Je kunt ze gratis inleveren bij grote elektronicawinkels (met een vloeroppervlak van meer dan 400 m2), ook zonder dat je een nieuw apparaat koopt.
Grof huishoudelijk afval is afval dat uit de inboedel van de woning komt. Bijvoorbeeld: huisraad, stoelen, tafels, bankstellen, kasten, bedden, lattenbodems, tuinmeubels, tapijt of laminaat. U kunt grof huishoudelijk afval gratis inleveren bij het milieustation, of tegen betaling op laten halen.
Kleine Elektrische Apparaten zijn alle elektr(on)ische apparaten in het huishouden met een stekker of op batterijen/accu die qua formaat kleiner zijn dan een inbouwoven. Kleine elektrische apparaten lever je in bij de milieustraat of bij de winkel waar je een nieuw apparaat hebt gekocht.
Met de volgende soorten afval kun je terecht bij een milieustraat: asbest (en asbestgelijkend materiaal, EPS (piepschuim-verpakkingen), bouw- en sloopafval, dakleer, gipsplaat/-blokken, glas, grof huishoudelijk afval, grof snoeiafval, grond, hout, klein chemisch afval (KCA), AEEA (Afgedankte Elektrische en ...
U kunt grofvuil laten ophalen door uw gemeente. Of het afval zelf wegbrengen naar de milieustraat of het milieustation van uw gemeente.
Lever de snoeren en kabels die je niet meer houdt in bij de milieustraat van jouw gemeente. Dat is voor de recycling van koper en kunststof.
Je kunt ze het beste recyclen door ze te deponeren in de inleverbakken voor apparatuur in verschillende winkels, zoals veel supermarkten. Ook kun je opladers inleveren bij de winkel waar je ze hebt gekocht, of ze achterlaten bij de plaatselijke milieustraat.
Wit- en bruingoed zijn nu ook bekend als huishoudelijke afgedankte elektrische en elektronische apparaten. Voorbeelden hiervan zijn een koelkast of wasmachine maar ook kleinere apparatuur zoals een föhn, koffiezetapparaat, telefoon of computer.
Afval dat u zelf moet wegbrengen naar een afvalbrengstation. Voorbeelden zijn klein chemisch afval (kca) zoals spaarlampen, batterijen, verfresten en gootsteenontstopper, accu's, bielzen, gasflessen, brandblussers, graszoden of steen. Deze soorten afval mag u niet als grofvuil aanbieden.
zet uw grofvuil aan de weg langs de stoep waar de vuilniswagen naast kan staan (niet op eigen terrein, niet achter een auto en ook niet direct naast/tussen (ondergrondse) containers). het afval mag niet meer dan 1,5 kuub zijn (1,5 meter lang x 1 meter breed x 1 meter hoog). Dit geldt niet voor een matras of meubilair.
Grofvuil is huishoudelijk afval dat groot en zwaar is en niet in de ondergrondse restafval container of minicontainer voor restafval past. Grofvuil kunt u zelf wegbrengen of laten ophalen. Voorbeelden van grofvuil zijn vloerbedekking, (kapot) meubilair, matrassen, hout of spaanplaat.
Als je een nieuwe koelkast koopt, is de winkelier verplicht de oude in te nemen. De winkelier zorgt er dan voor dat de koelkast milieuvriendelijk wordt verwerkt. Een oude koelkast inleveren is gratis. Je hebt hier namelijk al voor betaald via de verwijderingsbijdrage.
Middelgrote apparaten
Apparaten die wat groter zijn maar die je nog wel zelf kunt dragen.
Het is natuurlijk handig om te weten hoe lang een koelkast gemiddeld meegaat. Dit verschilt uiteraard voor elke koelkast, basisklasse koelkasten gaan gemiddeld 6 tot 7 jaar mee. Duurdere koelkasten gaan gemiddeld 2 keer zo lang mee en houden het vaak wel 15 jaar vol.
Foto's kun je het beste weggooien bij het restafval: ze bevatten teveel chemische stoffen om als grondstof te kunnen dienen voor bijvoorbeeld nieuw papier. Film bestaat uit celluloid, wat niet recyclebaar is. Deze stoffen zijn niet zo schadelijk dat het materiaal bij het klein chemisch afval moet.
Bij de gemeentelijke milieustraat (afvalscheidingsstation) staat een bak voor metalen. Daar mag al het metaal in, ook verpakkingen die je gemeente niet op een andere manier inzamelt. Spullen die nog goed zijn, kun je naar de kringloop brengen.
Plakband is ander afval dan papier
Plakband en tape kunnen van verschillende materialen gemaakt zijn, maar meestal is dit afval geen papiersoort. Officieel mag dat dus niet in de papiercontainer.
Afval dat je niet gescheiden kunt inleveren, mag bij het restafval (de grijze kliko of vuilniszak). Het gaat bijvoorbeeld om luiers, kattenbakvulling, koffiecupjes en een kapot wijnglas. Twijfel je of iets in een aparte bak mag? Neem dan het zekere voor het onzekere en kies voor de vuilnisbak.
Elk kapot apparaat heeft nog waarde
Daarom lanceert Wecycle twee websites waarop u alle informatie kunt vinden: watismijnapparaatwaard.nl en watismijnlampwaard.nl. Onder andere over de meer dan 10.000 plaatsen in Nederland waar u uw apparaten en lampen kunt inleveren!
Koper kabel
Een standaard of gemiddelde PVC kabel moet minimaal 38% koper inhoud hebben.
Een oude bank of sofa bij u thuis ophalen, inclusief sjouwers en afvoeren, kost gemiddeld € 150,- voor bruikbare banken en € 200,- voor niet-bruikbare banken.
De grofvuilfractie in het recyclagepark omvat groot brandbaar restafval van huishoudelijke oorsprong dat niet in je grijze restafvalcontainer past. In het recyclagepark worden houten en metalen spullen apart ingezameld. Grofvuil is onderhevig aan een tariefregeling.
U mag 4 keer per kalenderjaar gratis grof huishoudelijk afval brengen. Komt u vaker, dan moet u daarvoor betalen. Bekijk de tarieven van de afvalbrengstations.