Een goede manier om te beginnen met klassieke muziek is om te luisteren naar werken die je misschien al kent. Denk bijvoorbeeld aan de bekende werken van componisten als Mozart, Beethoven, Bach en Tchaikovsky. Je hebt waarschijnlijk al eens delen van deze werken gehoord in films, televisieshows of reclames.
Er luisteren wekelijks gemiddeld 782.000 mensen naar NPO Klassiek. De doelgroep van de zender is hoger opgeleiden van 40 jaar en ouder. De gemiddelde NPO Klassiek-luisteraar is hoogopgeleid, veelal heeft hij of zij een wetenschappelijk opleidingsniveau. Ook heeft deze doelgroep gemiddeld een hoog inkomen.
Online luisteren naar NPO Klassiek
Of je nu thuis bent, onderweg of op kantoor, NPO Klassiek radio is altijd beschikbaar. Stream de radio-uitzendingen op je computer, laptop, tablet of smartphone. Zolang je een internetverbinding hebt, kun je luisteren naar je favoriete klassieke muziek waar en wanneer je maar wilt.
Wanneer je klassieke muziek hoort, helpt het je zenuwstelsel te kalmeren, wat resulteert in een natuurlijke verlaging van je bloeddruk. Er zijn veel soorten medicijnen beschikbaar die beweren je bloeddruk te verlagen, maar ze hebben ook bijwerkingen zoals duizeligheid.
De Nederlandse start-up Primephonic begint binnen een jaar na de oprichting al aan een wereldwijde uitrol. Het is de Spotify voor klassieke muziek. Met deze streaming service kun je met alle gemak online muziek luisteren.
Met Primephonic stream je klassieke muziek in een superieure audiokwaliteit. Een kwaliteit zo hoog dat deze de ervaring van het luisteren voorgoed zal veranderen.
Met het Duitse Idagio en de Nederlands-Amerikaanse app Primephonic zijn er inmiddels twee diensten die zich exclusief op de markt voor klassieke muziek richten. Qua kosten verschillen ze niet van bijvoorbeeld Spotify. Beide apps bieden een abonnement aan voor een bedrag van iets minder dan 10 euro per maand.
Klassieke muziek stimuleert je geheugen
Muziek van Mozart is niet alleen mooi, het is ook nog eens goed voor je geheugen! Uit onderzoek van de Sapienza Universiteit Rome blijkt dat de hersenactiviteit wordt vergroot bij het luisteren naar Mozart.
Uit meerdere onderzoeken is namelijk gebleken dat klassieke muziek een rustgevende werking kan hebben. Bij het luisteren van klassieke muziek komt er in de hersenen dopamine vrij, een stofje dat je het gevoel van genot en blijdschap geeft.
Uit verschillende onderzoeken blijkt dat muziek zowel acute pijn als chronische pijnklachten vermindert. Rustige muziek maakt endorfine, oxytocine en dopamine vrij in de hersenen. Dit zijn hormonen en neurotransmitters die zorgen voor pijnverlichting en een betere stemming. Je kan muziek ook medisch inzetten.
NPO Klassiek, voorheen NPO Radio 4, is de radiozender voor klassieke muziek van de Nederlandse Publieke Omroep.
Shazam gaat klassiek
De Shazam-app, die in 2018 in handen kwam van door Apple, kan nu ook klassieke muziek herkennen. Apple betaalde er naar verluidt $400 miljoen voor en heeft de technologie van Shazam inmiddels ingebouwd in eigen diensten, zoals Siri. Klassieke muziek herkennen deed Shazam overigens al langer.
Slimme mensen houden van Radiohead
Uit zijn resultaten blijkt dat slimme mensen naar Radiohead, Sufjan Stevens, Bob Dylan, U2 en Counting Crows luisteren. Iets minder grote bollebozen houden vooral van Beyoncé, Lil Wayne en Jay-Z.
Je muzieksmaak zegt een hele hoop over je karakter.
muzieksmaak namelijk vaak om dingen over zichzelf te delen. Je weekendplannen, festivals waar je nog heen gaat, herinneringen die je wel met een onbekende deelt; het gaat heel vaak over muziek. Daarnaast schijnt je smaak ook weg te geven welke karaktertrekjes je hebt.
individuele personen met klassieke muziek en 13,4 miljoen personen met populaire muziek. meer dan 8 miljoen bezoeken en met muziektheatervoorstellingen ruim 2,4 miljoen bezoeken.
Tempo. Onderzoek heeft aangetoond dat vooral het luisteren naar langzame muziek met lage tonen mensen kan helpen in stressvolle situaties. Zo wordt muziek met een langzaam tempo (60-80 bpm), zoals meditatieve muziek of zachte jazz, bijvoorbeeld vaak geassocieerd met ontspanning.
Na een goede work-out kan muziek een perfecte cooling-down vormen. Muziek met een tempo van 140 bpm laat je hartslag al dalen.Voor complete ontspanning kies je een nummer dat begint met zo'n 60 bpm en die na een aantal minuten vertraagt naar zo'n 50 bpm.
Het nummer dat bovenaan hun lijstje staat is Weightless van Marconi Union en Lyz Cooper, oprichter van de British Academy of Sound Therapy. Dit nummer begint met een frequentie van 60 beats per minuut en eindigt met 50 beats per minuut.
Negatieve effecten van muziek
Te lang luisteren naar verdrietige of met woede gevulde muziek kan de afgifte van cortisol verhogen en hersengebieden stimuleren die geassocieerd worden met negatieve emoties. Het kan zelfs de bedreigingsdetectiesystemen in de hersenen inschakelen.
Vaak komen naar aanleiding van de muziek allerlei herinneringen, verhalen en emoties los. Verder lijkt muziektherapie bij mensen met de ziekte van Alzheimer effectief in het verbeteren van sociale vaardigheden en de emotionele toestand. Het vermindert ook gedragsproblemen.
Onderzoeksresultaten. Volgens medische onderzoekers kan muziek ook een geneeskrachtige werking hebben. Het beïnvloedt de hersenen dusdanig, dat er stoffen aangemaakt worden die voor genezing kunnen zorgen. Uit een onderzoek van Lombard uit 1887 bleek namelijk dat het menselijke zenuwstelsel reageert op muziek.
Classicisme (1750-1820)
Aan de periode van het classicisme ontleent de klassieke muziek haar naam. Binnen de muziekgeschiedenis is zij echter zeer kort, en omvat hoofdzakelijk de werken van Wolfgang Amadeus Mozart, Joseph Haydn en Ludwig van Beethoven (Eerste Weense School).
Muziek die in Europa is gemaakt tussen 1600 en 1900, noemen we klassieke muziek. Deze muziek wordt altijd met één of meer instrumenten gespeeld, of gezongen. Bekende componisten die klassieke muziek schreven, zijn Mozart, Bach en Beethoven. Componisten schrijven de muziek op, zodat muzikanten deze kunnen spelen.
Musopen.org voor klassieke muziek. Musopen heeft gratis klassieke muziek. Deze website is in het Engels, maar de voorwaarden voor (gratis) gebruik zijn ook beschikbaar in het Nederlands. Om muziek te downloaden is een account nodig.