Als je de trommel van de wasmachine niet vol genoeg doet en te leeg laat wassen, kost dat meer stroom en word je was minder schoon. Maar een wasmachine helemaal tot de nok toe vullen is ook geen aanrader, omdat dan de was geen kans zou hebben om zich schoon te slaan.
Daarom adviseren wij dat je bij het vullen een handbreedte vrijhoudt bovenin de wasmachinetrommel. Dit betekent dat je ongeveer 3/4 van de trommel vult. Let op dat je de trommel van de wasmachine ook niet met te weinig wasgoed vult.
Onderaan de wasmachine bevindt zich een deksel en hieronder zit de pomp van de wasmachine. Plaats een kom voor dit deksel en leg er voor de zekerheid wat handdoeken omheen. Via deze afvoer kun je het resterende water uit je wasmachine laten lopen. Rechts van deze afvoer bevindt zich meestal de filter.
Als een wasmachine niet waterpas staat, is de kans groot dat de wasmachine enorme herrie gaat produceren tijdens het centrifugeren van de was. Dit komt door de speling tussen het apparaat en de ondergrond. Daarnaast kan de wasmachine zichzelf zelfs langzaam gaan verplaatsen.
Oorzaak: wasmachine bonkend geluid bij centrifugeren
Als een onderdeel dan versleten is en 'beweegt' heeft, kan het er ook voor zorgen dat de wasmachine van zijn plaats schuift of dat irritante bonkend geluid teweegbrengen. Ook defecte lagers, defecte schokbrekers of een defecte vering kan hieraan ten grondslag liggen.
De meest voorkomende oorzaak van herrie tijdens het wassen en centrifugeren is dat de wasmachine geen stabiele ondergrond heeft. De wasmachine maakt dan niet alleen herrie, maar kan ook van zijn plaats komen en zogenaamd gaan dansen.
Controleer dan het filter, deze zit meestal rechtsonder aan de voorkant van je wasmachine achter een klepje. Als het filter verstopt is kan de wasmachine niet meer afpompen. Het pompfilter moet fysiek worden geblokkeerd door iets als een sok, of een opeenhoping van pluisjes zodat het water niet weg kan.
Je wasmachine deur wil niet open. Een reden hiervoor zou kunnen zijn dat de filterbuis van je wasmachine verstopt is. Deze bevindt zich aan de onderkant van je wasmachine. Door de filterbuis te openen en schoon te maken, zou je wasmachine deur zich weer laten openen.
Wanneer je wasgoed niet droog uit de wasmachine komt na het centrifugeren, is er sprake van een disbalans in het apparaat. Hierdoor wordt het toerental automatisch gereduceerd, waardoor er minder water wordt weggepompt. Stop altijd groot en klein wasgoed door elkaar in de trommel om een betere verdeling te krijgen.
We adviseren om één à twee keer per maand je wasmachine te reinigen. Op deze manier voorkom je problemen en gaat je wasmachine veel langer mee. Maak je wasmachine één à twee keer per maand schoon.
Als het wasgoed drijfnat uit de wasmachine komt, heeft de wasmachine meestal niet of niet hard genoeg gecentrifugeerd. Controleer eerst of de wasmachine wel is ingesteld op het juiste toerental. Wasgoed wordt beter droog bij een toerental van 1400 of 1600 toeren.
Volgens de Consumentenbond blijken veel mensen te denken dat de machine vol is als hij voor tweederde is gevuld. Maar een handbreedte ruimte bovenin overhouden is voldoende.
Kleine en grote ladingen: 8 kilogram
Naast kleine wasjes stop je soms ook een grotere lading wasgoed in de trommel. Dan heb je minimaal 8 kilogram vulgewicht nodig. Dit is geschikt wanneer je bijvoorbeeld het beddengoed wast van 2 of 3 personen. Handig om te weten is dat alle wasmachines een beladingssensor hebben.
Deurtje dicht..
Maar wanneer je klaar bent met wassen moet je dit dus echt niet doen. Er blijft namelijk vocht achter in de wasmachine na het wassen, en dat maakt de wasmachine een broedplek voor bacteriën. Door de deur open te laten kan de wasmachine drogen en blijft het een stuk schoner daarbinnen.
Met de juiste informatie kunt u dit makkelijk zelf oplossen voor gemiddeld 15 tot 30 euro, afhankelijk van de oorzaak. Voor reparatie door een service monteur bent u gemiddeld 150 euro kwijt.
Foutmelding: centrifuge uit evenwicht
Deze melding komt voor als je de wasmachine te zwaar hebt beladen. Het is dus zaak om het programma tijdelijk te stoppen en wasgoed uit de trommel te verwijderen. In bijna alle gevallen zal de wasmachine daarna het programma kunnen hervatten.
De levensduur van een wasmachine varieert van 2 tot 8 jaar. Hoe lang een wasmachine daadwerkelijk meegaat hangt af van verschillende factoren. Zo heeft het te maken met de bouwkwaliteit, hoe vaak je ermee wast, hoe je de wasmachine gebruikt, en hoe je hem onderhoudt.
De pomp van de wasmachine bevind zich onderin de machine en wordt gebruikt om het water in de afvoerslang te pompen. Als de pomp niet meer goed werkt merkt u dat het water in de trommel blijft staan tijdens het wasprogramma.
Als je wasmachine niet waterpas staat, kan dit een waterdoorvoerprobleem veroorzaken, waardoor je een wasverzachterlade vol water krijgt. Gebruik een waterpasmeter (of download een waterpasapp) om vast te stellen of de voor- en achterkant, evenals de linker- en rechterkant van je wasmachine waterpas staan.
Zowel een wasmachine als een droger kan het water namelijk niet verder op pompen dan ongeveer 1 meter hoogte. Dit betekent concreet dat als u de wasmachine en droger op de grond in de kelder wil zetten u normaliter in de problemen zou komen.
Als de lagers van de wasmachine defect zijn zal de wasmachine een harder geluid maken dan de wasmachine voor heen deed. In het begin stadium van kapotte wasmachine lagers zal er een zacht gerommel te horen zijn die snel zal Toenemen tot een luider Krijsend geluid.
Controleer de schokbrekers
Schokbrekers test je door de trommel in de binnenkant hard naar onderen te drukken en dan los te laten. Als de trommel weer omhoog komt en meteen weer in dezelfde positie gaat staan zijn ze goed. Echter als de trommel op en neer gaat bewegen, zijn de schokbrekers versleten.
Tijdens het centrifugeren kan het ook zijn dat uw wasmachine beweegt. Dit komt door een verstoord evenwicht: wanneer er één zwaar stuk in de trommel zit, kan de wasmachine gaan trillen en zelfs sterk schudden, waardoor het apparaat soms een beetje beweegt.