Tocht ontstaat als koude buitenlucht de warme binnenlucht kruist of de warme buitenlucht de geklimatiseerde binnenlucht.
Tocht kan ontstaan bij te sterke ventilatie. Ventileren met koude en vooral droge lucht kan zelfs zeer hinderlijk zijn. Tocht kan ook voorkomen bij deuren die openstaan of bij slecht sluitende kozijnen. Vaak is tocht voelbaar doordat koude lucht langs ongeïsoleerde ramen naar beneden 'valt'.
Door de brievenbus, langs het kruipluik of 'gewoon' onder de deur door: tocht kan overal vandaan komen. Het zorgt voor kou en onnodig energieverbruik. De oplossing is simpel: maak alle naden en kieren in je huis dicht, bijvoorbeeld met tochtstrips of kit.
4 Meterkast
De plek waar allerlei koude leidingen vanuit de kruipruimte het huis binnenkomen. Rondom de buizen zitten vaak grote kieren waardoor koude, vochtige en muffe lucht het huis binnenkomt. Niet zelden zorgt dit ook voor vochtproblemen in de meterkast.
Tocht: niet zo onschuldig als het lijkt
“Ik zit op de trek”, zeggen ze daar als ze in de tocht zitten. Toch is tocht allesbehalve gezellig en kan het zorgen voor heel veel lichamelijke ongemakken. Bekende gevolgen van langdurig op de tocht zitten, zijn stijve schouders of een stijve nek.
In de regel gebruik ik rookpatronen (omdat ik absoluut geen brandende voorwerpen mag hebben in mijn werk), maar dat kan in de thuissituatie simpelweg met een sigaret. Hou de (brandende) sigaret in de buurt van de plek waarvan je vermoed dat de tocht vandaan komt, en je ziet de rook wegwaaien.
Is het warm buiten en schijnt de zon ook nog eens volop? Dan warmen huizen en gebouwen niet alleen op; ze houden die warmte ook vast. Dit komt doordat muren bij warm weer blijven 'doorgloeien' nadat de zon onder gaat. Vooral in woningen met een plat dak loopt de temperatuur snel op.
Je dak wit verven
Een licht dak weerkaatst zonlicht, waardoor je huis koeler is en een donker dak absorbeert de straling, waardoor het warmer is. Je valt in ieder geval wel op met een wit dak. Nog veel leuker, is een groen dak. Dat is een dak van plantjes in plaats van dakpannen.
Een alternatief voor airco is mogelijk een luchtkoeler of aircooler. Zo'n apparaat is een stuk goedkoper in aanschaf en gebruik dan een mobiele airco. De luchtkoker koelt de lucht – in tegenstelling tot een ventilator – wél af. Deze apparaten werken volgens het verdampingsprincipe.
“Het is onzin dat je van kou of tocht op zichzelf ziek wordt” vertelt Jan Wilschut, viroloog aan de Rijksuniversiteit Groningen. “Verkoudheid of griep krijg je door een virus dat je van andere mensen krijgt aangeproest.”
Als er luchtdruk verschillen zijn (veroorzaakt door bijvoorbeeld warmte of vochtigheid), dan zal de lucht zich gaan verplaatsen. In de open lucht heet dit wind, in huis heet dit tocht.
Ventilatie is het aanvoeren van verse buitenlucht of afvoeren van vuile lucht. Tocht kan ook ontstaan als gevolg van koudeval bij ramen of een kier onder de deur tussen twee kamers met sterk verschillende temperatuur, waardoor er geen 'verse' lucht binnenkomt.
Tochtstrip lijkt een bekender begrip dan tochtband. Deze worden dan ook vaak door elkaar gehaald, maar er is toch een duidelijk verschil. Een tochtstrip is namelijk hard/inflexibel en meestal gemaakt van aluminium of plastic, en tochtbanden zijn juist flexibel en meestal ook nog eens zelfklevend.
Kieren en gaten. Denk aan ruimte voor tocht onder deuren door, niet goed afgedichte buitenramen (die wel open kunnen), Niet of slecht geïsoleerde oppervlakken zoals een koude vloer (geen vloerisolatie), een plafond (zonder isolatie, of bijvoorbeeld alleen houten dakbeschot), niet geïsoleerde buitenmuren.
Koudeval kan op verschillende manieren worden opgelost. Dit kan o.a. door het plaatsen van dubbel of zelfs drie dubbel glas. Hierdoor komt er veel minder koude lucht van de ramen en zal de vloer minder snel koud aanvoelen. Een andere manier is het aanpassen van de verwarming.
Je kan je huis verwarmen zonder gas door gebruik te maken van een volledig elektrische warmtepomp of een warmtenet in je wijk. Daarvoor zijn vaak wel aanpassingen in huis nodig. Zo zal je bijvoorbeeld je radiatoren moeten vervangen door lage temperatuurverwarming, vloerverwarming of infraroodpanelen.
Een lichaam went dus wel degelijk aan een lagere temperatuur. Het is even bikkelen, maar dan kan je lijf bijvoorbeeld 15 graden aan. Of dat ook gezonder is dan leven bij 20 graden is nog niet helemaal duidelijk, zegt Kingma. "Het is nog niet helemaal onderzocht of het leven alleen bij lage temperaturen gezond is.
Wonen in een te koud huis heeft ten eerste flinke negatieve gevolgen voor je ademhaling. Het verhoogt namelijk de kans op astma en andere ademhalingsziektes. Ook andere ziektes gedijen goed bij een lage temperatuur. Denk bijvoorbeeld aan griep, allergieën of hart- en vaatziekten.
Gelukkig zijn deze zorgen voor niks: uit onderzoek is namelijk gebleken dat je helemaal geen warme winterjas, mooie tussenjas of een zomerjas zoals een smart parka aan hoeft te hebben om wel of niet ziek te worden. Kou heeft namelijk in eerste instantie niets te maken met het feit dat je ziek wordt.
Hoewel je het misschien sneller koud krijgt wanneer je met nat haar naar buiten gaat wanneer het buiten niet al te warm is, is er geen bewijs dat je verkouden of ziek wordt als je naar buiten gaat met nat haar. Een verkoudheid wordt immers niet veroorzaakt door kou, maar door een virus.
Bij koud weer ben je vatbaarder voor een verkoudheid
Bij koud en droog weer ben je veel vatbaarder voor virussen. Tijdens het in de volksmond genoemde 'gezonde vriesweertje' drogen jouw slijmvliezen in neus en keel uit. Hierdoor kan het virus makkelijker binnendringen in jouw lichaam en klachten veroorzaken.