Motorbloktrainingen. Lange, steady-state duurritten zijn essentieel voor het opbouwen en onderhouden van je snelheid. Ze zijn ook wel bekend als Zone 2-trainingen. Deze aërobe, vetverbrandende ritjes gaan niet op hoge snelheid, maar ze helpen je uiteindelijk om sneller te worden door een enorme aërobe motor te maken.
Boksen is een goed voorbeeld van een HITT training (High Intensity Interval Training) aangezien je continu in verschillende hartslagzones zit. Het is goed voor je algehele lichaamskracht, conditie, balans, coördinatie, vetverbranding en je geest. Je kan letterlijk al je jouw negatieve gevoelens en stress eruit slaan.
Als je altijd minimaal drie keer per week krachttraining (fitness) hebt gedaan, zit het meestal qua kracht wel goed. Boksen is echter een combinatie van beide. Dus als onervaren sporter raden wij twee keer per week aan. Als ervaren sporter is dit zo'n drie tot vier keer per week.
Boksen is veelzijdig, maar ook zeker intensief. De bokshouding in combinatie met de kracht, snelheid en het uithoudingsvermogen zorgen ervoor dat er behoorlijk wat belasting komt op het lichaam. Niet zo vreemd dus dat boksers nog weleens bij ons komen met pijn, bijvoorbeeld door een schouder blessure.
Welke spieren train je met (kick)boksen? Met boksen train je alle spieren in je lichaam. Je gebruikt de been- en bilspieren om stabiel te blijven staan, maar traint tegelijkertijd ook je schouders, rug én buikspieren. Het is dan ook een full-body workout waarbij je lichaam flink op de proef wordt gesteld.
Je zou denken dat je met kickboksen vooral aan je armen en benen werkt, maar bij een boksoefening span je altijd je buikspieren aan - als je het goed doet. Een sterke core zorgt er ook voor dat je boksmoves nog beter worden.
Boksen. De vele torsobewegingen die je tijdens het stoten en slaan maakt, zijn mogelijk niet ideaal voor je rug. Mocht je je uurtje in de ring toch niet willen overslaan, zorg er dan voor dat je je core constant aangespannen houdt om blessures te voorkomen.
Doe je twee tot drie keer per week een intensieve bokszaktraining, dan zul je snel merken dat je conditie met sprongen vooruit gaat, je vet begint te verbranden en je meer spiermassa krijgt.
Met fietsen verbrand je evenveel calorieën
Volgens Harvard Health verbrandt een persoon van 70 kilo die zo'n 8 kilometer per uur hardloopt evenveel als die zo'n 19 kilometer per uur fietst: ongeveer 288 calorieën per sessie van 30 minuten. Zoals gezegd, hoe intensiever je fietst hoe meer calorieën je verbrandt.
Per kilometer wandelen verbrand je ongeveer zestig calorieën, wat aanzienlijk meer is dan met fietsen. Fietsend verbruik je per kilometer namelijk slechts twintig calorieën. Als je er normaal gesproken vijf minuten over doet om naar je werk te fietsen, kun je dus aardig wat winst behalen door voortaan te gaan lopen.
Hoelang het duurt om uw conditie op te bouwen, verschilt per persoon. Gemiddeld zult u na 2 tot 3 weken merken dat u uw oefeningen wat makkelijker kunt uitvoeren. En dat u minder tijd nodig heeft om te herstellen.
Voor optimale prestaties tijdens je kickbokstraining of wedstrijd eet je: 1 – 1,5 uur van tevoren vooral simpele koolhydraten of; 1,5 – 3 uur van tevoren vooral complexe koolhydraten en eiwitten of; 3+ uur van tevoren: een volledige maaltijd van complexe koolhydraten, eiwitten en vetten.
1) Het maakt je fitter. Enkele jaren geleden heeft de ESPN samen met een groep onderzoekers bewezen dat boksen de sport is, die je de meeste conditie geeft. Een goede bokser zijn, vereist veel uithoudingsvermogen, kracht, dicipline en een behoorlijke hoeveelheid snelheid en behendigheid.
Je verbrandt veel calorieën
Als je af wil vallen is het belangrijk om meer calorieën te verbruiken dan dat je binnenkrijgt, zonder jezelf uit te hongeren. Door een kickbokstraining aan je workout routine toe te voegen, verbrand je tijdens een intensieve training circa 475 tot wel 800 kcal per uur.
De buikspieren vormen het verbindingspunt van het lichaam. Om goed krachtig te kunnen stoten zijn buikspieren van essentieel belang.
Oefening 2: Planken
Dit is een oefening bedoeld om je buik- en rugspieren te versterken. Ga op je buik liggen en plaats je ellebogen recht onder je schouders. Strek vervolgens je hele lichaam als een plank en steun alleen nog op je onderarmen en je knieën. Zorg ervoor dat heupen, rug, schouders en nek in een lijn zijn.
Hulp bij een stijve rug
fysiotherapie, lokale warmtetherapie, maar ook pijnstillers en ontstekingsremmers worden gebruikt voor de behandeling van pijn ter hoogte van de lendenwervelkolom en bij een acute lumbago ('acute lage rugpijn').
Boksen geeft je meer energie
Maar ook om dit futloze gevoel tegen te gaan is boksen het perfecte middel. Je lichaam wordt tijdens boksen tot het uiterste gedreven en maximaal uitgedaagd. Het gevolg hiervan is dat je bloedsomloop wordt gestimuleerd en zuurstof naar je hersenen gaat wat weer zorgt voor meer informatie.
Denk hierbij aan buikspieroefeningen zoals sit-ups & planken, verschillende opdrukoefeningen, versterken van de schouderspieren en oefeningen voor de beenspieren zoals squats. Hierdoor maakt het de bokszaktraining ook een total body work-out. Daarnaast bouw je spieren op door het uitoefenen van de combinaties zelf.
Wanneer je bijvoorbeeld voetbalt kan creatine helpen bij de explosieve kracht die geleverd moet worden bij het sprinten. Maar dat kan ook voor mensen die aan basketbal, handbal of hockey doen. Daarnaast kan creatine goed gebruikt worden in verschillende vechtsporten zoals kickboksen, muay thai en boksen.
Het grootste verschil is dat je bij kickboksen zowel je handen als je voeten mag gebruiken. En bij boksen gebruik je alleen je handen. Dus boksen is stoten en blokkeren. En kickboksen is stoten en schoppen.
Kickboksen geeft je lichaam een enorme energieboost. Door regelmatig te sporten zal je de voordelen gedurende de hele week ervaren. Het stimuleert je bloedsomloop en je spieren krijgen een flinke boost. Minder vermoeid, betere concentratie en ook je stresslevels zullen ja een flinke work out flink dalen.
Hoe ziet een kickbokstraining eruit? Na het groeten beginnen de Kickbokslessen met een warming-up en diverse rek- en strekoefeningen. Tijdens de lessen worden diverse kickbokstechnieken getraind door elkaar op de handschoenen te slaan of door trap- en stoottechnieken op een stootkussen te oefenen.