Onbehandeld. Over het algemeen zie je dat 'vers' vaak wordt gebruikt voor onbehandelde producten. Die zijn niet of nauwelijks bewerkt met conserveringsmethoden of -middelen. Daarbij maakt de voedingsmiddelenindustrie wel een uitzondering voor producten die (langdurig) zijn gekoeld of ingevroren.
Vers betekent 'nauwelijks bewerkt'
De voedingsmiddelenindustrie gebruikt de term 'vers' meestal voor onbehandelde producten. Dat betekent dat die niet of nauwelijks zijn bewerkt met conserveringsmethoden of -middelen. Een uitzondering wordt gemaakt voor producten die (langdurig) zijn gekoeld of ingevroren.
Het woord 'vers' is eigenlijk best een vage term. Letterlijk betekent vers zoiets als: pas geoogst of pas bereid. Verse groenten rechtstreeks van het land, vis die dezelfde dag is gevangen. Vers heeft ook een andere betekenis: weinig bewerkt en niet geconserveerd.
De term 'vers' zegt niets over hoelang een voedingsmiddel al in het schap ligt van de winkel of hoelang geleden het gemaakt of geproduceerd is. De term wordt nauwelijks beschermd door de Warenwet. Het ligt niet vast wat 'vers' eten precies betekent, bijvoorbeeld vers brood, verse melk of verse jus d'orange.
Rotting, schimmel of vieze geur betekenen allemaal: niet opeten. Rottende fruitdelen zitten vol bacteriën en moet je weggooien. Uit hard fruit zoals appels of peren kun je die veilig wegsnijden. Rotte plekken voorkom je door fruit droog te bewaren én voorzichtig te behandelen.
Het meeste fruit blijft het langst goed in de koelkast: zoals appels en peren (2-4 weken), perziken en nectarines (3-7 dagen), kiwi (1-3 weken), druiven (7 dagen) en aardbeien, aalbessen, bramen, bosbessen, cranberries, frambozen, kersen en kruisbessen (1-3 dagen).
Zuivel, voorverpakte vleeswaren (zoals boterhamworst) en brood- en toastsalades zijn bij aflevering minimaal 4 dagen houdbaar. Overige versartikelen zoals vlees, verse vleeswaren, gesneden groenten, verse pizza's, maaltijdsalades en stoommaaltijden zijn bij aflevering minimaal 2 dagen houdbaar.
Vis is vers als de ogen van de vis helder en doorzichtig zijn en een beetje bol staan. De huid moet vochtig en glanzend zijn, en de kieuwen rood. Alleen bij makreel zijn de kieuwen bruin. Verse vis ruikt fris.
De eerste afdeling die jij passeert in de Jumbo supermarkt is de versafdeling. Daar vind je ons vers gebakken brood, gebak, groente, fruit en verse kaas- en vleeswaren. Onze verkoopmedewerkers op de versafdeling kennen de producten, zorgen voor een perfecte presentatie en helpen onze klanten met iedere vers-vraag.
Wiktionary: verse → vers, couplet. verse → vers, naar, bij, nabij, in de buurt van, omstreeks.
Da's leuk boodschappen doen
We willen je iedere dag verrassen met de unieke combinatie van een groot assortiment én de beste service én euro's goedkoper. Daar kun je op rekenen dankzij onze 7 Zekerheden. Met deze unieke beloften én garanties doen we wat we beloven.
Jumbo Foodmarkt in Breda is de grootste supermarkt van Nederland, opgevolgd door Die 2 Brüder von Venlo, tevens de enige zelfstandige in de lijst.
Goed, ingevroren vis kan net zo gezond zijn als verse vis. Mits deze op de juiste manier is verwerkt. Vissers moeten vis aan boord direct invriezen om de bacteriën uit te schakelen en om rigor mortis (lijkstijfheid) te voorkomen. Bovendien moet de vis bevroren blijven tijdens het gehele verwerkingsproces.
Een van de voornaamste oorzaken van de huidige recordprijzen is bijvoorbeeld het weer in Scandinavië. Eindejaarsstormen hebben er lelijk huisgehouden en ervoor gezorgd dat de vissersboten er niet konden uitvaren. De import van vis uit die regio droogt dus op waardoor de prijzen stijgen.
Vrijwel elke vissoort kunt u bevroren kopen, denk aan: kabeljauw, garnalen of inktvis. Bevroren vis is hartstikke gezond en de versheid blijft goed bewaard bij bevroren vis. U kunt dus prima kiezen voor bevroren vis en het is vaak ook nog iets goedkoper dan verse vis.
Een verspakket kan een gezonde keuze zijn. Er zit namelijk vaak veel groente in. Gemiddeld iets meer dan 200 gram per portie. Maar de saus, het kruidenzakje, bouillonblokje of witte varianten van rijst, couscous of lasagnebladen kunnen het wel minder gezond maken.
Brood blijft 2 tot 4 dagen goed in je keukenkastje. In de koelkast wordt het sneller oud. Brood blijft langer vers in een afgesloten broodzak in een goed afsluitbare broodtrommel.
Bewaar ze op een droge, koele, donkere plek, maar niet in de koelkast. Veel ander fruit, zoals appels en peren, rijpt of bederft sneller als je het bij bananen bewaart. Bananen kun je langer goed houden door de bovenkant van een tros in te wikkelen met vershoudfolie.
Tomaten. Bewaar tomaten buiten de koelkast, op een droge koele plek. In de koelkast drogen tomaten uit en wordt de smaak aangetast. Het velletje beschadigt waardoor ze sneller bederven.
Afhankelijk van je leeftijd kun je bij Coop met vakkenvullen een loon verwachten dat ongeveer tussen de € 4,- en € 12,- bruto per uur ligt.