Vindt u beestjes in de voorraden kruidenierswaren in uw keukenkastjes, dan zijn er voorraadaantastende insecten in het spel. Die leven van zetmeelrijk voedsel als meel, brood, koekjes, pasta, bonen, gedroogde vruchten, kruiden en chocolade. Dit moet u dan doen.
De levensmiddelenindustrie moet voldoen aan de regelgeving inzake consumenteninformatie. Je wordt dus geïnformeerd als er insecten in je voedsel zitten, want dat moet bij de ingrediënten worden vermeld. In de Europese uitvoeringsverordening wordt de Latijnse naam voor huiskrekel, Acheta domesticus, gebruikt.
In je chocolade zitten gemalen larven
'Op cacao komt de cacaomot af, die legt er eitjes in', vertelt Meerburg. 'We hebben laatst nog advies gegeven aan een grote candybarproducent over het voorkomen van de mot.
Op het etiket moet altijd duidelijk staan dat het product insecten bevat en welke soort. Naast de Latijnse naam van het insect, is ook de naam die gebruikt wordt in het land waar het product wordt verkocht verplicht.
In deze lijst vinden we dan ook terug dat pindakaas een gemiddelde van 30 insectendeeltjes per 100 gram mag bevatten, die met het oogsten/verwerken van de pinda's mee zijn gekomen.
E120 is bijvoorbeeld een voedingskleurstof gemaakt van vermalen insecten. Lekker. E-nummers worden ook steeds vaker gebruikt op voedseletiketten in andere delen van de wereld, waaronder de Verenigde Staten.
In elk gezelschap zijn er wel mensen die niet weten dat het roze van bijvoorbeeld roze koeken wordt gemaakt van luizen. De cochinilleluis om precies te zijn, een soort die wordt gekweekt om massaal te worden geplet voor de rode kleurstof die daarbij vrijkomt en als karmijn oftewel E120 ons eten kleur geeft.
Resultaten: Geen insecten, insectendelen of bacteriën gezien . Doritos worden gemaakt door maïsdeeg te bakken en vervolgens te frituren dat in driehoeken is gevormd: Het is onmogelijk voor insecten om te overleven of bacteriën.
Toch horen we steeds vaker dat insecten in ons brood verwerkt zouden zitten. Een cracker met krekelmeel, een brood met meelwormen of een stokbrood met sprinkhanen. Niets is minder waar! Bij Bakker Klink (en bij iedere andere ambachtelijke bakker in Nederland) is het brood gemaakt van graan.
Vanaf januari 2015 liggen er bij alle Jumbo winkels in Nederland insectenproducten in het schap. Jumbo is de eerste supermarktketen in Nederland die in al haar winkels eetbare insecten gaat aanbieden.
Men beweert dat je ongeveer acht spinnen per jaar wegwerkt terwijl je ligt te slapen. Volgens sommigen zou dit zelfs op kunnen lopen tot twaalf. Durf je nu niet meer te gaan slapen? Wees gerust, want volgens een onderzoek in het Scientific American magazine, eten we er geen één.
' Hij licht toe dat de Europese Commissie al een aantal insectensoorten heeft goedgekeurd voor consumptie, zoals de gele meelworm en de huiskrekel. 'Deze insecten kunnen worden verwerkt in verschillende producten zoals dranken, chocolade, snoep, biscuits en pasta. '
Rode kleurstof . Natuurlijke rode kleurstof 4, ook bekend als karmijn of cochenillekleurstof, is een kleurstof die wordt gemaakt door cochenillewantsen te vermalen om een rode kleurstof te creëren die veel voorkomt in producten.
Wanneer we de producten kopen, in onze voorraadkast plaatsen en vervolgens de eitjes uitkomen, krijgen we een heuse keverplaag. U kan zien dat u last hebt van broodkevers (larven) wanneer de voedingsmiddelen of hun verpakkingen ronde gaatjes bevatten.
Naast gelatine gebruiken sommige tompoucebakkers echter ook nog een ander bijzonder ingrediënt: het sap van geplette luizen. Daarmee wordt de kleurstof E120 gemaakt, en dat zit bijvoorbeeld in het glazuur van de beroemde Hema-tompouce om deze mooi roze te maken.
Over het merk Fristi
Men zegt wel eens dat Fristi luizen bevat. Dat klopt enigszins, maar het gaat natuurlijk niet om vieze hoofdluizen. In Fristi wordt de kleurstof E120 gebruikt, ook wel eens karmijnzuur genoemd. Deze kleurstof wordt gewonnen uit de cochenilleluis die op de schijfcactus voorkomt.
Zo krijgen roze koeken, rode M&M's en rode vruchtensaus hun kleur door karmijnzuur. Deze kleurstof wordt gemaakt van vrouwelijke schildluizen. Ze wordt trouwens ook gebruikt voor cosmetica – zoals lippenstift – en in olie- en aquarelverf.
E120 (cochenille of karmijn)Rode voedingskleurstof gemaakt van insecten . Vermijd producten met veel E-nummers, of gebruik niet-dierlijke versies, zoals E160d. E904 (schellak) & E901 (bijenwas) Harsen geproduceerd door insecten die worden gebruikt om zowel voedsel als niet-voedselproducten te glazuren.
Misschien heb je er wel berichten over zien langskomen: de toevoeging van insecten in je eten. De Europese Unie heeft toestemming gegeven voor het gebruik van een aantal insecten, waaronder krekelmeel. Daarbij geldt dat als een product insecten bevat dat duidelijk op het etiket moet staan.
Deze informatie vindt u in de ingrediëntenlijst op de verpakking . Hierop staat wat elk additief doet, gevolgd door de naam of het E-nummer.
In de chocola waar hij of zij van geniet, zitten er nog eens 6.000. Dat zijn stukjes kakkerlak, Indische meelmot, koffiebesboorder of cacaowants. Via spruitjes, paddestoelen en broccoli krijg je zomaar een paar honderd hele insecten in je lijf.
Het is met name populair als broodbeleg in de Verenigde Staten, Canada, het Verenigd Koninkrijk en Nederland en in mindere mate in Suriname (vooral een scherpere variant) en Duitsland. In de Verenigde Staten moet pindakaas wettelijk ten minste 90% pinda's bevatten.
Een grote pot van 40 ounce kan ongeveer 339 insectenfragmenten bevatten . En u kunt ongeveer acht tot negen stukjes insecten in uw boterham met pindakaas verwachten! Naast insectenfragmenten stelt de FDA een maximum aantal knaagdierharen vast dat in pindakaas is toegestaan.