Eenmaal in zee blijven zeeforellen meestal in de nabijheid van de kusten waar ze zich ook voornamelijk met vis en garnalen voeden. De zeeforel kan tot 100 cm lang worden bij een gewicht van 10 kg, de in Nederland gevangen zeeforellen zijn meestal kleiner. Een zeeforel van 40 cm weegt ruim 0,5 kilogram.
Regenboogforellen kunnen wel 10 jaar oud worden, maar in kwekerijen worden ze op 1 tot 2,5 jarige leeftijd gedood.
Forel, zoals de consument die koopt, wegen tussen de 300 en 500 gram. In het wild kunnen forellen veel groter worden. Forel- len met een gewicht van 1 kg per stuk zijn dan heel normaal. De grootste gerapporteerde forel woog ruim 25 kilo en was meer dan een meter groot.
Endemisch voor Europa en Azië en kan zich naargelang de milieu-omstandigheden ontwikkelen tot verschillende ondersoorten: Zeeforel, Salmo trutta trutta, worden geboren in de rivier en migreren naar zee, waar ze verblijven tot ze 15 à 35 cm groot zijn.
De meerforel is normaal 40 tot 80 cm lang. Het grootste exemplaar dat gevangen is was 113 cm lang.
De reuzenhaai
De grootste vis is de walvishaai. De reuzenhaai weegt ongeveer 5000 tot 7000 kilogram. De nakomelingen van de reuzenhaai zijn flinke baby's: ze kunnen al anderhalve meter tot twee meter groot zijn bij geboorte. Vrouwtjes zijn volwassen rond hun twintigste en mannetjes rond hun vijftiende.
Ook de temperatuur speelt een rol. De ideale watertemperatuur ligt zo tussen de 15 en 18 °c. Is het oppervlakte water koud zoals in de winter dan zal de forel naar de diepte gaan waar het iets warmer is. Op vijvers tot 3 meter diep is dit dan meestal vlak bij de bodem.
Ze staan dan bekend als steelhead forel vanwege hun kleurpatroon. Als ze terugkeren naar hun oorspronkelijke rivier, zijn het grote, zilverachtige vissen die klaar zijn om te paaien. In de openluchtkweek kan de regenboogforel vanaf de eerste voeding in ongeveer twaalf tot achttien maanden tot 350 gram groeien.
Beekforel groeit vrij traag. Vaak zijn ze in kleine bergriviertjes na een jaar pas 10cm groot en komen ze vaak niet groter dan een handlengte. Leefgebied: Bovenstaand: het leefgebied in europa, al komt hij in alle werelddelen voor.
Forel uit de oven, in een salade, op een sandwich, van de BBQ of gerookte forel: dit is een vis waarmee je alle kanten op kunt. De smaak van forel lijkt een beetje op die van zalm, delicaat en verfijnd. Er bestaan veel verschillende soorten forel, de regenboogforel is de meest voorkomende.
Terugzetten mag niet, legt Bremer uit: ? Een forel is gevoelig en slikt het aas behoorlijk ver in. Daardoor raakt het dier gewond. Het is een risico om de vis terug te zetten in verband met infecties.?
Een zalmforel weegt ongeveer 400 gram. Zalmforel is gekweekt in Nederland.
Regenboogforel (Oncorhynchus mykiss) behoort tot de familie van de zalmen (Salmonidae). De soort heeft een torpedovormig lichaam met zwarte stippen en een grote bek. De flanken zijn zilverachtig met een paarse band. Ze kunnen 90cm lang worden.
Forel is hoofdzakelijk een carnivoor. In de natuur voedt hij zich met wormen, insecten en soms met kleine visjes. Er bestaan veel verschillende soorten forellen, maar het is bijna uitsluitend de regenboogforel die we terugvinden in de handel.
Vooral kleine pluggen kan je bij het forelvissen goed gebruiken. Denk hierbij aan plugjes van een centimeter of 3 tot 5. Bekende plugjes die het goed doen zijn bijvoorbeeld de Salmo Tiny, de Salmo Lil Bug, de Salmo Minnow, en de kleine maten van de Spro Ikiru Crank, de Fox Rage Funk Bug, en de Salmo Hornet.
Zowel witbrood als bruinbrood kan uitstekend gebruikt worden. Het binnenste zachte gedeelte kun je uitstekend gebruiken onder de dobber terwijl de korst het goed doet als drijvend aas. Brood dat wat ouder is werkt meestal wat beter omdat het dan wat harder is en minder plakt.
Een van de gezondste vissen om te eten is de forel. De regenboogforel zit vol met omega 3 en eiwitten en voornamelijk de wilde forel is gezond dankzij haar 'gezonde' dieet. Je herkent de gezonde forel aan haar roze kleur, maar ook aan gekweekte forel wordt om commerciele redenen de roze kleur toegevoegd.
Pluggen en shads zijn erg goede soorten kunstaas voor forel. Ze kunnen in alle soorten water worden gebruikt. Kunstaas pluggen. Met kleine kunstaas plugjes is het goed forel vissen.
Verse forellen €/kg 13,98 - Vishandel Dedeystere.
Een zalmforel is eigenlijk ook een regenboogforel, maar dan groter. Doordat de zalmforellen ander voedsel krijgen, zoals garnaaltjes en kreeftjes, is het visvlees van de zalmforel rozig – net als bij zalm. Qua smaak en structuur blijft een zalmforel echter gewoon een forel.
Onderling zijn forellen vrij agressief: bijten, happen, aanval en achtervolging, het hoort erbij. Alleen al om deze reden kàn men er geen andere vissen bijzetten, hoe groot ook, omdat ze onverbiddelijk aangevallen worden, waarbij een hap uit het lichaam genomen kan worden.
Als je de vis op de kant hebt is het belangrijk dat je de vis snel doodslaat met een knuppel. Op de foto zie je een knuppel met hakensteker in één. Zorg dat je de vis zo snel mogelijk doodt, want dan zal de vis minder lang lijden. Door een paar harde klappen te geven met de knuppel is de vis al snel dood.
Het spinvissen is de meest effectieve manier om op zeeforel te vissen. De reden is omdat je met de spinhengel langer kan werpen en meer water bevist als bv. De vliegvisser. Met het juiste materiaal kan men 80 meter bereiken met de spinhengel of wel meer.