Hoe lang kun je stamppot zuurkool bewaren? Ingevroren stamppot zuurkool, maar dat is ook van toepassing op de ingevroren rauwe variant, is tot maximaal 12 maanden houdbaar. Dit gerecht is overigens niet geschikt om na ontdooien opnieuw in te vriezen. Daardoor kan de smaak minder lekker worden.
Kun je rauwe zuurkool invriezen? Ja, dat kan. Ook kunt U een bereide maaltijd met zuurkool invriezen.
Wat anders is het als je stamppot zuurkool hebt gemaakt. Dit kan in de koelkast maximaal 2 dagen bewaard worden, mits het goed afgedekt is. Overigens kun je stamppot zuurkool ook invriezen, dat is dan ook 12 maanden houdbaar.
Opwarmen. Nadat de aardappelpuree is ingevroren, moet hij op den duur wel weer worden opgewarmd. Idealiter laat je de puree ontdooien in de koelkast, een a twee dagen van tevoren. Warm de puree vervolgens in een pan, de oven, slowcooker (op de laagste stand in ongeveer twee uur) of magnetron (regelmatig roeren).
Zo heb je bijvoorbeeld wortelstamppot, andijvie, zuurkool, boerenkool, prei en spinazie. Een groot deel van deze stamppotten kunnen prima ingevroren worden. Aardappels kunnen doorgaans niet zo goed tegen invriezen, tenzij je ze pureert; wat het geval is bij stamppot.
Niet doen! Warm restjes nitraatrijke groenten zoals spinazie en andijvie nooit opnieuw op, zeker niet voor kleine kinderen. Het relatief traag opwarmen en afkoelen bevordert de bacteriële omzetting van nitraat tot nitriet. Nitrieten zijn slecht, dus beter gewoon niet doen.
In de koelkast kun je de kliekjes tot drie dagen bewaren. De beste plek is achter in de koelkast of in de nulgradenlade. Wil je de maaltijd liever langer bewaren? In de vriezer blijft stamppot tot twee maanden goed.
Absoluut! Zowel gekookte, rauwe alsook gerechten met spruitjes kun je eenvoudig langer in de koelkast of vriezer bewaren. In de koelkast blijven ze enkele dagen houdbaar terwijl je in de vriezer de houdbaarheid maandenlang kunt verlengen.
Stamppot boerenkool bewaren doe je in de koelkast of in de vriezer. Bij kamertemperatuur is het vaak slechts een kwestie van uren, voordat de stamppot ietwat anders gaat smaken. In de koelkast kun je deze stamppot nog 1 tot 2 dagen bewaren, ingevroren in de diepvriezer, tot wel 3 maanden.
Zuurkool opbakken is typisch Nederlands. Niet alleen eten we graag de restjes uit de koelkast, maar bij stamppotten maken veel mensen extra veel stamppot. Want iedereen weet dat de stamppot de volgende dag als je het opbakt, nog lekkerder is. En het opbakken is vele malen lekkerder dan opwarmen in de magnetron.
Zuurkool is ontzettend voedzaam en gezond. Het bevat de gezonde probiotica en vitamine K2 en veel andere voedingsstoffen. Het eten van zuurkool kan je weerstand helpen versterken, je spijsvertering verbeteren, je risico op bepaalde ziektes verminderen en het kan je zelfs helpen bij het afvallen.
Zoals zoveel kliekjes, kun je stamppot zo'n twee dagen in de koelkast bewaren. Gebruik hiervoor een goed afgesloten verpakking (zoals speciaal hiervoor gemaakte bewaarbakjes) en zorg dat je de stamppot binnen twee uur na het bereiden in de koelkast zet.
Een zuurkoolschotel kun je eenmaal afgekoeld 2 dagen in de koelkast bewaren. Wil je de ovenschotel langer bewaren, dan kun je 'm, eventueel in porties, invriezen. In de vriezer is de schotel 3 maanden houdbaar.
Rookworst invriezen is zeker mogelijk. Zowel rookworst die alleen nog verwarmd hoeft te worden als rookworst die nog gegaard moet worden, kun je goed invriezen. Als je de rookworst op de juiste manier verpakt, kan de worst tot wel 3 maanden houdbaar blijven in de diepvries.
Dat heeft ook een conserverende werking. Ander bacteriën houden niet van dat zure en groeien er niet in. Zuurkool: bedorven witte kool dus, met z'n zure slappe slierten.
Ongekookte aardappelen invriezen doe je beter niet. Gekookte aardappelen invriezen, dat kan wel. Ze blijven ongeveer een week goed. Tip: maak er eerst puree van en vries die in.
Je kunt stamppot ook invriezen. Zorg er dan voor dat je het bakje goed dicht doet en binnen twee uur in de vriezer zet. Je kunt stamppot in de vriezer tot drie maanden bewaren. Ontdooi de stamppot eerst voordat je hem opwarmt in de magnetron.
Aardappelpuree invriezen: easy!
Laat de aardappelpuree eerst goed afkoelen (zo vermijd je dat hij gaat kristalliseren) en verdeel hem daarna in potjes. Door hem in porties in te vriezen kan je achteraf makkelijk de hoeveelheden opwarmen die je nodig hebt.
Hutspot kun je ongeveer twee maanden in bevroren toestand bewaren in de vriezer. In de koelkast kun je hutspot afgedekt nog twee tot drie dagen bewaren.
Andijviestamppot, en geblancheerde andijvie kun je tot wel 6 maanden in de vriezer bewaren. Ongeblancheerde andijvie van 3 tot 6 maanden. Andijvie kun je niet twee maal invriezen. In de koelkast kun je verse andijvie, wel uit plastic zak halen, gedurende twee tot drie dagen vers houden.
Eet een kliekje stamppot binnen 3 dagen op. Je kunt je stamppot ook als lunch eten. Bak het bijvoorbeeld even in de koekenpan op en serveer het op boterham! In de diepvries blijft stamppot, verpakt in een goed afsluitbare diepvriesdoos, zeker 2 maanden lekker.
Sommige groenten warm je best niet voor een tweede keer op. Bladgroenten zoals bijvoorbeeld sla, spinazie en andijvie bevatten nitraat en dat is een stof die kan omgezet worden in nitriet. Nitriet is een acuut gif en bindt zich met ons bloed, waardoor het bloed minder zuurstof kan vervoeren.
Rijst- en pastagerechten kunnen besmet raken met de Baccillus Cereus-bacterie. Deze bacterie maakt gifstoffen aan die tot een voedselvergiftiging kan leiden. Je voorkomt een besmetting door het eten snel terug te koelen naar 4 graden, niet langer dan 2 dagen te bewaren in de koelkast en goed te verhitten voor gebruik.