Voor intensief lichamelijk inspannend werk geldt een maximum van 26˚C.Mits er een duidelijk voelbare luchtstroom is.Zonder voelbare luchtstroom mag het niet warmer zijn dan 25˚C. Voor zeer lichamelijk inspannend werk geldt een maximum van 25˚C.
Verkoelen door middel van zonwering, ventilatoren en airco; Werknemers die buiten werken UV-beschermende zonnebrandcrème en kleding verstrekken; Minder strikte naleving van geldende kledingvoorschriften.
Maar ook thuis of op kantoor is werken onder een bepaalde minimale temperatuur niet prettig. Het menselijk lichaam blijft in balans bij een temperatuur van ongeveer 37 graden.Daalt deze temperatuur meer dan een halve graad, dan kunnen lichaamsfuncties verstoord raken.
Pas rond 40 graden echt gevaar
Toch bestaat volgens het Arbeidsinspectie Loket pas vanaf temperaturen hoger dan 40 graden echt ernstig risico voor de gezondheid. Warmteuitslag, hittekrampen of hitteberoerte kunnen zich dan voordoen. Daarnaast levert aanhoudende hitte veiligheidsrisico's op door afnemende concentratie.
Gevoelstemperaturen boven 55 graden zijn levensgevaarlijk omdat het lichaam zijn warmte maar moeilijk meer kwijt kan. Dat leidt tot oververhitting.
Daarom is het hitteprotocol, ook wel het Nationale Hitteplan, opgesteld door het RIVM op verzoek van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Het doel van het plan is om Nederlanders op tijd in te lichten van een hittegolf, zodat gepaste maatregelen genomen kunnen worden.
De normale lichaamstemperatuur is bij de meeste mensen tussen de 36,5°C en 37,5°C, met als gemiddelde 37°C.
Als hitte-uitputting ernstiger vormen aanneemt spreekt men van een hitteberoerte. De lichaamstemperatuur kan dan boven de 41˚C komen, waardoor beschadiging aan het zenuwstelsel kan optreden.
De volgende temperaturen worden beschouwd als hoge temperaturen waarbij maatregelen nodig zijn: 29°C bij lichte fysieke werkbelasting. 26°C bij halfzware fysieke werkbelasting. 22°C bij zware fysieke werkbelasting.
Bij een temperatuur boven de 30 graden Celsius moet op school maatregelen genomen worden om de belasting voor leerlingen en leraren zo laag mogelijk te houden.
Organiseer de werkuren en pauzes zodanig dat de werknemers zo min mogelijk in de zon werken op de momenten waarop de zon het krachtigst is (tussen 12 en 15 uur zomertijd). Informeer buitenwerkers over UV-straling, de gezondheidsrisico's ervan en de mogelijke beschermingsmaatregelen.
Is een bedrijf verplicht om airco aan te bieden met tropische temperaturen? Dat niet. Als werknemers op een veilige en gezonde manier hun werk kunnen doen, dan hoeft een bedrijf geen airco aan te bieden, legt Casper uit.
Wanneer de WBGT-index overschreden wordt, moet de werkgever passende maatregelen nemen: technische maatregelen die inspelen op de temperatuur, luchtvochtigheid of luchtstroomsnelheid, verlaging van de fysieke werkbelasting. alternatieve werkmethodes die de duur en intensiteit van de blootstelling beperken.
De hoogste temperatuur die een mens kan verdragen varieert van 40 tot 45 graden (104 tot 113 Fahrenheit). Niettemin gebeuren er ongelukken bij minder hoge temperaturen.” Zo'n opsomming kun je ook maken over koude periodes of stormen ed. Maar respect voor het vele werk.
Kan mijn leidinggevende mij verplichten om naar het werk te komen als ik mij heb ziek gemeld? Nee.Jij bepaalt of je in staat bent naar het werk te komen, niet je leidinggevende. Als je vindt dat je je huis uit kan, dan moet je wel naar bijvoorbeeld een gesprek gaan.
Waar de gemiddelde lichaamstemperatuur in rust ongeveer 37°C is, kan deze tijdens inspanning stijgen tot 38 of 39°C. En soms zelfs nog hoger: als de temperatuur boven de 40°C komt, kunnen vitale functies uitvallen. In het ergste geval kan dit leiden tot een hitteberoerte, die mogelijk levensbedreigend is.
De hitte die vrijkomt bij een brand gaat alle voorstelling te boven: ze kan oplopen tot 1 200 °C. Dat overleeft geen mens. Al vanaf een temperatuur van 65 °C functioneert het lichaam niet meer.
Een lichaamstemperatuur van 38 graden of hoger. Gloeiende en rode wangen.
U heeft koorts als de temperatuur van uw lichaam 38 graden of hoger is. Meet uw temperatuur via de anus (poepgat) met een thermometer. Drink elke dag 2 liter of meer. Rust ook genoeg.
Als het langere tijd warmer gaat worden dan 27 graden, kan het Nationaal Hitteplan in werking treden. Het Nationaal Hitteplan is een waarschuwingssysteem om via de regionale contacten (o.a. GGD en Rode Kruis) extra aandacht te vragen voor de risico's van warm weer (met de nadruk op de risicogroepen).
Bij extreem warm zomerweer kan de school een tropenrooster instellen.Een tropenrooster heeft kortere lesuren of lesdagen. De school moet wel het minimum aantal lesuren per schooljaar halen (verplichte onderwijstijd).
Rijkswaterstaat neemt zaterdag 10 juni 2023 extra maatregelen vanwege de verwachte hoge temperaturen. Van 10.00 tot 22.00 uur gaat het zogenoemde hitteprotocol in. Dit houdt in dat weggebruikers die met pech langs de weg komen te staan direct worden geholpen.