Is nakoming nog mogelijk, dan is verzuim dus vereist om te kunnen ontbinden.Is nakoming echter blijvend of tijdelijk mogelijk, dan is verzuim géén vereiste om te kunnen ontbinden. Het verschil tussen beide regelingen zit dus enkel in de situatie dat nakoming tijdelijk onmogelijk is.
Ontbinding heeft geen terugwerkende kracht. Dat wil zeggen dat de rechtsgrond van de prestaties die reeds verricht zijn, niet komt te vervallen. De constructie van de terugwerkende kracht, waar het oude recht van uitging, is bewust verlaten, in verband met daaraan verbonden bezwaren.
Ontbinding is vastgelegd in de wet (artikel 6:265 BW) en kan alleen plaatsvinden wanneer de wederpartij de afspraken niet nakomt. Ontbinding kan worden gedaan zonder tussenkomst van de rechter door middel van een schriftelijke verklaring.
Contract ontbinding
Een overeenkomst kan (pas) worden ontbonden wanneer de andere partij tekortschiet in de nakoming van haar verplichtingen; oftewel wanneer afspraken niet worden nagekomen. De tekortkoming moet de ontbinding wel kunnen rechtvaardigen en mag dus niet te gering zijn.
Binnen twee weken na intreding van de dood komen producten van ontbinding uit de lichaamsopeningen zoals uit de mond, de neus, de anus en eventuele andere lichaamsopeningen (bijvoorbeeld wonden). De stank van rotting is op dit moment overweldigend aanwezig.
De hoofdregel is dat je alleen mag ontbinden als jouw wederpartij tekortschiet in de nakoming van de overeenkomst. Daarnaast moet de tekortkoming een ontbinding rechtvaardigen. Ook moet de wederpartij in verzuim zijn als nakoming niet blijvend of tijdelijk onmogelijk is. Ontbinding kan dus niet zomaar.
Bij het opzeggen van een overeenkomst heeft u te maken met een opzegtermijn, bij het ontbinden van een overeenkomst is er geen opzegtermijn. Het ontbinden van een overeenkomst heeft gevolgen voor het verleden: alle afspraken worden ongedaan gemaakt. Hierover kunnen in het contract andere afspraken gemaakt zijn.
Gevolgen ontbinden van een overeenkomst
Door een ontbonden overeenkomst worden de partijen bevrijd van hun verplichtingen. Als de overeenkomst al gedeeltelijk is uitgevoerd, dan moet datgene ongedaan worden gemaakt. Er ontstaat namelijk een verbintenis tot ongedaan making.
Een belangrijk gevolg van de ontbinding van een overeenkomst is dat de verbintenissen die nog niet zijn uitgevoerd komen te vervallen. De nog niet uitgevoerde contractuele verplichtingen hoeven dan ook niet langer uitgevoerd te worden. Voor al uitgevoerde verbintenissen ontstaan ongedaanmakingsverbintenissen.
De ontbinding van de rechtspersoon betekent nog niet altijd automatisch dat de rechtspersoon is opgehouden te bestaan. De ontbonden rechtspersoon blijft namelijk voortbestaan als dit nodig is voor de vereffening van zijn vermogen (dit wordt ook wel liquidatie genoemd).
Aantal herstelpogingen. U zult zich wellicht afvragen hoe vaak een verkoper de kans moet krijgen om een non-conform product te herstellen. In de wet is niets geregeld over het aantal herstelpogingen. Over het algemeen kan worden gesteld dat een verkoper twee kansen moet krijgen om een non-conform product te herstellen.
De nietigheid is een sanctie in het geval dat de overeenkomst gebrekkig tot stand is gekomen, door bijvoorbeeld de aanwezigheid van wilsgebreken, zoals bedrog, geweld en dwaling. Andere sancties, zoals de ontbinding of de schadevergoeding hebben betrekking op specifieke tekortkomingen in de uitvoering van het contract.
Het uitsluiten van ontbinding kan wenselijk zijn, gelet op de grote gevolgen van de ontbinding van een overeenkomst en de rechtszekerheid die partijen in bepaalde gevallen wensen te hebben. Het beperkt partijen echter wel in het nemen van rechtsmaatregelen.
Ontbinding van een overeenkomst is een van de wijzen waarop een overeenkomst ophoudt te bestaan. Een schuldeiser kan van de algemene ontbindingsbevoegdheid in art. 6:265 BW gebruik maken als de wederpartij is tekort geschoten in de nakoming van de overeenkomst.
1 Een overeenkomst kan worden opgezegd met een gerichte eenzijdige rechtshandeling. 2 In de parlementaire geschiedenis is de opzegging een veelgenoemd voorbeeld van een eenzijdige rechtshandeling. 3 Het rechtsgevolg van opzegging is dat de overeenkomst eindigt.
Bij het ontbindingsproces produceren ze stinkend gas, dat het lichaam doet opzwellen, en vloeistof dat uit de lichaamsopeningen vloeit. Weefsel van organen wordt vernietigd, lichaamscellen worden in hoog tempo afgebroken, de huid verkleurt en raakt los.
Dit betekent dat slechts een deel van de overeenkomst wordt ontbonden.De rest van de overeenkomst blijft gewoon in stand. Zo hoeft niet een hele overeenkomst teniet te gaan en kan het deel waar partijen het wel over eens zijn in stand blijven.
De ontbinding kan door de rechter worden uitgesproken in een procedure. Ook partijen zelf kunnen een overeenkomst ontbinden door middel van een brief. Dit wordt 'buitengerechtelijke ontbinding' genoemd.
Als u ontslag wil nemen, moet u dat schriftelijk doen. U moet zich houden aan de afgesproken opzegtermijn.
Wanneer u zelf ontslag neemt, geldt er geen bedenktijd en kunt u niet zomaar op uw ontslag terugkomen. Het is daarom belangrijk dat u eerst goed onderzoekt wat de gevolgen zijn, voordat u uw arbeidsovereenkomst opzegt. Bedenk bijvoorbeeld dat u meestal geen recht heeft op een WW-uitkering.
Beide partijen komen de overeenkomst volledig na
De koper betaalt de koopsom en de verkoper overhandigt (levert) de gekochte goederen aan de koper. In beginsel is de overeenkomst door het verrichten van de (hoofd-) verplichtingen (betalen koopsom en leveren goederen) de overeenkomst geheel afgewikkeld.
U kunt een (mondelinge) overeenkomst niet zomaar ontbinden of vernietigen omdat u zich bijvoorbeeld heeft bedacht. Afspraak is afspraak dus als er een overeenkomst is gesloten dan moet u zich daar ook aan houden, tenzij er dus redenen zijn voor ontbinding of vernietiging.
Zonder reden van de koop af
Tijdens de bedenktijd mogen consumenten zonder reden van de koop of het contract af. Zij krijgen hun geld terug, u het product. Diensten hoeft u niet meer uit te voeren of te leveren. Dit heet ook wel 'herroepingsrecht' of 'recht van ontbinding'.
Als de koper en de verkoper beide een koopovereenkomst hebben ondertekend is de koop van de woning een feit. Maar door de wettelijke bedenktijd en de ontbindende voorwaarden kan de koper alsnog afzien van de koop.