Schimmels zijn belangrijke opruimers van afval. Ze leven van dode blaadjes, dood hout en etensresten. Het bekendste voorbeeld is natuurlijk de broodschimmel. Als je een boterham op een vochtige aanrecht laat liggen, is hij na een paar dagen helemaal beschimmeld.
Is het naast warm weer ook vochtig of klam, dan heb je zelfs sneller kans op schimmelvorming. Een goede tip: prik een aantal kleine gaatjes in de plastic zak. Dan ontstaat er minder snel condens in de zak. Zeker wanneer je brood hebt dat nog een beetje warm is van het bakken, is het slim om dit te doen.
Schimmels vermeerderen zich door sporen die door de lucht bewegen. Eten beschimmelt wanneer het in contact komt met een schimmelspoor en deze zich gaat vermeerderen; dat kan behoorlijk hard gaan. Wanneer je het eten te lang of onjuist bewaart, is de kans op schimmelgroei het grootst.
De schimmel op brood kan een gifstof afscheiden, waarvan je op langere termijn ziek van kan worden. Als je per ongeluk een keertje brood met schimmel hebt gegeten, is dat niet zo erg. Je kunt beschimmeld brood beter niet eten.
Beschimmeld brood is in zijn geheel niet meer te eten. Gooi het brood direct weg om verdere verspreiding van schimmelsporen te voorkomen. Groene of zwarte broodschimmel bederft het brood, maar is niet gevaarlijk.
over brood: Het zou ongeveer zeven tot tien dagen moeten duren voordat je een aanzienlijke hoeveelheid schimmel op het brood ziet zitten. Het kan zijn dat je na vijf dagen al schimmel ziet, afhankelijk van de broodsoort die je gebruikt..
Vocht en schimmels zijn vaak niet de oorzaak van gezondheidsklachten, maar kunnen astma en andere luchtwegklachten wel verergeren. Door een vochtige woning kunt u last krijgen van keelpijn, niezen en hoesten, verstopte neus, piepende ademhaling en benauwdheid. Bij mensen die allergisch zijn, krijgen vaker klachten.
Je kunt brood het best in een plastic zak in een afgesloten broodtrommel bewaren. Op deze manier blijft het het langst zacht en mals. Bewaar het brood in een papieren zak als je de voorkeur hebt voor een krokante korst. Bewaar brood niet in de koelkast.
Vooral in zachte etenswaren, zoals brood, gaat de verspreiding van schimmels sneller en zijn ze onzichtbaarder dan je denkt. Bij harde etenswaren kun je vaak een stukje schimmel nog wel wegsnijden, maar voor brood, een potje jam of appelmoes geldt dat helaas niet, zegt het Voedingscentrum.
Brood kan je het beste bewaren in een plastic zak, die je opbergt in een afgesloten broodtrommel. Hierdoor blijft het brood het langst zacht en mals. Het is belangrijk dat de broodtrommel schoon en fris is, dus zonder kruimels en condens.
Schimmels houden niet van frisse lucht, maar wel van vochtige plekken. Check daarom of je voldoende lucht tegen vochtproblemen. Oudere huizen hebben meestal alleen natuurlijke ventilatie en huizen vanaf 1975 vaak mechanische ventilatie.
Schimmel ontstaat altijd door vochtproblemen. Schimmelsporen vliegen dag en nacht door de lucht om ons heen. Wanneer deze op een vochtige plek belanden, ontstaat er schimmel op de muur. Om definitief van het schimmelprobleem af te komen, is het belangrijk dat je de kwestie bij de wortel aanpakt.
Bewaar brood het liefst in een plastic zak, op een donkere plaats, bij kamertemperatuur. Normaal is dit ongeveer 20 graden. Leg het in een afgesloten broodtrommel. Ons brood blijft dan zeker 2-3 dagen lekker.
Schimmels zijn niet allemaal giftig, maar van sommige schimmels is bekend dat ze in staat zijn gifstoffen (mycotoxines) aan te maken. Het eten van deze gifstoffen kan leiden tot een voedselvergiftiging. Dat kan gepaard gaan met misselijkheid en diarree.
Om tot nieuwe schimmels uit te groeien zijn voldoende vocht, een geschikte temperatuur en voedingsbodem (organisch, vaak houtachtig, cellulosehoudend materiaal) essentiële voorwaarden. Ruwe oppervlakken zoals poreuze steen, hout, stof van kledij of meubels zijn ideale bodems om schimmels te doen ontwikkelen.
Door het lage vochtgehalte in hard fruit verspreidt de schimmel zich niet zo snel. Snijd wel ruim weg, zo'n 2,5 centimeter. Bij beschimmeld zacht fruit, zoals een framboos of pruim, geldt dat niet. Door het hoge vochtgehalte in zacht fruit verspreidt schimmel zich daar razendsnel.
Schimmelsporen komen van nature voor in de lucht, ze zijn dus overal.In de woonomgeving komen veel schimmels voor, bijvoorbeeld in huisstof, groente-, fruit- en tuinafval.
Zachte kaas
Wanneer schimmel die niet in het productieproces is opgenomen, op zachte kazen verschijnt, wordt het aanbevolen om deze direct weg te gooien. Bijvoorbeeld bij brie en camembert.
Antwoord: Schimmel op voedsel is meestal een teken van bederf. Maar een harde kaas, zoals Goudse of Parmezaanse, met wat schimmel hoef je niet meteen weg te gooien. Meestal groeit de schimmel alleen aan de buitenkant. Snijd die ruimschoots weg, een centimeter rondom de schimmelplekken.
Toch gaat er niets boven een dagvers gebakken brood, dat meteen wordt opgegeten. Wie er geen bezwaar tegen heeft dat het brood wat droger wordt, kan het wel een week bewaren. Maar na drie dagen neemt de smaak en de malsheid van het brood af.
In de regel kun je vers brood 2-4 dagen bewaren, maar het zal wel langzaam in kwaliteit afnemen en iets taaier worden. Let op: hoelang zelfgebakken brood goed blijft, verschilt per brood. Hoe meer water (of vocht) een brooddeeg bevat, hoe langer het mals en vers blijft.
Wikkel het brood in plastic of aluminiumfolie.
Het werkt het best als je de papieren zak vervangt door een plastic zak of aluminiumfolie.
Gelukkig is het mogelijk om schimmel te voorkomen. De enige manier om schimmel te voorkomen is door middel van ventilatie. Door het naar buiten dringen van vochtige, vervuilde lucht en het binnenstromen van schone, droge lucht, maken schimmels bijna geen kans. Ventileren kan zowel natuurlijk als mechanisch.
De meest gevaarlijke schimmel volgens de WHO is Candida auris.
Azijn is een zuur dat de meeste schimmelsoorten meteen dood. Voor hardnekkige schimmels is dit echter lastig. Bleekwater heeft dezelfde functie en doodt ook schimmels. De dampen van bleekwater zijn echter gevaarlijk als je ze inhaleert en het bleekwater tast bepaalde materialen aan.