Picanha, ook wel het staartstuk genoemd, is afkomstig uit het verlengde van de platte bil van het rund. Dit stuk bevindt zich in het bovenste deel, vlak voor de staart. Picanha steak is een overheerlijk, mals stuk vlees. Driehoekig van vorm met een lichte vetdooradering en een prachtige roze rode kleur.
De picanha is het populairste stuk rundvlees in Zuid-Amerika. Daar wordt het staartstuk in zijn geheel bereid, of als hele dikke steaks op een spies geregen en boven houtskool gegrild. Om optimaal te genieten van een staartstuk kies je er een met een vetkapje.
Tri-Tip: het alternatief voor de picanha
De tri-tip is een spier met heel veel smaak van zichzelf. Laat je niet afschrikken door de vetkap, hier zit nu juist die extra smaak in. De Tri-Tip is perfect op de barbecue te bereiden. Je trakteert jou gasten op heel veel smaak en dat voor een vrij gunstige prijs.
Omschrijving. Picanha: Een malse entrecote of sappige biefstuk valt altijd in de smaak. Toch heeft het rund heel wat meer te bieden. Dat is het staartstuk van het rund en het meest gegeten stukje vlees in de Zuid-Amerikaanse keuken!
Wat is malser een Bavette of Picanha? Een Bavette is minder mals dan een Picanha. Een bavette heeft een intense biefstuksmaak, maar kan soms moeilijk te kauwen zijn door zijn dikte en de nerf waartegen hij gesneden is.
Picanha is een Portugese naam en is in het Nederlands het staartstuk van de koe. In Nederland maakten we hier vooral rosbief van, maar ook dit deel wordt nu als steak verkocht.
Picanha wordt ook wel staartstuk genoemd en is vergelijkbaar met rosbief. Er zit aan één zijde een mooie vetlaag, welke grotendeels verantwoordelijk is voor de geweldige smaak. De voordelen van Zorg & Natuur: Ruim 200 biologische en natuurvlees producten.
Het vlees bak je dan ook in die vetlaag. In Zuid-Amerika heeft Picanha de status van ossenhaas, maar sinds bekende slagers – zoals Ginger Pig in Londen - hun liefde voor dit vlees met de wereld delen, neemt de populariteit van dit vlees ook hier in rap tempo toe.
Is de picanha nog erg koud, dan kan dat resulteren in een taai stuk vlees. Maak ondertussen de BBQ klaar. Ga hierbij eerst voor indirecte hitte en een temperatuur tussen de 120 en 130 graden.
Picanha ( Staartstuk) van €27,95 voor €23,95 – kg.
Picanha is het staartstuk van een rund. Om precies te zijn bevindt het vlees zich achteraan op de rug van het rund vlak aan de staart. Dit deel van het rund is weinig in beweging, waardoor het werkelijk zo mals als boter is.
Picanha is een prachtig stuk vlees dat qua malsheid ligt tussen rosbief en de dikke lende. Wellicht ken je het beter als staartstuk. Picanha wordt gekenmerkt door zijn driehoekige vorm en dikke vetlaag. Laat je hierdoor niet afschrikken, dit vet zorgt er juist voor dat het vlees heerlijk mals is.
Gemiddeld weegt een picanha tussen de 1200 en 1500 gram en duurt het één tot anderhalf uur voordat de juiste kerntemperatuur bereikt is.
Een Picanha afkomst uit Uruguay van hoogste kwaliteit is natuurlijk de Wagyu variant. Prachtig gemarmerd en uitzonderlijk mals, dit stuk vlees overtuigt jou om nooit meer anders te willen! De vetlaag waar de Picanha zo bekend om staat zorgt voor een extra volle smaak, waardoor het perfect is voor elke gelegenheid.
Een picanha snijden is eigenlijk vrij eenvoudig. Zorg ervoor dat je een scherp (vlees) mes hebt en snijd dan het vlees tegen de draad in. Dit zorgt ervoor dat de het vlees super mals blijft. Snij ongeveer plakken van een halve centimeter om ook zo de malsheid erin te houden!
Over het algemeen wordt ribeye vaak beschouwd als malser dan veel andere biefstuksoorten vanwege zijn marmering en oorsprong uit een minder bewogen deel van het rund. Echter, hoogwaardige biefstuksneden zoals tournedos of ossenhaas kunnen net zo mals zijn als ribeye.
Het belangrijkste verschil ligt in de malsheid, vetgehalte en smaak. Biefstuk heeft van nature meer marmering en vet, wat resulteert in een rijkere smaak en sappigheid. Ossenhaas daarentegen is magerder en heeft een delicate, boterachtige smaak.
De koning van de malsheid zal altijd de ossenhaas zijn. Dit lange stuk rundvlees wordt gesneden uit de langwerpige spier (psoas major) en door het gebrek aan beweging tijdens het leven van de koe is dit stuk vlees zo mals als maar kan.
Bij elke koe is de haas – ook wel de ossenhaas – het meest malse en meest geprezen onderdeel. Dit is omdat de haas een spier is die de koe niet gebruikt. Het vlees heeft daardoor vrijwel geen zogenaamd bindweefsel en een heel fijne structuur wat het zeer mals maakt.
Haasbiefstuk: zacht en mals
Biefstuk van de haas staat ook bekend als ossenhaas of haasbiefstuk. Het is het meest delicate stuk rundvlees. Het is sappig, mals en mager en heeft een volle, pure vleessmaak. De haas zit licht verborgen tussen de ribben in de achtervoet van het rund.
De ossenhaas (tenderloin) zit in de rug van het rund, bij de lende. Het vlees heeft een fijne structuur en bijna geen vet of bindweefsel. Dit is om deze reden dan ook het meest malse vlees van het rund en vaak ook het duurste stuk.
De Tomahawk wordt gesneden uit de ribben (dikke en fijne rib) van een rund. Een rund heeft in totaal 13 ribben. De laatste gedeelte van de rib wordt gesneden voor de Tomahawk Steak.
Neem een mooie grote picanha. Voor 4 personen pak je een stuk van tenminste 1200 gram, heb je grote eters, neem dan gerust 1600 tot 1800 gram.
Hoe lang moet een Picanha op de BBQ moet liggen, hangt af van de grootte van uw staartstuk en hoe heet u het graag heeft. Voor een gemiddeld stuk, dat ongeveer 1200 gram weegt, raden we ongeveer een uur aan op 130° graden om het helemaal gelijkmatig gaar te krijgen zonder dat een deel aanbrandt of te veel uitdroogt.