haarverlies, dun of dof haar. trek in eten, vooral in hartig eten. kortademigheid, door een tekort aan aminozuren die de zuurstoftoevoer regelen. trager herstel na het sporten of zelfs verlies van spieren.
Hoeveel eiwitten heeft u nodig? Dit hangt af van uw lichaamsgewicht en van uw gezondheid. Een gezonde volwassene heeft per dag 0,8 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht nodig. In het ziekenhuis én als u thuis herstelt, heeft u meer eiwit nodig; minimaal 1,2 gram eiwitten per kilogram lichaamsgewicht per dag *.
Eiwitten in je lichaam vertragen de vertering en geven je een verzadigd gevoel waardoor de kans kleiner is dat je weer gaat eten. Als dit in de loop van meerdere dagen gebeurt kunnen je calorie besparingen helpen met afvallen.
Daarnaast kan het zo zijn dat omdat je veel eiwitten eet, je dit niet goed balanceert met de andere voedingsstoffen zoals vetten en koolhydraten. Als dit uit balans is kan dit jouw darmen gaan irriteren, wat uiteindelijk voor een opgeblazen gevoel en constipatie kan zorgen.
Eiwitrijke producten
Met name dierlijke producten zoals kaas, vlees(waren), vis, kip, eieren en zuivel (met name kwark en Skyr) bevatten veel eiwitten. Ook plantaardige producten zoals peulvruchten, noten en vleesvervangers bevatten een redelijke hoeveelheid eiwit.
Gevolgen van te weinig eiwit
Op korte termijn kan een tekort aan eiwit leiden tot afbraak van spierweefsel. Dat gebeurt vooral wanneer het lichaam minder energie binnenkrijgt dan het nodig heeft. Op langere termijn leidt een tekort aan eiwit tot een gebrek aan spierkracht en een verminderde weerstand.
Tips om voldoende eiwit binnen te krijgen
De volgende producten zijn eiwitrijk: vlees, kip, vis, melkproducten (in kwark en Skyr zit meer eiwit dan gewone melk), kaas, yoghurt (in Griekse yoghurt zit meer eiwit dan in gewone yoghurt), peulvruchten en noten.
Meer honger (een teveel aan eiwitten in je voeding kan er voor zorgen dat je juist veel meer trek krijgt) Last van winderigheid (met een zeer onaangename geur, als gevolg van de verbranding van een teveel aan eiwitten) Huidklachten (onrustige huid, acne)
Zo bevatten zowel mango's, bessen, aardbeien en avocado veel eiwitten. Ook banaan bevat relatief veel eiwit. Voedingsmiddelen als, peulvruchten, sojaproducten, tempé en noten en pinda's. Kortom genoeg mogelijkheden om op een gevarieerde manier die eiwitten binnen te krijgen en beter te herstellen.
U kunt bijvoorbeeld gekookte ham, spekblokjes, kipfilet, gerookte zalm of hüttenkäse/cottage cheese toevoegen. Vlees kan eventueel vervangen worden door peulvruchten, gebakken kaasplak, noten, eieren (omelet) of een vegetarische vervanger zoals seitan, tempeh, sojavlees, tahoe/tofu, quorn.
Yoghurt en kwark zitten vol eiwitten en je kunt er eindeloos mee variëren! Lekker met granola, noten, een lepeltje honing, lijnzaad en/of fruit. Havermoutpap met melk is een supergezond eiwitrijk ontbijt.
Dierlijke bronnen van eiwit zijn vlees, vis, gevogelte, zuivel en eieren. Vlees is het rijkst aan eiwit, maar er zijn ook genoeg plantaardige bronnen zoals brood, granen, peulvruchten, tofu, tempé en noten.
Symptomen van te weinig eten
Een symptoom van te weinig eten is bijvoorbeeld vermoeidheid. Eet u langere tijd heel weinig zonder dat u uw tekorten aanvult met supplementen, dan kan dit zich uiten in bijvoorbeeld botontkalking, spierafbraak en darmproblemen. Daarnaast kunnen eetbuien voorkomen.
Calcium is essentieel voor de goede werking van spieren, en een tekort kan leiden tot onvoldoende samentrekking en ontspanning van de spieren. Botpijn en zwakte: Omdat calcium een bouwsteen is van botten, kan een tekort leiden tot botpijn en zwakte.
Een plak kaas van 20 gram levert ongeveer 5 gram eiwit, twee plakjes vleeswaren leveren 5-7 gram eiwit; Beleg het brood met pindakaas of een vlees- of vissalade. Een ruime laag op het brood levert ongeveer 4,5 gram eiwit; Wissel af met zuivel als aanvulling op de maaltijd.
113-143 gram vlees = een grote kipfilet of visfilet, of een middelgrote biefstuk of kotelet (ook minstens 5-10 gram vet) 113 gram vlees is ongeveer de grootte van een pak speelkaarten. 1 ½ kopje magere kwark of Griekse yoghurt. 5-6 hele eieren. 4 hele eieren en 28 gram kaas (ook 25-30 gram vet)
dunner, doffer haar en/of haarverlies. kortademigheid. vermoeidheid en/of slecht slapen. een lagere loopsnelheid.
Bij het afvallen beperkt voldoende eiwit eten het verlies aan spierweefsel. Dat is gunstig, omdat spierweefsel meer energie verbruikt dan vetweefsel. Zo kan eiwit helpen om na het afvallen op gewicht te blijven. Een eetpatroon met veel eiwit helpt bovendien om niet te veel calorieën binnen te krijgen.
Verminderde kracht in armen en/of benen. Niet meer kunnen knielen of vooroverbuigen. Moeite om iets te dragen of iets zwaars op te tillen. Moeite met traplopen.
Over het algemeen zijn eieren een 'complete' bron van eiwitten die alle negen essentiële aminozuren en vele andere belangrijke gezondheidsvoordelen bevatten. Hoewel mager vlees, vis, zuivel en eieren allemaal geweldige bronnen van eiwitten zijn, zijn er ook genoeg andere plantaardige, veganistische opties.
Een bepaald eiwit in het bloed blijkt het risico op hart- en vaatziekten te kunnen voorspellen. Hoe hoger het gehalte van dit eiwit, hoe groter de kans op bijvoorbeeld een hartinfarct. Dat bloedonderzoek kan helpen bij het voorkomen van hart- en vaatziekten, is op zich niet nieuw.