1. Aardrups. De aardrups eet graag slaplantjes en jonge kolen. Wanneer de kool of sla groot genoeg geworden is, na twee weken, laat de aardrups deze planten ongemoeid.
Welk dier eet uien? Uien zijn geen dierlijk voedsel. Het is een groente. Uien worden in de keuken gebruikt omdat zij smaak en kleur geven aan gerechten.
Laat kleine dieren in je moestuin wonen
Zet een legertje van diertjes aan het werk in je moestuin. Geef kevers, spinnen, mijten, sluipwespen, galwespen en lieveheersbeestjes een kans en ontdek tot wat ze in staat zijn. Lok kevers, spinnen en mijten met een goede mulchlaag.
Insecten lokken met bloemen.
Luizen, rupsen en slakken eten bijvoorbeeld de plant zelf, en vlinders, bijen en hommels zijn afhankelijk van de nectar in de bloemen. Een dichtgeplaveide tuin met een paar bloempotjes en een kale schutting is de ultieme nachtmerrie voor ieder insect.
Zo eten muizen graag aardbeien en veldsla. Verder knagen ze aan plantenwortels, boomwortels en knolgewassen, afhankelijk van hun smaak en behoefte. Daarnaast kunnen ze gaten of gangen in grasvelden maken of ze woelen je keurig verzorgde grasmat om.
Aardbeien beginnen te rijpen vanaf eind mei, maar wanneer het veel regent kunnen slakken opduiken en alvast beginnen smullen van deze lekkernijen. Het is ongeloofelijk wat slakken (en ook andere insecten) op 1 nacht kunnen opeten. Ze kruipen op de aarbeien en vreten er gaten in.
Adelaarsvaren, bereklauw, eikels, gevlekte scheerling, goudenregen, hedera (klimop), jacobskruiskruid, laurierkers, nachtschade, pieris japonica, rhododendron, sint-janskruid, taxus, vingerhoedskruid en wolfsmelk zijn giftig voor de meeste schapen en kunnen dodelijke gevolgen hebben. See also: Welke Rum Voor Mojito?
De appels en peren zijn vanwege hun hoge energiewaarde zeker in te schakelen in een rantsoen van melkkoeien, vleesrunderen, schapen of geiten, hetzij rauw en in stukken gehakt, hetzij ingekuild. 'Mits een kookproces kunnen ook varkens er een behoorlijke voederwaarde uithalen', aldus het ILVO.
Hebben jouw kippen geen toegang tot een grasperkje? Dan is het aan te raden dat jouw kippen toch wat extra groenten krijgen zoals wortelen, sla, fruit, gras,… Wat je zeker mag geven zijn: fruit, gekookte noedels, rijst en aardappelen.
Schapen eten ruwvoer, dat wil zeggen gras en hooi. Pas op dat er geen Jacobskruiskruid in het hooi zit, dit is giftig. Ook lusten ze wat blaadjes en twijgjes, maar let wel op dat u ze, bijvoorbeeld met snoeiafval, geen giftige planten zoals bijvoorbeeld Taxus voert, dat kan dodelijk zijn.
Ruwvoer, zoals gras, hooi of voordrooghooi, is voor herkauwers, zoals geiten en schapen, levensnoodzakelijk. Op structuurrijk materiaal moet lang gekauwd worden. Dit stimuleert de speekselproductie. Die is essentieel om de zuurtegraad van de pens op peil te houden.
De zonnebloem is een voedselbron die voornamelijk wordt gewaardeerd door vogels die zich te goed doen aan de pitten. Niet alleen vogels worden in de periode na de bloei aangetrokken door de zonnebloempitten, ook andere dieren trekken naar de bloem toe.
Wij mogen dit eten: Konijnen, cavia's, chinchilla's, gerbils, hamsters, muizen en ratjes. Degoes mogen in kleine hoeveelheden peterselie eten.
Hoewel ratten vooral 's nachts actief zijn, gaan ze soms ook overdag op pad. Dat doen ze vooral als het voedsel ergens schaars is. Zitten ze in een woning of bedrijf, dan kun je ze dus overdag tegenkomen. Bijvoorbeeld in de keuken of in een voorraadruimte.
'Als je muizen hebt, heb je geen ratten'. Dit lijkt wel op een uitspraak van wijlen Johan Cruijff, maar dat is het zeker niet. Het is ook geen onlogische gedachte, want beide soorten knaagdieren zijn erg territoriaal en vermijden elkaar liever.
Muizen houden niet van chloor, peper, thee, munt, eucalyptus, ammoniak en waarschijnlijk een heleboel andere, ook chemische geuren. Ze zullen de plekken mijden waar ze iets vies ruiken, maar waarschijnlijk doen ze net als mensen: ze nemen gewoon een omweg om daar te komen waar ze willen zijn.
Vaak hebben muizen, mieren, vogels of mollen zich in je tuin gevestigd en verraden ze hun aanwezigheid met verschillende gaten in het gazon. Ook grotere dieren zoals dassen, konijnen, egels of ratten kunnen verantwoordelijk zijn voor deze gaten.
Over het algemeen maakt een steenmarter geen geluid. Wanneer een marter angstig is of opgewonden, maakt hij grommende of schreeuwende en fluitende geluiden. Wanneer er onderling confrontaties zijn, zoals in bovenstaande filmpje, gaat de steenmarter krijsen als een kat of grote vogel (papegaai).
Ransuilen broeden vaak in halfopen (natuur)gebieden, waar ook veel campings zijn te vinden. Je hoort ze 's nachts al van ver met hun typische hoge, piepende, bijna klagende aanhoudende geluid. Ransuilen zijn tijdens de zomer zo luidruchtig omdat de uilskuikens hun nest verlaten en door de omgeving gaan zwerven.