Auto op naam zetten na kopen auto Het tenaamstellingsbewijs en de tenaamstellingscode zijn in het bezit van de vorige eigenaar. Het op naam zetten van een auto moet altijd persoonlijk gebeuren, je kunt dit dus niet door iemand anders laten doen.
Een tenaamstelling van een auto brengt niet het eigendom met zich mee. Een kentekenbewijs is slechts een bewijs van houderschap en dus geen bewijs van eigendom van betreffende auto. Op basis van de wet wordt de bezitter van een goed vermoed de eigenaar te zijn.
Strikt juridisch genomen is degene aan wie de auto geleverd is de eigenaar. Dat is dus gewoon degene die de auto heeft opgehaald bij de garage, na aankoop. Indien een ander de aankoop heeft betaald, heeft hij een vergoedingsrecht, maar de financier is daarmee nog geen eigenaar.
Een kentekenbewijs is slechts een houderschapsbewijs; geen bewijs van eigendom van een auto.
Het kenteken van de auto staat op naam van de eigenaar van de auto, de kentekenhouder genaamd. De eigenaar van de auto is degene die ook als verzekeringnemer de autoverzekering aanvraagt. De regelmatig bestuurder kan vervolgens iemand anders zijn.
U kunt een auto kopen die drie eigenaren heeft gehad. Een fleetowner (leasemaatschappij of bedrijf met een wagenpark van meer dan 6 auto's) en twee particuliere eigenaren.
Bij een autoverzekering kun je altijd maar één hoofdbestuurder opgeven. Dit is de persoon die het meeste in de auto rijdt. Dit is vaak de verzekeringsnemer, maar kan ook jouw partner zijn. Het is dus niet mogelijk om de autoverzekering op twee namen te zetten.
Een akte van levering wordt ook wel een eigendomsakte of eigendomsbewijs genoemd. Om het eigendom van bijvoorbeeld een woning over te dragen moet de akte van levering worden ingeschreven bij het Kadaster. U kunt bij ons een kopie van de ingeschreven akte opvragen.
Wat staat er op de kentekencard? Hierop staan de gegevens van het voertuig en van de kentekenhouder. Bijvoorbeeld het gewicht van het voertuig en uw adresgegevens.
Wat moet ik doen als ik overschrijvingsbewijs deel 3 kwijt ben? Het kentekenbewijs deel 3 heet sinds 1 juni 2014 het overschrijvingsbewijs. Vanaf 1 januari 2014 is dit weer vervangen door de tenaamstellingscode. Dit is het deel dat nodig is bij overschrijving van het kenteken en moet je thuis bewaren.
Het inschrijvingsbewijs kan je vergelijken met de identiteitskaart van je voertuig. Dit document bevat het chassisnummer van de wagen, het type voertuig, de naam en het adres van de eigenaar, en het kenteken. Als er meerdere eigenaars zijn, vind je er de datum van de eerste inverkeerstelling op.
Waar kunt u uw voertuiggegevens in het kentekenregister online inzien? Op de website van de RDW. Of vraag uw eigen kentekengegevens online of schriftelijk op. Dit kan ook via de RDW.
Een auto verzekeren die niet op je eigen naam staat, is bijna nooit mogelijk. De enige uitzondering zijn partners die op hetzelfde adres wonen. Je mag de auto waar je de eigenaar van bent dus wel verzekeren op naam van je partner als die op hetzelfde adres woont, maar niet op de naam van iemand anders.
Autoredacteur Niek Schenk: ,,Ja, u mag gerust een paar voertuigen op uw naam registreren of verzekeren. Er geldt in principe geen limiet, maar als het er veel worden, kan er bij autoriteiten een belletje gaan rinkelen en worden onderzocht of hier geen sprake is van malafide handel of identiteitsfraude.
En in principe mag u zo veel auto's op uw naam zetten als dat u thuis aan auto's heeft. In principe geldt er geen limiet.
Ga naar 'Kenteken overschrijven' op de website van de RDW en log in met je DigiD.In Mijn RDW vul je onder andere de negencijferige tenaamstellingscode van de auto in. Aan het eind van het proces betaal je via iDeal de tenaamstellingskosten. De auto is pas overgeschreven als de betaling is verwerkt!
De eigenaar van een auto valt niet te checken op basis van een kenteken. Op de website van de RDW zijn alleen de autogegevens te achterhalen van de eigenaar. Alleen overheidsinstanties of verzekeraars van een autoverzekering kunnen op basis van een kenteken zoeken wie de eigenaar van een auto is.
In sommige gevallen is dit nog een ouderwets papieren document. Auto overschrijven - wat nodig?: Bij het overschrijven van een auto is de kentekencard met tenaamstellingscode nodig of het papieren kentekenbewijs tenaamstellingsbewijs (Deel IB) en het overschrijvingsbewijs (Deel II).
Aan de hand van de kleur van de auto of het merk kan bijvoorbeeld worden achterhaald of er sprake is van een auto met vervalste kentekens of niet. Daarnaast kan de foto-opname van het voertuig relevant zijn, bijvoorbeeld wanneer getuigen over de kleur en/of het merk en model van de auto hebben verklaard.
Heeft u een document waar leveringsakte op staat, dan heeft u uw eigendomsbewijs dus gevonden. Bent u uw eigendomsbewijs kwijt, kunt u het werkelijk nergens vinden? Dan kunt u bij het Kadaster - tegen betaling - uw eigendomsbewijs opvragen.
Ben je de koopakte kwijt, dan kun je meestal nog een kopie of een scan opvragen uit het archief van de makelaar. Als je de akte van levering kwijt bent, vraag de notaris dan om een digitaal afschrift. Voor een kopie op papier krijg je meestal een rekening maar een pdf over de mail zou gratis moeten zijn.
In het eigendomsbewijs staat onder andere hoe de woning uw eigendom is geworden. Daarnaast vindt u er bijvoorbeeld informatie over de verkoper, de datum van de aankoop, de koper, de koopsom en de betrokken kadastrale percelen met hun oppervlakte. Ook staan eventuele eigendomsbelemmeringen in het eigendomsbewijs.
Is het dan mogelijk om de autoverzekering af te sluiten op naam van je ouders? Nee, ook dan kan het niet. Bij het afsluiten van een autoverzekering moet je namelijk aangeven wie de regelmatige bestuurder is. De premie wordt vervolgens bepaald aan de hand van de gegevens van deze bestuurder.
Dit wordt ook wel auto overschrijven genoemd. Wilt u de auto op naam van iemand anders zetten? Dat is niet mogelijk. Het is verplicht dat de koper zelf aanwezig is tijdens het op naam zetten van het kenteken.
Als je een auto hebt, moet je zelf een autoverzekering afsluiten. Het is niet mogelijk dat jij de auto verzekert, terwijl op papier iemand anders de eigenaar is. Een auto verzekeren die niet op jouw naam staat, is bij geen enkele verzekeraar mogelijk.