Primaire behoeften
Dit zijn de basisbehoeften zoals voedsel, water, slaap en tot op zekere hoogte seks. Als niet aan deze behoeften wordt voldaan, kan het menselijk lichaam niet optimaal functioneren.
De basisbehoeften
Kleding, eten, drinken en zuurstof zijn basisbehoeften. Je hebt ze nodig om te kunnen leven. Maar dat geldt natuurlijk ook wel voor onderdak en veiligheid. Een basisbehoefte is ook de afwisseling tussen inspanning en ontspanning zowel fysiek als mentaal.
In totaal zijn er vijf basisbehoeften: een veilige band met andere mensen; onafhankelijkheid en zelfstandigheid; vrij heid om je behoeften en emoties te uiten; spontaniteit en plezier; en duidelijke grenzen. Voor een gezonde emotionele ontwikkeling moeten al die behoeften in je jeugd voldoende vervuld worden.
Hoe komen de behoeften aan competentie, autonomie en relatie tot recht? Naast algemene onderwijsbehoeften die zich kunnen vertalen naar didactische aanpassingen, zijn er ook drie psychologische basisbehoeften. Dit zijn de behoefte aan competentie, autonomie en relatie.
De lichamelijke behoeften zijn basale fysiologische behoeften die men nodig heeft om te leven. Bijvoorbeeld zuurstof, slaap, eten en drinken.Daarnaast voegt Maslow er ook andere behoeften aan toe, zoals seks, onderdak en kleding.
In de motivatiepsychologie wordt over de 3 psychologische basisbehoeften van mensen (en dus ook van kinderen) gesproken: relatie, competentie en autonomie. Alleen als aan al deze behoeftes is voldaan, zou een kind zich kunnen ontplooien.
Eten, drinken en een dak boven je hoofd, het zijn de belangrijkste levensbehoeften.
Primaire levensbehoeften: dit zijn levensbehoeftes zoals eten, water en zuurstof. Dit zijn ook wel biologische behoeften. Wanneer deze niet aanwezig zijn, kan iemand zich niet richten op andere behoeften. Denk hierbij ook aan kleren en onderdak.
Basisbehoeften of primaire behoeften
de belangrijkste dingen die je nodig hebt in het leven, bijvoorbeeld een dak boven je hoofd, voedsel en kleding.
Dit zijn de eerste basisbehoeften, zoals zuurstof, voedsel en water. Bestaanszekerheid. Als de primaire biologische levensbehoeften vervuld zijn, gaan mensen op zoek naar veiligheid en zekerheid (zoals onderdak).
Naast de primaire levensbehoeften van voeding, zuurstof en warmte, omvatten de fysiologische behoeften ook zaken als onderdak en kleding.
De piramide van Maslow (behoeftepiramide) is een theorie die de behoefte van de mens in kaart brengt. Maslow beschrijft in zijn theorie 5 universele behoeften van de mens en brengt hiërarchie aan in deze behoeften. Maslow stelt dat er in de bevrediging van deze behoeftes een volgordelijkheid zit.
De zelfdeterminatietheorie is ontwikkeld door Deci en Ryan. Zij veronderstellen dat de intrinsieke motivatie van mensen afhankelijk is van de vervulling van 3 natuurlijke basisbehoeften. Deze 3 basisbehoeften zijn: competentie, autonomie en verbondenheid.
De eerste levensbehoeften zijn eten/drinken, een plek om te wonen en kleding. Dat is wat wij vinden dat we nodig hebben.
Iets wat iedereen nodig heeft om redelijk te kunnen leven. Er zijn vier basisbehoeften: voedsel, huisvesting, gezondheidszorg en onderwijs.
In veel inhoudelijke onderwijsstukken, trainingen, workshops en ontwikkelplannen zie je hem vaak staan; het CAR-Model van Luc Stevens (Luc Stevens, NIVOZ, 2004-heden). Relatie, autonomie en competentie als de drie psychologische basisbehoeften om ontwikkeling en motivatie te kunnen waarborgen.
Economische behoeften kunnen onderverdeeld worden in primaire en secundaire behoeften. Die eerste zijn basisbehoeften, ze zijn nodig om te overleven: kledij, een dak boven je hoofd, eten en drinken. Secundaire behoeften verschillen van persoon tot persoon.
Aan de hand van baanbrekend hersenonderzoek onderscheidde hij zeven oer-emoties, ook wel emotiesystemen genoemd (zie het kader onderaan). Hij noemde ze: Zoek, Spel, Lust, Zorg, Paniek/Verdriet, Angst en Woede (met hoofdletters, om ze te onderscheiden van de bijbehorende gevoelens).
Liefde en verbinding
Als mensen hebben we behoefte aan contact met anderen; aan connectie, intimiteit, vertrouwen, gelijkheid, samenhorigheid, samenwerken, erbij horen, respect, acceptatie door anderen etc. We vervullen deze basisbehoefte vaak door liefdevolle aandacht voor iets of iemand te hebben.
Secundaire behoeften zijn dingen waar je eigenlijk wel zonder zou kunnen, voorbeelden hiervan zijn een telefoon, televisie en een (dure) auto. Het zijn geen dingen die van levensbelang zijn.