04 Switch. Een van de eenvoudigste toepassingen voor je oude router is het kastje degraderen tot 'domme switch'. Hierdoor kun je de LAN-poorten van je oude router gebruiken om meer netwerkapparaten op je netwerk aan te sluiten.
Een router is een switch met iets extra's. Dat extra is de DHCP-server, die IP-adressen uitreikt. Door het ontbreken van die extra's is een switch sneller en energiezuiniger dan een router. Als je draadloos wil internetten, dan heb je een draadloos router nodig.
In Repeater Mode zal de router als een draadloze repeater fungeren: je plaatst router 2 dan het best op een locatie waar je nog minstens vijftig procent van de signaalsterkte van router 1 ontvangt. De bridge-modus of brugmodus maakt het nog iets makkelijker om een tweede router als 'simpel' toegangspunt in te stellen.
Reikt het wifi-bereik van je router niet ver genoeg? Dan kan je het netwerk uitbreiden met een extra router als access point. Wifi is onmisbaar en liefst wil je overal in huis van draadloos internet kunnen genieten.
Met een router kun je twee computernetwerken met elkaar verbinden. Dat klinkt veel moeilijker dan het is: je verbindt met een router bijvoorbeeld je computernetwerk thuis met het internet (het internet is ook een computernetwerk). Een groot assortiment Routers is te vinden op Routershop.nl.
Een switch is een handig apparaat, om van één bekabelde netwerkaansluiting meerdere aansluitingen te maken, zonder snelheidsverlies. Zo kun je bijvoorbeeld gemakkelijk je printer, IP camera, PC en notebook tegelijkertijd op een switch aansluiten.
Modem versus router
De modem verzorgt de verbinding met het internet via uw provider. Zonder modem hebt u thuis geen internettoegang. Een router verdeelt het internetsignaal over alle apparaten in uw thuisnetwerk en verzorgt de communicatie tussen uw apparaten (desktop, laptop, printer, smartphone, tablet, ...).
Naast het aanschaffen van een goede router is het aan te raden de router op een centrale plek in uw huis te plaatsen, zodat de dekking overal even goed is. Veel mensen zetten de router neer op de plek waar de internetaansluiting het huis binnenkomt.
Binnenshuis komt het bereik van een wifi router gemiddeld tot 8 meter ver. Buitenshuis komt het signaal verder. Naar mate de afstand tot de router toeneemt verminderd het wifi signaal. Uiteindelijk zal de verbinding verbreken.
De meeste moderne access points ondersteunen echter Power over Ethernet (PoE), waardoor je geen externe voedingsadapter nodig hebt.
Je kunt er bij twee routers achter elkaar voor kiezen om steeds in de router van je provider de poort te forwarden naar je tweede router en vervolgens in je tweede router de poort te forwarden naar je daadwerkelijke apparaat. Dat is echter lastig, omdat je dan alles steeds twee keer moet doen en moet wijzigen.
Kapotte apparaten (alles met een stekker of batterijen) kun je gratis inleveren als je een nieuw, vergelijkbaar, apparaat koopt. Kleine apparaten en smartphones kun je ook kwijt in bakken bij winkels en bouwmarkten. Breng apparaten die het nog doen naar de kringloopwinkel of verkoop ze via Marktplaats.
Technisch is er geen daadwerkelijk probleem met meerdere modem's op dezelfde hoofdaansluiting, MAAR de hoeveelheid bandbreedte wordt dan ook gedeelt door de modems. Tegenwoordig wordt elke aansluiting (zoveel mogelijk) direct naar de wijkkast geleid (en niet meer aftakkingen per huis).
er is niet écht een maximum aan het aantal switches dat je achter elkaar kunt zetten. wel mag een ethernet kabel ( CAT x ) niet langer zijn dan 100 meter.
Wil je een verbinding tussen huis en schuur of wifi in het tuinhuis? Stuur dan het internet met een powerline adapter verder via het stroomnet. Zo maak je een hotspot in het tuinhuis, waardoor je ook wifi signaal buiten versterkt en wifi achter in de tuin aanlegt.
Het grootste verschil tussen 2,4 GHz en 5 GHz bepaalt ook meteen welke frequentie je wanneer gebruikt. 2,4 GHz biedt internet voor een groter gebied, maar offert de hoge internetsnelheid op. Terwijl 5 GHz hogere snelheden biedt, maar zich beperkt tot een kleiner gebied.
Geef je modem de beste plek in huis
Plaats je modem binnen 1,5 meter van de telefoonaansluiting. Staat je modem in de meterkast? Dan moet het signaal meteen door een barrière: de meterkast deur. Plaats het modem daarom liever nét buiten de meterkast.
Wanneer je ergens een internetverbinding wilt opzetten, heb je vaak twee apparaten nodig: een modem en een router. Het minimale dat je nodig hebt voor internetverbinding is een modem. Indien je meer dan één apparaat hebt dat je met het internet wil verbinden, heb je ook een router nodig.
Normaal gezien heeft wifi geen moeite met glas en gaat de straling daar zonder problemen door. Verwacht echter niet dat dit het geval is met elk type van glas. Getinte ramen bevatten metalen deeltjes, die de situatie compliceren. Idem voor de dikte van het glas: dubbele of driedubbele beglazing remt de golven af.
Daarnaast ligt de levensduur van een modem vaak rond de 10 jaar, afhankelijk van het abonnement van de eindgebruiker. Voor routers met WiFi is deze gebruiksduur slechts 3-5 jaar, omdat de technologie op WiFi gebied veel sneller evolueert en eindgebruikers steeds een betere WiFi willen.
Sluit het modem met een utp netwerk kabel aan op de WAN poort van de router. Vervolgens zet je eerst je modem aan en wacht je tot deze helemaal is opgestart. Daarna zet je de router aan. Nu zou alles moeten werken en kun je verbinden met het draadloze netwerk die je herkent aan de naam die je hem zelf hebt gegeven.
Routers fungeren dus als een soort verkeersknooppunten op het internet. De router die je van de provider krijgt is een consumenten router die het mogelijk maakt om met meerdere apparaten van de internetverbinding gebruik te maken. Daarnaast zorgt het voor beveiliging en deelt het adressen uit aan interne apparaten.