Reken even mee: een volwassene heeft 250 g groente per dag nodig. Maal 365 dagen is dat 91 kg groente per jaar. Er gaat weleens wat verloren tussen grond en mond, dus laten we 100 kg per persoon per jaar rekenen. In het Handboek ecologisch tuinieren van Velt lees je per gewas wat het opbrengt.
Een moestuin vraagt immers dagelijks om wat aandacht. Voor een echte beginneling is een lapje grond van zo'n 10 m² ruim voldoende. Als je ervan droomt om – bijna – het hele jaar door je eigen verse groenten te oogsten, dan moet je ongeveer 50 m² oppervlakte per persoon voorzien.
Omdat de mix zo luchtig en voedzaam is, hoeven de planten geen grote wortels aan te maken om voeding en vocht te vinden. Daarom is een laag van 15-20 cm mix genoeg voor bijna alle planten. Dat is nogal een verschil met een gewone moestuin: daarin moet je je grond minstens 30 cm diep bewerken en liever nog 45 cm.
Neem een bak van minstens 20 cm diep, in 30 of 40 cm diepte kun je ook groenten kwijt die diep groeien, zoals wortel en pastinaak. In een diepere bak zal potgrond ook veel minder snel uitdrogen. Het gemakkelijkst is een bak op poten, of op hoogte, dan hoef je je niet te bukken en houd je mooi het overzicht.
Hoeveel potgrond heb je nodig om je moestuinbak te vullen? Voor een vierkante meter met een diepte van 40 cm heb je ongeveer nodig:2 zakken bodemverbeteraar (60 liter)4 zakken potgrond (60 liter)
Een standaard moestuinbak is 120 x 120 cm en is ongeveer 20 cm diep.
Allereerst houdt worteldoek het onkruid tegen dat van onderaf je moestuin ingroeit. Je groenten krijgen zo voldoende kans om op te groeien zonder overwoekerd te worden door onkruid. Je hoeft ook veel minder te schoffelen. Je houdt zo meer tijd over om voor je plantjes te zorgen.
Moestuingrond. Moestuingrond is doorgaans biologisch wat wil zeggen dat de potgrond geen kunstmeststof bevat, zoals de meest courante potgrond, maar organische meststoffen.
Het is van belang om te zorgen voor een goede voeding van uw moestuin, dit doet u met behulp van moestuin potgrond. Naast water hebben uw groenten en gewassen namelijk ook voeding nodig om goed te kunnen groeien.
De beste grond die geschikt is voor een moestuin bevat veel compost en organisch materiaal, zoals gecomposteerde bladeren en gemalen of versnipperde boomschors. De tuinaarde moet niet te zanderig of te dicht zijn. Water moet goed de kans krijgen om er gemakkelijk doorheen te stromen.
Wij helpen u graag met dit rekenvoorbeeld.
Indien u graag deze border met 6 cm wilt ophogen dan bent u 60 liter bemeste tuinaarde per m² nodig. De border heeft een totale oppervlakte van 75 m², dan betekent dat u 75 x 60 = 4500 liter bemeste tuinaarde nodig heeft om de grond met 6 cm op te hogen.
Een gemakkelijk haalbaar gemiddelde van al die cijfers is 2 kg per m2. Dus dan heb je voor een gezin van 4 personen theoretisch gezien 200 m2 tuin nodig. Heb je een koude kas, serre of platte bak? Dan kun je vele malen meer kilo's per m2 produceren dan in de vollegrond.
Naast het gebruik van een goede grond/bodem in de moestuinbak is het aan te bevelen om de bak te bekleden met worteldoek. Worteldoek zorgt voor minder uitspoeling, minder doorgroei van onkruiden en zorgt ervoor dat je (houten)bak een langere levensduur heeft.
Afdekken met karton is een effectieve manier om ongewenste begroeiing, onkruid of gras te onderdrukken en tegelijkertijd de bodem te verbeteren door het toevoegen van organisch materiaal. Het karton blokkeert zonlicht waardoor de zaden niet zullen ontkiemen en aanwezig onkruid zal afsterven.
De belangrijkste punten waar je bij een moestuinbak op moet letten zijn: afmeting - verdeelbaar in vakken van 30x30 cm. diepte - ongeveer 20 cm diep. materiaal - niet schadelijk voor je gezondheid of het milieu.
Geef ieder jaar 200 tot 300 liter mest of compost per 100 vierkante meter voor onderhoud van de bodem. Daarnaast soms nog wat aanvullende meststoffen.
Tuin ophogen tuinaarde vs tuin ophogen zand
Bij het bestraten of verstevigen van de grond, is zand de beste keuze. Wilt u zwaarbelaste stukken ophogen? Dan kiest u voor zand, in combinatie met een laag gebroken puin. Het gebroken puin zorgt voor de stevigheid, het zand voor de egalisatie van de grond.
Over het algemeen wordt aanbevolen om 2,5 tot 5 cm hydrokorrels in de bodem van de plantenpot te plaatsen, afhankelijk van de grootte van de pot. Als u hydrokorrels gebruikt in uw plantenpotten, kunt u genieten van gezonde en bloeiende planten.
Reken op ongeveer 80 liter hydrokorrels. Je kunt alleen potgrond gebruiken in je moestuinbak, maar met extra bodemverbeteraar erbij droogt de grond minder snel uit. Meng 140 liter biologische bodemverbeteraar (voor groenten) met 120 liter biologische potgrond voor groenten.