Suiker kan gaatjes (ook wel cariës genoemd) in het gebit veroorzaken. Dit omdat suiker door bacteriën in de mond worden omgezet in zuur. Dit zuur lost het tandglazuur van tanden en kiezen op.
Kleverig snoep met suiker
In deze categorie denk je aan toffees en nougat. Toffee staat bol van de suiker en blijft aan je tanden kleven. Hierdoor kan suiker extra lang op je gebit blijven zitten. Toffee kleeft ook nog eens tussen je tanden en is lastig te verwijderen.
Gelukkig is niet al het snoep is even slecht, dus we beginnen met het goede nieuws: chocolade behoort tot de categorie 'minst slecht', want dit snoepgoed doet het minst kwaad voor je tanden. Dit komt doordat chocolade vrij snel oplost, waardoor het minder schadelijk is voor het glazuur en de tanden.
Kan tandbederf herstellen? Nee, tandbederf kan niet herstellen. Dat komt omdat tandglazuur niet opnieuw aangroeit. Bestaande schade kan je dus niet terugdraaien.
Tandenpoetsen is belangrijk, omdat het tandplak weghaalt. Tandplak ontstaat uit de resten van eten, drinken en speeksel en wordt pas schadelijk als het langere tijd op uw tanden zit. Daarom is het voldoende om de plak één keer per 24 uur goed te verwijderen.
Hoe ontstaan rotte tanden? Cariës of tandrot is een demineralisatieproces van het tandweefsel. De demineralisatie wordt in gang gezet door zuren afkomstig van bacteriën in de mond. De bacteriën die cariës veroorzaken bevinden zich overal in de mond en dus ook in tandplaque dat achterblijft op de tanden.
De winnaar: Chips kiezen we als winnaar, omdat chocolade een stuk meer suiker bevat. Qua calorieën loopt het bijna gelijk op. Ook het verschil in vet, vezels, eiwitten en koolhydraten is klein. Vergeet niet dat chips veel zouter is.
Fruit zoals appels,peer ,sinasappel etc. zijn zeer goede alternatieven voor snoep. Het smaakt zoet door de natuurlijke suikers en het is makkelijk mee te nemen. Wist je dat er veel snoepjes die op smaak worden gebracht met fruitextracten en vruchtenconcentraten.
Boordevol suiker en vet
"Er bestaan geen superfoods", meent de wetenschapper. "Als je kijkt naar de chocoladesoorten wit, melk en puur, dan is er eigenlijk weinig verschil. Het zit nog steeds boordevol suiker en vet. Je kan dus niet zeggen dat chocolade gezonder is dan schepsnoep."
Suiker kan gaatjes (ook wel cariës genoemd) in het gebit veroorzaken. Dit omdat suiker door bacteriën in de mond worden omgezet in zuur. Dit zuur lost het tandglazuur van tanden en kiezen op. Het tandglazuur kan zich hiervan zelf herstellen, maar heeft daar wel wat tijd voor nodig.
Snoep, koek en frisdrank vind je niet in de Schijf van Vijf. Al die zoetigheden zijn namelijk niet gezond. Iets te snacken of te snoepen mag, maar liever niet te veel en niet te vaak. Kies elke dag maximaal 3 tot 5 keer iets kleins buiten de Schijf van Vijf.
Krijg je te veel suiker binnen, dan kan dit zorgen voor overbelasting van je alvleesklier, overgewicht en diabetes type 2. Daarnaast kan te veel suiker slecht zijn voor je tanden en ook in je hersenen gebeurt het nodige.
Fruit dat niet aan je tanden blijft plakken
Hierdoor kan je sneller last krijgen van gaatjes in je tanden. Je kan dus beter fruit eten wat niet aan je tanden blijft plakken, zoals appel, peer en druiven, en fruit wat wél blijft plakken, zoals bananen, wat minder eten als het aankomt op je orale hygiëne.
Elke keer als je iets eet of een suikerhoudende of zure drank drinkt, vallen zuren je gebit aan. Zuren tasten je tandglazuur aan en zijn verantwoordelijk voor het ontstaan van gaatjes. Als je daarna een uur lang niets meer eet of drinkt, kan je glazuur weer herstellen.
Naast fluoride hebben je tanden en kiezen baat bij voldoende mineralen en vitamines. Vooral calcium, magnesium en vitamine A, D en K2 zijn onmisbaar voor een gezond en sterk gebit.
De gezondste snoepjes ter wereld: Kiwibes. Nu volop in het nieuws geweest vanwege de gezonde eigenschappen. Lekker op een taart, in uw yoghurt, fruitsalade of als een snoepje. Heel makkelijk eetbaar: geen schil en geen pit.
Een handjevol noten is prima om gezond van te snoepen. Denk maar eens aan pistachenoten, walnoten, pecannoten, paranoten, cashewnoten, hazelnoten, macadamia's en rauwe pinda's (pelpinda's, de variant die je zelf moet pellen).
Geen gezonde koekjes
Ook deze tussendoortjes bevatten veel suiker en verzadigd vet. Zorg er daarom voor dat je niet dagelijks een koekje bij de koffie neemt. Maak er bijvoorbeeld een 'bijzonder momentje' van. Door zo af en toe een koekje te eten, kun je jezelf er echt mee verwennen en geniet er veel meer van.
Het is lastig om exact te zeggen hoe vaak ongezond eten per week nog verantwoord voor je is. Ga ervan uit dat in de regel 10 tot 20 procent ongezonde voeding nog verantwoord is om te eten. Deze 10 tot 20 procent is dan genomen over de totale voeding die gegeten wordt.
Er zijn tal van vuistregels die vertellen hoe vaak je iets ongezonds kan eten. Je bent vast bekend met de 80/20-regel. Dit houdt in dat je 80% gezonde producten en 20% ongezonde producten kunt eten en zo een goede balans houdt tussen gezond en ongezond.
Het eten ervan is behoorlijk ingeburgerd in Nederland. Maar wisten jullie ook dat het eten ervan nogal wat gezondheidsrisico's met zich meebrengt? Volgens een wetenschappelijke studie naar chips is het eten van chips net zo verslavend als bijvoorbeeld drugs, met name omdat chips hetzelfde verslavende gevoel opwekken.
Als de laag een beetje weg is, heb je een beginnend gaatje. Dit kan je door extra goed te poetsen soms nog wel wegpoetsen. Poets dan wel met een fluoride tandpasta, want die zorgt dat de tanden weer sterker worden. Als de laag helemaal weg is, komt er een bruin plekje.
De klachten die kunnen voorkomen, lopen uiteen van een hevige en/of kloppende pijn tot alleen pijn bij (kauw)druk op de betreffende tand/kies. Door de ontsteking kan als reactie de wang gaan zwellen, soms kan er pus ontstaan (abces) en is het ook mogelijk dat de ontsteking zich uitbreid naar de omliggende weke delen.
In tegenstelling tot gebroken botten, zal de spleet in een tand nooit volledig genezen. Na de behandeling kan een barst erger worden en kunt u de tand nog steeds verliezen. Het is toch belangrijk dat de tand behandeld wordt. Meestal kan de tand na de behandeling nog jaren functioneren.