Doel van het drukverband is het laten afnemen van de zwelling en de pijn. In de meeste gevallen zult u als vervolg een tapebehandeling krijgen. Het is van belang dat de zwelling dan afgenomen is. Volg daarom de persoonlijke adviezen van uw hulpverlener over rust, al of niet belasten of hoog leggen op.
Bij letsel aan de arm
Het drukverband drie dagen laten zitten. Gebruik de draagdoek de eerste drie dagen. Deze draagdoek mag 's nachts af. Leg uw arm 's nachts op een kussen om zwelling te voorkomen.
Wat is een drukverband? Een drukverband is opgebouwd uit synthetische watten waar een zwachtel omheen zit. Een drukverband oefent druk uit op het lichaamsdeel dat u ermee verbindt. Het wordt vooral gebruikt bij blessures om verdere zwelling te voorkomen.
Een botbreuk of kneuzing gaat gepaard met een onderhuidse, niet direct zichtbare bloeding. Gips drukt de zwelling/bloeding onder het gips uit naar plekken waar geen gips zit. Hierdoor kan een blauwe plek verschijnen. We raden u aan om de gewrichten die u kunt bewegen, te blijven bewegen.
Te gebruiken bij wonden en kneuzingen of verstuikingen
Bij een wond zorgt drukverband ervoor dat het bloeden eerder stopt. Door de (lichte) druk die wordt uitgeoefend zal de wond sneller stoppen met bloeden.
Elastische kousen trekt u `s ochtends (in bed) aan en `s avonds voor het slapen gaan (in bed) pas weer uit. Een compressief verband moet dag en nacht blijven zitten. Knelt het verband zozeer dat het pijn doet dan mag u het verband `s nachts verwijderen.
Tips. Drukverband laten zitten (drie tot vier dagen) ook `s nachts. Als het verband te los zit kunt u dit zelf wellicht strakker trekken. Het verband mag niet nat worden.
Het gipsverband houdt de botdelen dan op hun plek. Waardoor het bot weer netjes aan elkaar kan groeien. Bij sommige botbreuken is helemaal geen gips nodig.Deze breuken genezen vanzelf.
Indien u een breuk heeft in het radiuskopje dan krijgt u op de spoedeisende hulp een drukverband gedurende vijf tot tien dagen. Dit is namelijk een stabiel breukje die ondersteund wordt door een natuurlijk ligament. Bij veel pijn krijgt u een gipsspalk en een draagdoek.
Er is aanzienlijke kracht voor nodig om een normaal dijbeen te breken – het is het langste en sterkste bot in het lichaam. De gebruikelijke behandeling voor deze breuk is een operatie. Af en toe wordt tractie gebruikt om de breuk te stabiliseren tot de operatie kan worden uitgevoerd.
De synthetische watten zorgen voor een goede drukverdeling en hebben als doel om verdere zwelling te voorkomen. Synthetische watten zijn ook geschikt voor het aanleggen van een wonddrukverband dankzij de veerkrachtige en lucht- en vochtdoorlatende eigenschappen.
Als het drukverband te strak zit, kan er zwelling optreden. Door te weinig ruimte onder het verband worden de bloedvaten dichtgedrukt.
Om verdere zwelling rondom de enkel te voorkomen, moet u het drukverband tot het eerstvolgende polikliniekbezoek laten zitten. Het verband mag niet nat worden.
Om een verstuiking wordt meestal een drukverband aangelegd, waarbij synthetische watten worden gebruikt. Deze watten worden ruim om het aangedane gebied gelegd, waarna er windsel omheen wordt gerold. Hierdoor ontstaat een gelijkmatige verdeling van de druk op en rond de verstuiking, die het windsel uitoefent.
Drukverband mag u ook na 24uur verwijderen mits anders aangegeven door de verpleegkundige of arts. Zolang het drukverband om de wond zit mag u alleen douchen als u er voor zorgt dat het verband droog blijft (bijvoorbeeld door een plastic zak). Indien nodig krijgt u een zwachtel/steunverband mee voor overdag.
Door het gekwetste lichaamsdeel omhoog te houden, verminderen zwelling en pijn. Geef het lichaamsdeel rust en beweeg dit zo weinig mogelijk. Ook voor blauwe plekken helpt rust het beste. Ze verdwijnen na enkele dagen vanzelf.
Gezond eten helpt je lichaam om de botbreuk sneller te doen herstellen. Vooral calcium is een belangrijke voedingsstof: dit is namelijk de bouwstof voor je botten. Volwassenen hebben gemiddeld een inname van 1000 mg calcium per dag nodig. Calcium vind je in zuivelproducten, groenten, noten en zaden.
De meeste botbreuken genezen vanzelf waarbij een periode van rust en tijdelijke immobilisatie van de breuk door bijvoorbeeld het aanleggen van gips / spalk voldoende is. De breukgenezing wordt gecontroleerd met röntgenfoto's en meestal is de pijn al weg voordat de breuk helemaal genezen is.
Het genezen van een botbreuk duurt een aantal weken tot maanden. De meeste botten genezen vanzelf. Maar om ervoor te zorgen dat het de botten goed recht aan elkaar groeien, kan de arts uw botbreuk behandelen. Soms zijn de botten verschoven en moet het bot gezet worden.
Voer oefeningen uit en rook niet
Oefeningen verbeteren de bloedtoevoer naar de gewonde plek. Daarnaast helpen de oefeningen om de spieren rond het letsel weer op te bouwen. Volg altijd de instructies van uw arts met betrekking tot rust en fysieke beweging om problemen bij de genezing te voorkomen.
Het proces van breukgenezing (herstel van een botbreuk) duurt over het algemeen, onder normale omstandigheden ongeveer 6 tot 8 weken. Dit kan langer duren als het om een bot gaat dat een zwaar gewicht moet dragen. Ook bij oudere mensen duurt dit proces langer.
Wat doe je bij een botbreuk? Laat het slachtoffer niet onnodig bewegen. Zet een ledemaat nooit weer recht. Dek een huidwond losjes af.
Wil je weten of het verband niet te strak is aangebracht en of de circulatie nog goed is? Duw dan met je vinger even stevig in de huid een stukje onder het verband. De huid zal wit kleuren, maar vrijwel direct weer de normale kleur aannemen bij een goede doorbloeding.
Leg uw voet hoog zodat de zwelling minder kan worden en tegen mogelijke pijn. Uw voet ligt hoger dan uw knie, en uw knie ligt hoger dan uw billen. Eventueel kunt u uw matras ophogen door er een kussen onder te leggen. Koelen kan de pijnklachten verlichten, maar vermindert niet de zwelling.
Het snelverband is, zoals de naam al zegt, snel aan te brengen en legt druk op de wonden. Het spreekt dan ook voor zich dat het niet de bedoeling is nog met het verband te schuiven na het aanbrengen op de open wonden.