Het beste is om drie tot vier weken voor vertrek met de vaccinaties te beginnen. Zie malariakaart van Zuid-Afrika. In het oostelijk deel van Zuid-Afrika, inclusief het Kruger park, komt malaria voor, vooral van september tot en met mei. We raden je aan om malariatabletten te gebruiken.
Om gezond te blijven op reis geeft de GGD je op het vaccinatiespreekuur advies over: vaccinaties voor Zuid-Afrika, zoals DTP en soms hepatitis A;vaccinaties als je langere tijd weg wilt of frequent gaat reizen, zoals Hepatitis B, rabies;maatregelen tegen muggen.
Maak, indien mogelijk, 4 tot 6 weken vóór vertrek een afspraak. Bijna alle vaccinaties werken langere tijd. Je kunt dus meestal ruim van tevoren komen.
Thuisvaccinatie.nl adviseert de volgende vaccinaties voor Zuid-Afrika: DTP vaccinatie (tegen difterie, tetanus en polio) Hepatitis A vaccinatie* BMR vaccinatie (alleen aanbevolen wanneer u geen mazelen heeft gehad of nooit tegen de mazelen bent gevaccineerd)
Het gele koorts-vaccin beschermt in principe levenslang. Voor een optimale bescherming en onvoorziene zaken, adviseren we dat u altijd 6-8 weken voor vertrek een afspraak maakt. Is dit niet mogelijk, dan kunt u vaak zelfs tot op de dag van vertrek nog gevaccineerd worden.
Wat zijn symptomen van gele koorts? De infectie verloopt meestal zonder klachten: ongeveer 1 op de 5 mensen die besmet raken wordt ziek.
Komt malaria voor in Zuid-Afrika? In sommige delen van Zuid-Afrika komt malaria voor. In het noordoosten en oosten, met name langs de grens met Zimbabwe en Mozambique, komt seizoensgebonden malaria voor. De rest van Zuid-Afrika is malaria-vrij.
Sterk aanbevolen vaccinaties voor een reis naar Zuid-Afrika zijn DTP (Difterie, Tetanus, Polio) en eventueel Hepatitis A. Deze vaccinaties worden aanbevolen voor alle reizigers, in het gehele land en gedurende het gehele jaar. Hepatitis A wordt aanbevolen bij een verblijf onder primitieve omstandigheden.
Als je vanuit Nederland naar Zuid-Afrika vliegt, krijg je bij aankomst op de luchthaven een stempel in je paspoort. Dit is je toeristenvisum en dit visum is maximaal 90 dagen geldig. Wil je voor een langere periode in Zuid-Afrika verblijven en er ook werken of stage lopen, dan heb je wel een visum nodig.
Dat hangt af van je reisplannen. Ga je een wereldreis maken of langer dan 2-3 maanden naar een bepaald gebied dan kun je het beste minimaal 2 maanden vóór vertrek een afspraak met een reizigersadviseur maken.
Vaccinatie tegen rabiës is mogelijk vanaf een leeftijd van 3 maanden. Bij import van buiten de EU gelden er bijzondere voorschriften zoals de bepaling van de rabiës vaccinatie titer één maand na de vaccinatie en ten minste 3 maanden voor vertrek naar Nederland.
Neem dan zo vroeg mogelijk contact op met de GGD, bij voorkeur 7 maanden voor de reis. Ook als je korter voor de reis komt kunnen we je nog goed vaccineren, dus maak altijd een afspraak. Dit geldt ook als je gezondheidsproblemen hebt.
Het malaria-advies in Zuid-Afrika is sterk afhankelijk van meerdere persoons- en reisgebonden factoren. U krijgt daarom een persoonlijk advies tijdens uw afspraak. Indien nodig worden malariapillen voorgeschreven.
Er komt in Zuid-Afrika malaria voor, alleen in het oostelijke deel van Zuid-Afrika, inclusief het Kruger park, en dan vooral van september tot en met mei. Zie het kaartje voor de malariagebieden in Zuid-Afrika. Er wordt aanbevolen om lariam, malarone of doxycycline te gebruiken in dit gebied in de genoemde periode.
Vliegtijd Zuid-Afrika
KLM vliegt rechtstreeks naar Zuid-Afrika en de vliegtijd vanaf Amsterdam naar Kaapstad is ongeveer 11½ uur en vanaf Amsterdam naar Johannesburg ongeveer 11 uur.
Voor de reis kun je er doorgaans nog wel twee halen met een tussen tijd van twee tot vier weken. De laatste haal je bij een volgende reis. DTP vaccinatie is tien jaar geldig.
Aanbevolen vaccinaties Afrika
Voor vrijwel alle landen in Afrika adviseren we een DTP (Difterie, Tetanus en Polio) en hepatitis A vaccinatie (besmettelijke geelzucht). Voor meerdere landen in Afrika wordt ook een vaccinatie tegen gele koorts geadviseerd.
Geadviseerd wordt de onbedekte huid in te smeren met een insectenwerend middel. Het LCR adviseert reizigers om middelen te gebruiken die DEET of icaridin bevatten.
Na een week of twee wordt Lariam voordeliger en hoe langer je weg gaat hoe groter uiteraard het verschil. Studies hebben uitgewezen dat Malarone zo'n 98% effectief is als malaria preventie, wat gelijk is aan lariam of doxycycline.
Begin 3 weken voor u in het malariagebied komt. Slik 1 tablet per week. Bent u uit het malariagebied, slik dan nog 1 maand door. Dit middel kan heftige bijwerkingen geven, zoals slapeloosheid, onrust en gejaagdheid.
Sommige gebieden hebben slechts een laag risico op malaria, dan zijn mugwerende maatregelen meestal voldoende. Wanneer u op reis gaat naar een hóóg risicogebied (bijv.Midden-Afrika) dan is het preventief slikken van malariatabletten sterk aanbevolen om ernstige infectie met malaria te voorkomen.
De meeste vaccinaties kunnen toegediend worden door je huisarts. Heb je echter een gele koortsvaccin nodig, dan kan dit enkel in een daarvoor erkende reiskliniek gezet worden. We raden je aan om tijdig bij je arts langs te gaan of om een afspraak te maken met een reiskliniek.
In klinische studies ontwikkelde na de eerste injectie 99% van de gevaccineerden binnen 30 dagen antistoffen. U kunt de hepatitis A-vaccinatie het beste minimaal twee weken voor de dag van vertrek laten zetten.
Gaan de kosten voor vaccinaties af van mijn eigen risico? Nee, het eigen risico valt onder uw basisverzekering. Vaccinaties en consultkosten declareert u via de aanvullende verzekering.