Bij een modern interieur zien we vaak dat mensen voor een gladde plint kiezen van circa 9 – 12 cm hoog. Deze afmeting is – met name door woonmagazines en – programma's – door de jaren heen steeds hoger geworden. Het geeft rust op de muur en straalt een bepaalde luxe uit.
Gladde Plint MDF – 18 mm (1,8 cm) Kraalplint MDF – 18 mm (1,8 cm) Luxeplint MDF – 18 mm (1,8 cm) Monumentenplint MDF – 18 mm (1,8 cm)
Hoeveel plinten je nodig hebt is afhankelijk van de ruimte waar jij plinten wil leggen. Je moet de lengte van alle muren opmeten en die optellen, daarbovenop doe je er 10% knip/zaagverlies bij en dan kom je meestal wel goed uit.
MDF is een ideaal materiaal om af te werken. Door de homogene samenstelling van het product is het makkelijk te schilderen, te lijmen en te schroeven. Wij gebruiken voor onze plinten nagenoeg altijd vochtwerende MDF.
Plakplinten voor laminaat worden ook wel platte plinten of afwerkplinten genoemd. Heb je een ruimte tussen de randen van de vloer en de wand? Dan is een plakplint een goede keuze. De plakplint dekt deze ruimt af en met deze plinten heeft het laminaat nog de ruimte om uit te zetten en te krimpen.
De gemiddelde hoogte van een plint is zo'n 9 à 12 centimeter. Hoge plinten zijn echter weer helemaal terug van weggeweest! Deze kunnen wel 20 centimeter hoog zijn en geven een ruimte een chique uitstraling. Daarbij is het wel belangrijk dat je de hoogte van de plint afstemt op de hoogte van je muur.
In de bouwstijl van de jaren '30 zijn de hoge plinten populair. Dat komt door de stijlvolle en karakteristieke uitstraling die ze geven. Een hoge plint is vooral mooi bij klassieke vloeren in grote ruimtes, paneeldeuren en hoge plafonds. Vaak komen ze voor in de kleur wit en kunnen wel 20 centimeter hoog zijn.
Het gemiddelde huishouden kiest vaak voor een hoogte van 9 tot 12 centimeter. Hierbij is de hoogte van het plafond en de grootte van uw woonkamer heel bepalend. 'Hoe hoger het plafond, hoe hoger de plinten' is een veelgehoorde uitspraak. Vaak komt uw vloer ook beter tot z'n recht bij het toepassen van een hoge plint.
Een vloer heeft in principe een plint nodig als deze zwevend en vrij van de wand wordt gelegd, met name om rekening te houden met de werking van de vloer. Bij bijvoorbeeld laminaat, parket, klik PVC of marmoleum is de zwevende plaatsing van toepassing, waarbij kieren tussen de vloer en de wand zichtbaar zijn.
Waarom plinten van MDF? Omdat MDF plinten geschilderd in dezelfde kleur als uw interieur een extra accent aan de ruimte geven en het ruimtelijk gevoel vergroten. Omdat het materiaal vochtwerend MDF relatief goedkoop èn goed verwerkbaar is, geen noesten heeft en nagenoeg geen werking te zien geeft.
Meet voordat je een bestelling plaatst alle muren waar plinten komen en vermenigvuldig dit aantal meter met 1.10 (10%). Je weet dan hoeveel meter plint je nodig hebt voor je project. Wanneer je dit aantal deelt door de lengte van de plint die je wilt bestellen, weet je hoeveel plinten je dient te bestellen.
Bereken de omtrek van alle ruimtes waar een plint gewenst is. De omtrek is inclusief een toegangsdeur. Deel het getal door de lengte van de plint (meestal 240cm) en rond het getal af op hele plinten.
Om de hoek te meten gebruik je een winkelhaak, zwaaihoek of een hoekmeter. Je meet met een winkelhaak alleen haakse hoeken van 45° en 90°. Met een zwaaihoek of hoekmeter meet je het exacte aantal graden van de hoek waardoor je de plint zo afzaagt, dat hij altijd mooi op de muur aansluit.
Opstaande hoge plinten van MDF voor houten vloeren
Naast de plinten in de houtsoort passende bij de houten vloer, kunt u ook kiezen voor plinten van MDF. Aangezien deze plinten Wit zijn, zullen zij (bij Witte muren) opgaan in de kleur van de muur. Of juist kunnen zorgen voor een contrast met de muur.
In principe kun je elk type plint op een PVC vloer leggen. Bij Knulst kiezen de meeste mensen voor MDF plinten op de PVC vloer. MDF is een type plaatmateriaal dat gegrond is in witte verf. MDF plinten zijn zeer geschikt voor de PVC vloer.
Bij een tegelvloer heb je de keuze uit houten plinten, maar ook tegelplinten worden veel toegepast. Deze tegelplinten worden veelal van dezelfde tegels gezaagd als die op de vloer liggen. Er wordt een afgeronde bovenkant aan gemaakt en zo heb je een uniforme uitstraling op je vloer.
Platen kun je gewoon strak tegen de muur leggen, maar heb je een ondervloer van de rol, dan adviseren we je 'm een paar centimeter uit te laten steken langs de muur.
Type vloer
Het weglaten van plinten is heel geschikt in combinatie met een gietvloer. Een gietvloer wordt namelijk naadloos gegoten tot aan de wand. Zo sluit de vloer mooi aan op de muur. Bij een gietvloer zijn plinten niet per se nodig, maar ze bieden wel extra bescherming.
Bij tapijt en vinyl is het beter om de plinten eerst te zetten. De stoffeerder kan dan het tapijt of vinyl daar tegen aan snijden.
Schilder eerst je plinten en daarna de muur. Het is namelijk makkelijker om muurverf van je plinten te verwijderen, dan om lakverf van een geverfde muur te halen.
De aanbevolen methode om de plinten vast te zetten gaat als volgt: plak de plint op de muur en trek hem meteen weer los. Laat de plint 5 minuten liggen om de lijm te laten drogen en duw hem dan stevig op zijn plaats, of klop hem vast met een hamer. Gebruik hierbij een stukje afvalhout om de plint niet te beschadigen.
De clips zorgen voor een sterke en duurzame verbinding. Advies is 5 clips per plint toe te passen.
Wanneer moet je plinten plaatsen? Hoge plinten kun je gelijk plaatsen nadat je laminaat hebt gelegd. Voor lage plinten, die op de laminaatvloer zelf bevestigd worden, raden we aan een week te wachten.
Plinten leggen is een vrij gemakkelijke klus, al kan het wel veel tijd kosten. Je wilt het natuurlijk graag netjes doen, zodat je een mooi resultaat krijgt. Daarbij is het wel belangrijk dat het laminaat goed is gelegd. Is dit niet goed gegaan, dan is het leggen van de plinten vaak moeilijker.
Kleur plinten
Naast de hoogte en de vorm is ook de kleur van de plint belangrijk. Een mooie witte plint tegen een grijze muur is een eyecatcher, terwijl een crèmekleurige plint tegen een lichtgrijze muur zelfs wat viezig aandoet.