In Nederland zijn de vier sectoren of branches die het meest te maken hebben met personeelstekort de ICT-branche, de onderwijssector, de bouwsector en technische beroepen. Er is een nijpend tekort aan vakmensen in ons land, mede doordat de meeste vakmensen vroeg of laat ZZP'er worden en dus voor zichzelf beginnen.
Het huidige personeelstekort heeft meerdere oorzaken. Zo hebben we aan de ene kant te maken met vergrijzing en worden er steeds minder kinderen geboren, wat ervoor zorgt dat de populatie werkenden afneemt. Tegelijkertijd maken we, nu de coronacrisis (deels) voorbij is, een sterke economische groei door.
Volgens het Centraal Bureau voor Statistiek heeft meer dan 80 procent van de bedrijven inmiddels te maken met een personeelstekort. Vooral in de handel, de zakelijke dienstverlening en de zorg staan vele tienduizenden banen open.
Techniek, ICT, zorg en onderwijs
Uit analyse van Randstad blijkt dat bijna ieder vakgebied kansrijk is in 2022. Toch is ook duidelijk te zien dat met name in de techniek, ICT, zorg en het onderwijs structureel de meeste vacatures openstaan.
Naast de coronaberoepen die nu hot zijn, bieden ICT en techniek nog steeds structureel meer vacatures dan andere vakgebieden. Ook in de bouw, onderwijs, analyse & onderzoek en zorg is blijvend veel vraag naar personeel.
Een referral recruitment strategie houdt in dat je je medewerkers inzet als ambassadeurs van jouw bedrijf. Zij helpen om via hun eigen netwerk nieuwe kandidaten te zoeken, eventueel tegen beloning.
definitie werving en selectie: het selectieproces rond het vinden, selecteren en aanstellen van een geschikte kandidaat voor een vaste baan. definitie recruitment: het selectieproces rond het vinden, selecteren en aanstellen van een geschikte kandidaat voor een vaste of tijdelijke baan.
In het tweede kwartaal was er ook bij die beroepen een personeelstekort. Bij 75 procent van de beroepsgroepen geldt dat ze te maken hebben met een zeer krappe arbeidsmarkt. Bij ingenieurs, elektriciens, machinemonteurs, verpleegkundigen en softwareontwikkelaars was de krapte het grootst.
Overstappen naar een andere baan
Door over te stappen naar een ander beroep kunnen werkzoekenden hun kans op een (nieuwe) baan vergroten. In de UWV-publicatie Overstapberoepen staan suggesties voor kansrijke beroepen om vanuit de horeca naar over te stappen.
#2 Technische beroepen
En ondanks de vele wervingscampagnes blijft dit de komende jaren bestaan. In de gehele sector zijn maar liefst 94.800 (!) personen nodig. Dat betekent dat er de komende tijd behoefte is aan elektriciens, elektromonteurs, architecten, automonteurs en bouwkundigen.
Horecaondernemers hebben grote moeite om personeel te vinden. Veel jongeren vertrekken naar het buitenland omdat ze worden onderbetaald. "Onderbetaald worden is een probleem van alle tijden, maar voor het eerst leidt dat echt tot problemen. Ik zie overal bordjes bij cafés dat ze mensen zoeken.
Het tekort bij ProRail is niet alleen te wijten aan het algehele tekort op de arbeidsmarkt, concluderen de onderzoekers. De spoorbeheerder heeft zelf ook steken laten vallen. Op de werkvloer wordt er flink gemopperd, onder meer omdat medewerkers het gevoel hebben dat hun klachten over problemen weinig uithalen.
'Als er recessie is, zijn er minder vacatures en meer werklozen. Groeit de economie, dan ontstaat er krapte op de arbeidsmarkt. ' Tweede oorzaak is de vergrijzing.
Even een blik personeel opentrekken, zoals werkgevers lang gewend waren te doen, is er voorlopig niet meer bij; het gaat misschien wel twintig, dertig jaar duren voor de arbeidsmarkt een nieuw evenwicht heeft gevonden, zegt Joop Schippers.
De acute personeelstekorten zijn niet het gevolg van het verminderde aanbod van arbeid, maar van een toegenomen vraag. Dat de behoefte naar werknemers piekt, hangt deels samen met het opheffen van de coronamaatregelen. De 80,8 miljard die de afgelopen twee jaar is opgespaard, kan eindelijk rollen.