Stoffen van synthetische vezels (bijv.polyester) zijn minder gevoelig voor krimp dan natuurlijke vezels (linnen, katoen). Maar de meeste gordijnstoffen krijgen wel een extra finish om het krimppercentage zo laag mogelijk te maken.
Polyester krimpt in principe niet. Je hoeft ze zelfs niet te centrifugeren. Laat het water uitlekken en hang de gordijnen nog vochtig op. Ze zijn heel snel droog.
Polyester gordijnstof is geschikt voor gebruik in vochtige ruimtes: er komen niet snel zwarte plekken in, de stof rekt niet uit en stof droogt snel. Polyester heeft een laag krimppercentage. Polyester verkleurt minder snel dan katoen. Deze stof is lichter in gewicht dan natuurlijke vezels.
Veel gordijnen hebben een krimptolerantie van 2 tot 4%, dat betekent dat ze 2 tot 4 cm per meter mogen krimpen. Bij vitrages en inbetweens valt dit meestal wel mee, overgordijnen zijn hiervoor vaak wel gevoelig.
Katoen/Polyester
Een mix van de beste eigenschappen samen gecombineerd. Zo valt deze stof mooi soepel en natuurlijk, maar zal ook kleurechter en minder krimp vertonen als een katoen alleen. Dit verlengt de levensduur van het gordijn.
Wanneer je op zoek bent naar isolerende gordijnen dan kun je het beste bij verduisterende gordijnen kijken. Het is namelijk zo dat verduisterende gordijnen voor extra isolatie zorgen omdat deze stof van dikker materiaal is gemaakt. De koude buitenlucht wordt geblokkeerd door deze warmte isolerende gordijnen.
De enkele en de dubbele plooi
Bij een enkele plooi wordt de stof één keer gevouwen en wordt die vouw gestikt. Bij een dubbele plooi neemt het atelier een groter stukje stof voor de plooi, zodat de plooi daarna nog een keer wordt dubbelgevouwen.
Houd bij gordijnen kiezen rekening met de hoeveelheid licht die je in een ruimte wilt. Je hebt de keuze uit verduisterende of lichtdoorlatende gordijnen. In de slaapkamer zijn verduisterende gordijnen misschien het fijnst, terwijl in de woonkamer lichtdoorlatende gordijnen wellicht het mooiste effect hebben.
Stem de hoeveelheid stof af op de lengte van de rail. Voor gordijnen met een enkele plooi heb je de raillengte maal 1,8 aan stof nodig. Stel dat je gordijnen van 4 meter wilt, dan heb je 4 x 1,8 = 7,20 meter stof nodig. Voor een dubbele plooi moet je de breedte van de stof maal 2 nemen.
Er is geen juist antwoord, want dat is te wijten aan persoonlijke voorkeur, maar we stellen voor dat twee keer per jaar een goede frequentie is. In dit artikel zullen we de functionele en esthetische voordelen hiervan uitleggen.
We adviseren in de woonkamer eerder voor transparante gordijnen dan in de slaapkamer. Wil je transparante gordijnen? Maak dan een keuze tussen onze vitrage, inbetween gordijnen of overgordijnen. Uit alle raamdecoratie geven gordijnen je de meeste sfeer in huis.
Zorg er dan voor dat de gordijnen een tint donkerder of lichter zijn dan grote oppervlakten en meubels, zoals de vloer en de bank. Donkere raamdecoratie zorgt voor een mooi contrast bij een witte wand. Maak een statement en kies bijvoorbeeld voor bruine, marineblauwe of donkergroene gordijnen.
Inbetween gordijnen zorgen voor privacy én licht. Bij inbetween gordijnen kun je vaak wel naar buiten kijken, maar anderen kunnen niet bij jou naar binnen kijken. In vergelijking met vitrage is een inbetween gordijn wat dikker en dichter, maar het is veel soepeler en lichter qua stof, dan een overgordijn.
Met lichte vloeren heb je de mogelijkheid om met je gordijnen een statement te maken. Je kan juist kiezen voor donkere en/of felle kleuren, zodat er een hoog contrast is tussen de vloer en gordijnen. Je gordijnen en je vloer vallen bij elkaar extra op en je gordijnen zijn echte statements in je interieur.
Welke woonstijl past bij je? Bij een strak, industrieel of modern interieur, kun je beter kiezen voor aluminium jaloezieën, duorolgordijnen of lamellen. Bij een landelijk interieur staan vouwgordijnen of houten jaloezieën erg mooi en bij een trendy interieur passen rolgordijnen weer beter.
Je gordijnen mooi in de plooi hangen
Begin aan de buitenkant en duw de stof tussen de plooien naar voren, druk de stof die nu naar voren steekt aan en ga zo verder met de volgende plooien. Als je alle plooien gehad hebt hangt er een net pakket aan de zijkant van je raam.
De plooi afstand is de ruimte tussen de twee plooien. Er zijn twee verschillende plooi afstanden. 10 cm afstand bij toepassing bij overgordijnen, 8 cm afstand bij toepassing bij vitrage. Hierbij is wel van belang dat bij de hiervoor geldende plooi toeslag gerekend wordt.
Houdt jij van royale plooien dan kun je bij inbetweens en vitrages gebruik maken van een driedubbele plooi. Hiervoor wordt nog meer stof gebruikt dan bij een dubbele plooi waardoor de gordijn prachtig ruim vallen. Bij overgordijnstoffen kan deze plooi mooi gecombineerd worden met soepelvallende dunnere stoffen.
Gevoerde gordijnen
Gordijnen met een dikke stof én voering zijn de beste gordijnen tegen de kou. De dikke stoflagen zorgen voor een isolerende werking. Doe de gordijnen zoveel mogelijk dicht om de warmte binnen te houden.
Een thermisch isolerend gordijn helpt om de kamer warm te houden en voorkomt dat de kou uw huis binnendringt. Bovendien isoleren thermische gordijnen u tegen lawaai van buitenaf.
Plisségordijnen met een honingraatstructuur hebben de beste isolatiewaarde. Door de dubbele stoflaag ontstaan er luchtkamers in het plisségordijn die zorgen voor een hoge isolatiewaarde. Verduisterende dubbele plisségordijnen met een aluminium coating aan de binnenzijde zorgen voor een nóg betere isolatie.
Houden gordijnen warmte tegen? Gordijnen kunnen warmte tegenhouden, wanneer je kiest voor lichte gordijnen of gordijnen met een lichtgekleurde voering. Dit weerkaatst het zonlicht, waardoor de gordijnen helpen tegen de zon én de bijkomende warmte.
Combineren met de kleur grijs
Zo creëer je met grijs een rustige of juist opvallende look. Donkere tinten grijs geven een prachtig contrast met felle kleuren zoals goud, rood, blauw en geel. Een rustige uitstraling creëer je door (licht)grijs te combineren met helder wit of naturel linnen.
Voor kamerhoge stoffen (breedte of hoogte 280-320 cm) betaal je maakloon per gebruikte meter stof. Maakloon vouwgordijn: deze is afhankelijk van de grootte van je vouwgordijn, we hanteren we een prijs per m2. De prijs varieert per m2 van het vouwgordijn van €100,00 tot €60,00 per m2.