Bieslook groeit ook prima in de volle grond; ze kan prima tegen zon maar heeft voldoende vocht nodig, ze kan niet goed tegen uitdrogen, de sprieten worden dan slap en geel. Om die reden staat ze ook graag in de halfschaduw.
Bieslook houdt van een plekje in de zon of in de halfschaduw. De bodem mag wel wat humus bevatten zodat een teveel aan water afgevoerd kan worden, maar ze houdt ook niet van droge grond; bij voorkeur dus luchtig en vochtig. Spit wat compost of verteerde stalmest onder voor je haar gaat planten.
Hoe vaak water geven is afhankelijk van hoeveel het regent en of de bieslook in de volle staat. Geef bieslook in de volle grond regelmatig water, zeker in droge perioden. Bieslook in potten mag ook niet uitdrogen. Controleer daarom dagelijks of de grond nog vochtig is.
Zon en bodemvereisten
Bieslook is meerjarig, de plant zal elk jaar in het voorjaar weer als nieuw teruggroeien. Ze zijn winterhard en geven de voorkeur aan volle zon tot halfschaduw. Bieslook moet worden geplant op een plek met vruchtbare, leemachtige grond en een PH tussen 6 en 7.
De plant wordt geel en lijkt dood te gaan maar dat is een normale reactie. Staat de bieslook binnen dan wordt hij al gauw slap en geel door te weinig licht. Zet de plant nu in een grote pot met goede grond, knip hem af en zet hem buiten, of als je een tuin hebt, plant je hem in de grond, maar ook even afknippen.
Zachte kruiden met flexibele stelen, zoals: bieslook, basilicum en koriander zijn kwetsbaarder. Deze plantjes kunnen zeker niet tegen de kou en hebben meer water en licht nodig. Van mei - september kunnen ze naar buiten, de rest van het jaar kun je ze binnen houden op een lichte plek, maar niet boven de verwarming.
Elk zakje heeft zo'n 1,5 gram zaden, dat is genoeg voor flink wat potjes bieslook. Wij verkopen ook Chinese bieslook zaden, dit kruid heeft een lekkere knoflooksmaak.
Standplaats van munt
Wanneer je munt wil planten of zaaien, kun je dit het beste op een zonnige plek of in de halfschaduw doen. Wanneer munt genoeg zon krijgt, zal het een betere smaak en geur ontwikkelen.
De Allium schoenoprasum 'Forescate' is ook wel bekend als Bieslook. Deze Liliaceae heeft een maximale hoogt van ongeveer 50 centimeter. De Bieslook is niet wintergroen.
Een bieslookplantje kun je in de vensterbank bewaren. Bewaar een bosje bieslook in vochtig keukenpapier maximaal 1-2 dagen in de koelkast.
In principe kun je bieslook zaden ook eerder buiten zaaien omdat de zaadjes prima ontkiemen bij koude temperaturen. Hoe lang duurt de kiemtijd van bieslook? Bieslook zaadjes kiemen meestal binnen 3 weken. Mocht dit niet het geval zijn, zet de kweekbakjes dan gedurende 4 weken buiten in de kou.
Deze plant is zeer geschikt voor 'de tuin op het zuiden'. Verlangt een zonnige, warme plek op niet te arme grond en buiten de schaduwzone van bomen en heesters. U kunt haar ook gebruiken in de rotstuin en de stapelmuur.
Bieslook is rijk aan de vitamines C en K. Vitamine C is onder andere van belang voor de vorming van collageen, een eiwit dat bijdraagt aan de goede structuur van je bindweefsels, zoals je huid, botten, tanden en bloedvaten.
Bieslook, munt, rozemarijn, dragon, oregano, salie en tijm worden allemaal gemakkelijk vermeerderd door deling. Je kan de gedeelde planten ook eerst in een plantcontainer met potgrond zetten tot ze voldoende wortels hebben gemaakt om vervolgens in de volle grond uit te planten.
Het is een echte overlever: als er niet genoeg vocht is, gaat de plant dood, maar blijven de wortels stand-by staan tot de omstandigheden beter zijn. Is de grond weer vochtig genoeg, dan loopt de plant weer uit.
Munt is behoorlijk sterk en kan tegen een stootje. Maar als 'ie lang te droog staat, wordt de plant gelig en worden de blaadjes minder lekker. Zorg in potten dat teveel aan (regen)water goed weg kan.
Bieslook kan heel goed tegen kou. Sterker nog, als je haar wilt zaaien kun je dat het best doen in het vroege voorjaar en haar gewoon buiten zaaien, ze vindt een koudeperiode juist fijn voor het kiemen.
De juiste plek voor kruiden
Zon en droog: kruidenplanten die zeer zonnig willen staan en vrij goed tegen droogte kunnen zijn rozemarijn, lavendel, salie, tijm, hyssop, bonekruid en citroenkruid. Zon: dille en dragon staan ook graag in de zon en hebben iets meer water nodig.
Zet de planten achter het raam in de zon, zodat ze genoeg licht (drie tot zes uur zon per dag) krijgen, maar de temperatuur niet teveel wisselt. Harde kruiden zoals rozemarijn, tijm, laurier en salie kunnen ook goed buiten overleven.
Bieslook is een echte vitaminebom, het kruid zit vol vitaminen en mineralen. Het leuke is dat de grappige paarse bloemen ook eetbaar zijn! De bloemen zijn goed geschikt om kruidenboter van te maken. Ook salades of voorgerechten, bijvoorbeeld een heerlijke carpaccio, worden met deze bloemen een echte traktatie!
Zo leven kruiden uit de supermarkt veel langer
Pluk verse kruiden uit eigen tuin. Om de losse kruidenplantjes meer ruimte te geven om te groeien, kun je ze het beste delen of scheuren. Dat houdt in dat je de plant met wortelkluit en al in meerdere kleine pollen opdeelt.