Wetenschappelijk onderzoek is er nooit naar gedaan, maar volgens relatietherapeuten zou ongeveer de helft van de koppels die een pauze inlassen wel degelijk terug bij elkaar komen. Dat een pauze niet altijd het einde van jullie relatie hoeft te betekenen, staat dus vast.
We hebben het niet over een weekje of twee. Musselman stelt voor dat je op z'n minst twee of drie maanden een time-out kan nemen voor je relatie. Zo kunnen jullie beiden herstellen. Dit lijkt misschien een lange periode om geen contact te hebben en al helemaal als jullie al jarenlang samen zijn.
Tijdens een tijdelijke pauze wordt al snel duidelijk hoe erg jij je lover gaat missen als hij of zij weg is. In het begin is het natuurlijk logisch dat je even moet wennen, maar heb je na een tijdje nog steeds het gevoel dat er iets mist in je leven? Dan is dat een teken dat je je lover toch wel graag bij je hebt.
Tijdelijk uit elkaar gaan kan een hele goede oplossing zijn als het even niet zo lekker loopt tussen jullie. De kans dat jullie weer terug bij elkaar komen is namelijk 50%. Als je zeker wil weten dat jullie het maximale uit jullie time out halen, is het belangrijk dat jullie het goed aanpakken.
Als je vriendje voorstelt om een korte break te nemen, ga er eerlijk met hem over in gesprek en probeer te begrijpen wat hij ECHT wil. Wil hij bijvoorbeeld meer tijd voor zichzelf of wil hij gewoon alleen zijn. Wil hij of probeert hij nieuwe mensen te ontmoeten?
Wel zijn er een paar terugkerende signalen die je in de gaten kan houden. Volgens Kromwijk-Lub is een van de eerste tekenen van wegkwijnende liefde dat je je steeds meer aan elkaar gaat ergeren. Je gaat elkaar vermijden, in gesprekken wordt er kortaf gereageerd en er is minder interesse in elkaars leven.
Wanneer een relatie een hele tijd niet lekker loopt, wordt soms door een van de partners een relatiepauze voorgesteld.
Hoe lang moet ik hem met rust laten.
Dan is de vraag; Oké, dus; man even met rust laten; Hoe lang moet ik hem met rust laten? Net zo lang totdat jij weer bij jezelf bent. Als jij weer helemaal oké bent met jezelf dan ben je weer aantrekkelijk voor hem.
Ongeveer drie op vier komt niét terug samen." Hoe komt dat? "Omdat die stap doorgaans een verdere afbraak inluidt van je verbondenheid als koppel. Kijk, als je uit elkaar aan het groeien bent en je gaat vervolgens een tijdje je eigen gang, versterk en versnel je dat vervreemdingsproces alleen maar.
Een time-out heeft geen zin als...
Als er een probleem is in de relatie helpt het namelijk om dat probleem veel onder ogen te komen. Het is dus juist nodig om elkaar veelvuldig tegen te komen in huis en om een paar keer per week over de problemen te praten. Niet elke dag. Zeker niet voor het slapen gaan.
De positieve kanten van de relatie zul je missen als je afscheid neemt. Of misschien kun je geen afscheid nemen omdat iemand bijvoorbeeld familie of een collega is. Als je geen afscheid kunt of wilt nemen is afstand houden de beste keuze. Misschien niet de ideale keuze, maar wel de meest praktische.
De 30 dagen dat je geen contact hebt met je ex zijn dé dagen om jezelf een zelfverzekerd en gelukkig persoon te maken. Grijp dus ook je kans om dit te doen. In feiten heb je je ex helemaal niet nodig; je wilt je ex misschien, maar je hebt hem of haar niet nodig. Hier moet je binnen deze 30 dagen echt bewust van worden.
Zijn jullie (ex-)partners die nog goed met elkaar overweg kunnen en communiceren jullie geregeld dan kan een scheiding in ongeveer 3 maanden geregeld zijn. Maar liggen de dingen wat ingewikkelder, dan kan het stukken langer duren, soms jaren.
Wat kun je nog meer doen? Niemand kan voor jullie de keuze maken om wel of niet uit elkaar te gaan. En welk effect het op jullie kinderen zal hebben, vertelt ook niemand jullie. Uit cijfers blijkt dat het met ongeveer tweederde van de scheidingskinderen na verloop van tijd weer goed gaat.
Is er nog gevoel? is niet alleen een interessant boek voor partners met relatieproblemen. Ook wanneer je gewoonweg iets meer over relaties of jouw rol als partner zou willen weten is het nuttig. Daarnaast is het ook een informatief boek voor hulpverleners die te maken krijgen met relatieproblemen.
In 2021 gingen 2 686 stellen met een geregistreerd partnerschap uit elkaar. Vanaf eind jaren zestig nam het aantal echtscheidingen sterk toe. In 1965 gingen 6 duizend gehuwde stellen uit elkaar, twintig jaar later waren dat er 34 duizend.
Het is mogelijk dat er in de tussentijd wat veranderd is, wat ervoor zal zorgen dat de relatie dit keer dynamischer zal zijn. Exen die weer bij elkaar komen kan werken, als je allebei de tijd hebt genomen om aan jezelf en aan je problemen te werken. Wist je wel dat seks met je ex helemaal niet zo'n slecht idee is?
Afgezien van de eerste tijd van verliefdheid, gaat het daarna nooit meer helemaal vanzelf. Je moet er aan werken, er tijd en aandacht aan geven. Alles wat aandacht krijgt wordt groter en daarmee zullen je gevoelens ook weer terugkomen.
Je kunt zelf het beste bepalen hoe lang je je ex de tijd moet geven. Was het een heftige relatiebreuk, geef dan langer de tijd. Gingen jullie vriendschappelijk uit elkaar, probeer dan na iets langer dan een maand contact op te nemen.
Bepaal of je verwacht dat het bij één keer blijft, of dat het gedrag zich zal herhalen. Het aller-slimst is natuurlijk om je relaties te beperken tot die mensen die je nooit een tweede kans hoeft te geven, omdat ze jou (en je grenzen) respecteren en waarderen. Dat zijn de relaties die vanzelf gaan en je energie geven.
Creëer afstand tussen jou en hem.
Een geweldige manier om hem je te laten missen is door meer afstand te nemen. Als je normaal gesproken elke minuut van het weekend bij hem bent, plan dan eens iets zonder hem. Ga vrijdagavond iets alleen of met vriendinnen doen, in plaats van met hem.
Bij 21% van alle scheidingen was het vertrouwen in elkaar weg. Hieraan liggen diverse oorzaken ten grondslag: Men communiceert niet meer met elkaar en is niet op de hoogte van andermans leven. Een van de partners is vreemdgegaan of heeft een affaire.
Praat met elkaar
Goede communicatie is essentieel voor je relatie. Praat met elkaar, zeg elkaar wat je belangrijk vindt en waar je je goed of minder goed bij voelt. Ook belangrijk, geef elkaar regelmatig een complimentje. Het is goed voor het zelfvertrouwen en een mooie manier om te laten zien dat je elkaar graag ziet.
Gebrek aan liefde of intimiteit was de meest genoemde reden voor echtscheiding. 47 procent van de respondenten gaf aan dat het ontbreken van liefde de belangrijkste reden was om uit elkaar te gaan.