Wanneer het je niet lukt om binnen 10 jaar na aanvang een diploma hoger onderwijs te halen, moet je de prestatiebeurs (= voorwaardelijke lening) terugbetalen. Alleen wanneer er sprake is van een bijzondere omstandigheid waardoor je niet binnen de diplomatermijn bent afgestudeerd, kan de diplomatermijn verlengd worden.
Lukt het een student vanwege bijzondere omstandigheden niet om binnen 10 jaar het diploma te behalen? Dan kan de student een verlenging van de diplomatermijn aanvragen. Bij dit verzoek kunnen zowel medische als niet-medische omstandigheden de aanleiding zijn.
Dat kan allemaal tot je dertigste. Ben je ouder dan dertig, dan mag je nog wel studeren, maar er is geen studiefinanciering meer.
Als het Bindend Studieadvies op het eind van het studiejaar niet gehaald is, dan is het tijd voor bezinning. De student moet zichzelf indringend afvragen waar dat nou door komt. Ik adviseer om niet zonder nadenken meteen weer aan een nieuwe opleiding te beginnen. De student moet zichzelf een 'adempauze' gunnen.
Een hbo- of wo-onderwijsinstelling mag zelf bepalen hoelang studiepunten geldig blijven. Soms is dat slechts vijf jaar en soms tien jaar. De geldigheidsduur van de studiepunten in het hbo en wo is beperkt, omdat de onderwijsinstelling studenten wil motiveren de opleiding binnen een aantal jaar af te ronden.
Per academiejaar krijg je dan 10 extra studiepunten, tot je opnieuw 60 punten leerkrediet hebt. Je behaalde een diploma in het hoger beroepsonderwijs (hbo5), hebt een leerkrediet lager dan 60 en wil opnieuw inschrijven. Je leerkrediet wordt dan bij inschrijving aangevuld tot 60 studiepunten.
In beginsel zijn tentamenuitslagen onbeperkt geldig. Het instellingsbestuur van jouw universiteit of hogeschool kan de geldigheidsduur echter in bepaalde omstandigheden beperken. Jouw tentamencijfers mogen alleen vervallen wanneer de getentamineerde kennis, inzichten of vaardigheden aantoonbaar verouderd zijn.
Als uw kind van school gaat zonder diploma (startkwalificatie), dan krijgt de gemeente hiervan een melding. Het ligt aan de leeftijd van uw kind wie daarna actie onderneemt. Doel is om uw kind weer terug te laten gaan naar school of leerbaan.
Leerlingen van 5 tot 16 jaar zijn leerplichtig. Jongeren tussen de 16 en 18 jaar die nog geen startkwalificatie hebben behaald zijn kwalificatieplichtig. Een startkwalificatie is (minimaal) een diploma havo, vwo of mbo (niveau 2 of hoger).
Wie niet binnen tien jaar afstudeert, moet de ontvangen prestatiebeurs terugbetalen. In principe zijn de prestatiebeurs en de OV-studentenkaart leningen die worden omgezet in een gift, als je je diploma behaalt.
Studieschuld neemt toe
Ook zijn er sinds de invoering van het leenstelsel meer mensen met een studieschuld van meer dan 30.000 euro: van 120.000 in 2015 tot 300.000 in 2022. Ruim 100.000 mensen hadden dit jaar een schuld van meer dan 50.000 euro. En 1400 mensen hadden een schuld van een ton of meer.
Wat als je je propedeuse op het hbo niet haalt? Als het je niet lukt om in je eerste jaar voldoende studiepunten te halen of je propedeuse niet binnen twee jaar, moet je dus in de meeste gevallen stoppen met je studie. Je moet dan op zoek naar een andere bachelor en vaak ook naar een andere hogeschool.
Studenten in het voltijd hbo zijn gemiddeld 23,4 jaar als zij hun diploma behalen. In het onderwijsgebied taalwetenschappen, geschiedenis en kunst is de gemiddelde leeftijd van geslaagden voor voltijdstudies het hoogst (25,3). Vrouwen behalen hun diploma op een gemiddeld jongere leeftijd dan mannen.
Als je een depressie hebt, dan heeft dit gevolgen voor het dagelijks leven en het sociale functioneren. Je voelt je somber en hebt depressieve klachten. Deze klachten kunnen van invloed zijn op je studieprestaties. Deze belemmeringen kunnen van invloed zijn op je studie of stage.
Wie aanspraak wil maken op studiefinanciering moet alles terugbetalen, met uitzondering van de ov-jaarkaart en de eventuele aanvullende beurs. Wat vroeger basisbeurs heette is nu een 'studievoorschot', een lening dus. Dat maakt studeren op termijn duurder. Als je studeert merk je het niet direct in je portemonnee.
De universitaire richtlijn ligt op 40 à 50 uren per week
Op een gewone dag volstaan 8 uur, zoals op een normale werkdag. Althans tijdens het semester. In de examens zelf is het anders. In de examens kan je beter 10 uur per dag studeren.
Onderwijsconsulenten bieden ouders, scholen en samenwerkingsverbanden gratis begeleiding, bemiddeling en advies bij het vinden van geschikt onderwijs voor het kind. Leerplichtambtenaar: de leerplichtambtenaar van de gemeente waarin de thuiszitter woont.
De richtlijn voor strafvordering strafrechtelijke aanpak schoolverzuim, gaat uit van zo'n 100 euro per dag dat een kind van school wordt gehouden. Er geldt een maximum van 600 euro per gezin voor één week en 900 euro per gezin bij twee weken. Bij herhaling van luxe verzuim worden de boetes hoger.
Schrijf je uit bij de school of universiteit. Dit doe je via studielink of via de school of universiteit zelf. Studiefinanciering stopzetten. Nadat je je hebt uitgeschreven is het belangrijk om je uitschrijfdatum door te geven aan duo en je studiefinanciering stop te zetten.
Toelating zonder juist diploma (colloquium doctum)
Een hogeschool of universiteit kan u ook toelaten na een toelatingsonderzoek of colloquium doctum. Dat gebeurt als u niet het juiste diploma heeft. U moet voor deze manier van toelating 21 jaar of ouder zijn.
Een leerling zonder vmbo-diploma is wettelijk niet toelaatbaar op mbo 2, 3 of 4. Bij hoge uitzondering kan echter besloten worden dat een leerling van het vmbo toch toelaatbaar is.
Bijna vier op de tien had geen startkwalificatie, dus geen diploma van mbo niveau 2 of hoger, of een havo- of vwo-diploma. Sinds 2008 is het aandeel mbo-uitstroom zonder startkwalificatie afgenomen tot 25 procent in 2016, in 2018 nam het weer iets toe.
Een 5 (of lager) geldt als onvoldoende, een 6 (of hoger) geldt als voldoende. Je moet een voldoende halen voor alle cursussen in je programma moet af te studeren. Alleen voldoendes worden getoond het International Diploma Supplement (bijlage bij je diploma).
Vaak staat in je OER beschreven hoe lang de school je toets- en examenresultaten bewaart. Gemiddeld is dat zo'n 18 maanden na het behalen van het diploma. Je diploma moet de school op basis van de archiefwet 50 jaar bewaren.
Een school moet het werk van het centraal examen bewaren tot minimaal 6 maanden na de uitslag. Dit geldt ook voor de bijbehorende cijferlijst en de opgaven die de leerling gebruikte. Voor schoolexamens geldt geen bewaartermijn.