.
Zonder inlaatcombinatie kan dit tot defecten leiden in de boiler, het overtollige “uitgezette” water kan nergens heen en zorg voor een enorme opbouwende druk. De inlaatcombinatie voorkomt dit en zorg dat het overtollige water de afvoer in kan lopen door middel van zijn overstort functie.
Meestal is dat 7 bar, maar het zou kunnen dat het vroeger 8 bar was. Wanneer de boiler opwarmt zet het water uit waardoor de druk omhoog gaat en om te vermijden dat de boiler openscheurt door de druk staat er een veiligheidsgroep (overdrukventiel) aan de koudwateringang van de boiler.
Waarom zit koud water rechts en de warm water links op de kraan? Dit is gedaan omdat de meeste mensen rechts zijn; die knop van een kraan is dus het makkelijkste en snelste te benaderen. Bovendien heb je vaker koud dan warm water nodig.
Zelf de waterdruk verhogen met een drukverhoger is de oplossing bij een waterdruk probleem. Het installeren van een drukverhoger is relatief eenvoudig. De pomp moet tussen de leiding geplaatst worden.
Unique raadt aan om ieder jaar rond het einde van de herfst over te gaan tot vloerverwarming ontluchten. Hierdoor bent u zeker van een optimaal werkende vloerverwarming voor in de koudere maanden.
Vloerverwarming ontluchten kun je het beste eenmaal per jaar doen. Doordat de vloerverarming meestal het laagste punt van de centrale verwarmingsinstallatie is.
Het wordt aangeraden om de vloerverwarming in de nacht niet volledig uit te zetten. Het is beter om de vloerverwarming op een lager niveau in te stellen; hierbij wordt 18 graden aangeraden.