Allereerst kunnen rozen heel goed tegen zon. Sterker nog, die mogen volop zon hebben. Ook phloxen, klaprozen, lupinen, ridderspoor, duizendschoon, vlinderstruiken, lavendel, stokrozen, margriet, nepeta (kattenkruid), helenium (zonnekruid) en rudbeckia kunnen goed tegen zon.
Met voorspellende weerberichten kun je rekening houden met de bloemen die je uitkiest voor je boeket. Delphinium, gladiolen, alstroemeria en gerbera kunnen bijvoorbeeld heel goed tegen de warmte. Of denk aan een mooi boeket zonnebloemen.
Er zijn namelijk veel vaste planten die van de zon houden en dus goed tegen de warmte en droogte kunnen. Denk aan spoorbloem (Centranthus), blauwe distel (Eryngium), kattekruid (Nepeta), bloedooievaarsbek (Geranium sanguineum), salie (Salvia), marjolein (Origanum) en vuurpijl (Kniphofia).
Wat zon betreft is de volle zon de meest ideale standplaats voor jouw Lavendel. Maar halfschaduw of een schaduw standplaats is ook geen enkel probleem. Wel moet je rekening houden met het feit dat jouw Lavendel minder uitbloeit zoals die dat wel doet in de volle zon. Ook zal de Lavendel minder bloemen bevatten.
Het is een misverstand dat alle hortensia's schaduw willen. Zolang de grond vochtig genoeg is, kan zelfs de bolhortensia (Hydrangea macrophylla) in de volle zon staan.
Je hebt erg veel keuze in planten als je een zonnig balkon hebt, maar het betekent ook meer onderhoud. ... Voorbeelden van planten die het goed doen op een zonnig balkon zijn:
En tot slot, natuurlijk zijn er bepaalde bloemen die veel beter tegen de warmte en zon kunnen dan andere. Kies met deze hitte daarom voor Zonnebloemen, Delphiniums/Ridderspoor, Gladiolen, Alstromeria's, Gerbera's en Scabiosa's. Daar geniet je in de zomer langer van!
Geranium cinereum en Geranium sanguineum willen graag volle zon en droge grond. Geranium x cantabrigiense en Geranium phaeum kunnen veel schaduw verdragen. Bijna alle soorten Geranium groeien en bloeien prima in de volle zon of halfschaduw.
Lavendel, salie (Salvia), kattenkruid (Nepeta), heiligenbloem (Santolina) en diamantgras Calamagrostis zijn allemaal planten die tegen een stootje kunnen. Kleine bomen kunnen in pot en worden niet te hoog. Zorg wel dat ze niet kunnen omwaaien.
De zon brandt de bloemen van de hortensia kapot. Je merkt het als je 's avonds je hand over de bloemen haalt: ze knisperen van de droogte. Ook het blad kan opgekruld zijn en brandvlekken vertonen. De enige optie is dan om je planten van tevoren al tegen de zon te beschermen.
Om een hortensia blauw te laten worden kunt u aan de grond wat aluminium-sulfaat of kali-aluin toevoegen. Strooi dit jaarlijks rond eind september, begin oktober rondom de hortensia en hark het in de grond. Of los het op in lauw water en giet het zo dicht mogelijk bij de hortensia zonder het blad te raken.
Wat is het verschil tussen hortensia en Hydrangea?
Hydrangea is de Latijnse naam voor hortensia. De Magical hortensia's behoren tot de Hydrangea macrophylla-familie. Een heel bekende plant, in de volksmond ook boerenhortensia genoemd.