Ook bij de 20e editie van de Nationale Tuinvogeltelling is dit jaar massaal tuinvogels geteld. Zo'n 140.000 mensen zagen ruim 2 miljoen vogels. De huismus staat traditiegetrouw op één, gevolgd door de koolmees en pimpelmees.
Ruim 198.000 Nederlanders telden de vogels in hun tuin voor de Nationale Tuinvogeltelling van 2021 – een record. Dat geldt ook voor het enorme aantal getelde vogels: ruim 2,7 miljoen. De top 10 kende enkele dalers en stijgers, waaronder de roodborst.
De aarde herbergt in totaal zo'n 50 miljard wilde vogels, blijkt uit een nieuwe schatting. Van slechts vier soorten zijn er meer dan een miljard exemplaren: de huismus, de Europese spreeuw, de meeuw en de boerenzwaluw.
In deze online Vogelgids vind je meer dan driehonderd in Nederland voorkomende vogelsoorten.
Colombia is het land met de meeste vogelsoorten ter wereld. Er zijn maar liefst een kleine 2000 soorten geregistreerd.
In de Utrechtse wijk Hoograven is een bijzondere vogel neergestreken: de zwartkeellijster, een dwaalgast uit Azië. Dit is de dertiende keer dat deze vogel in ons land wordt waargenomen. ,,Het is echt een knaller van een soort.''
Tijdens Het Grote Vogelweekend van Natuurpunt telden 47.750 enthousiaste vogeltellers mee de tuinvogels in Vlaanderen. Volgens de voorlopige cijfers zijn er 777.168 vogels geteld in 25.093 tuinen. Het aantal vogels en soorten per tuin bleef behouden: gemiddeld zagen we 23 vogels van 7 soorten per tuin.
Velen zullen denken dat de zeearend de grootste vogel is die in Nederland huist. Maar dat klopt niet. De knobbelzwaan is met een lichaamslengte van ruim anderhalve meter en een gewicht van 10 tot 12 kilo de grootste vogel van Nederland! De zeearend is 70 tot 90 centimeter lang en weegt 3 tot 7,5 kilo.
Daarmee komt het aantal vogelsoorten die in België werden vastgesteld op 452. De bruine klauwier werd op vrijdag 25 oktober 2019 in Heist ontdekt door Kenny Hessel en Geert Carette. Het is de 452e vogelsoort die in België werd vastgesteld.
Het aantal vogels in Europa is in de afgelopen decennia flink afgenomen, zo blijkt uit onderzoek van Britse wetenschappers. De Europese vogelpopulatie is sinds 1980 geslonken van ruim twee miljard vogels naar 1,6 miljard.
Veel zeevogels kunnen dankzij hun relatief veilige levensstijl vrij oud worden (rond de 40). Grote vogels zoals zwanen en ganzen halen ook wel eens een jaar of 20. Maar kleinere vogels zijn vaak prooidier met alle risico's van dien. De oudste koolmees was 'slechts' 12 jaar.
Met stip de meest voorkomende vogel op aarde is de gedomesticeerde kip met zo'n 25 miljard exemplaren, maar dit onderzoek gaat alleen over vogels die in het wild leven. En daar is de huismus met 1,6 miljard de meest algemene vogel. Daarna volgt de spreeuw met 1,3 miljard exemplaren.
1. Merel: 900.000. Merel is niet alleen een populaire meisjesnaam, maar ook de meest voorkomende vogel in Nederland.
Ten opzichte van 2007 waren er in 2020 gemiddeld 6 procent minder vogels in steden en dorpen te vinden, blijkt uit een onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek en Sovon Vogelonderzoek. Het slechtst gaat het met vogels die leven in struweel en struiken.
Er zijn door de wetenschap bijna 11.000 levende vogelsoorten beschreven. Al deze vogelsoorten zijn samen ondergebracht in de klasse Aves, waartoe ook vele uitgestorven vogelgroepen gerekend kunnen worden.
Als snelste vogel ter wereld heeft de slechtvalk een reputatie hoog te houden en dat doet hij door alle snelheidsrecords te verbreken! In gewone vlucht vliegt deze roofvogel gemakkelijk aan 100 km/u en in duikvlucht haalt hij vlotjes 300 km/u.
In de buurt van Dordrecht en Den Bosch is door vogelspotters vandaag de in Nederland uiterst zeldzame lammergier waargenomen. Het is met een spanwijdte tot 2,80 meter de grootste vogel van Europa.
Kenmerken. Met een gewicht van 11 tot 19 kilogram is het de zwaarste vogel die kan vliegen. De koritrap kan 120 centimeter lang worden. Beide geslachten hebben een gelijk verenkleed.
De raaf is vooral een aaseter die vaak voedsel zoekt op vuilnisbelten, nabij slachthuizen of zelfs nabij bewoning.
De grutto is door het Nederlandse publiek verkozen tot Nationale Vogel. De Verkiezing van de Nationale Vogel is georganiseerd door het VARA-programma Vroege Vogels, in samenwerking met Vogelbescherming Nederland. Bijna een kwart van de in totaal 41.669 stemmen is naar deze weidevogelsoort gegaan.
22 jaar nadat de spix' ara volledig uitgestorven is in het wild,vliegt de zeldzaamste vogel ter wereld over twee weken terug de natuur in. Een wereldprimeur, dankzij een Qatarese sjeik, dierenpark Pairi Daiza, een zwerm papegaai-leraars en dierenarts Tim Bouts, die er zijn levenswerk van maakte.
De noordse stormvogel spant de kroon met een leeftijd van 43 jaar en 10 maanden. Op de tweede plaats met slechts een paar maanden verschil de scholekster. Maar wie had gedacht dat onze huismus een leeftijd kon behalen van bijna 20 jaar.