Een heldere urine dat bijna op water lijkt geeft aan dat je te veel water hebt gedronken. Jep, je kunt ook té veel water drinken. Hoewel gehydrateerd zijn vaak heel goed is, kan het drinken van te veel water je lichaam uit balans halen. Het lukt je lichaam niet om ineens zo veel vocht te verwerken.
Als je in korte tijd veel water drinkt, kan de urine lichtgeel tot vrijwel kleurloos worden. Dit komt doordat er een lage concentratie nierkleurstoffen (urochroom) in de plas aanwezig is, maar het zegt niets over je gezondheid. Bij slecht werkende nieren of slecht ingestelde diabetes kan de urine ook lichter zijn.
De kleur van de urine kan worden beïnvloed door wat u juist niet binnenkrijgt. Als u niet genoeg drinkt en uitgedroogd raakt, zal uw urine waarschijnlijk donkerder worden van kleur, in het gele,oranje of bruine spectrum. Als u te veel water drinkt, zal uw urine waarschijnlijk bijna helder zijn.
Urine is kleurloos tot donkergeel. Hoe minder je drinkt, hoe donkerder geel van kleur je plas wordt. 's Ochtends is je plas bijvoorbeeld wat donkerder, omdat je 's nachts wel vocht verliest als je zweet, maar niets drinkt.
Gelukkig is ook dit (zeer waarschijnlijk) niets om je zorgen over te maken. De felgele kleur wordt namelijk niet door lichamelijke problemen veroorzaakt, maar door toedoen van E101, oftewel riboflavine. En riboflavine staat ook wel bekend onder de naam B2-vitamine.
Urine bevat behalve water in water oplosbare stoffen, vooral ureum en anorganische zouten.
Het is normaal om overdag 5 tot 7 keer te plassen en 's nachts 0 tot 1 keer. Wanneer u al aandrang krijgt als er minder dan 200 ml urine in uw blaas zit en u hier regelmatig aan toe geeft door dan te gaan plassen, verliest de blaas de normale blaascapaciteit.
Symptomen van een blaasontsteking
Een van de eerste tekenen van een cystitis is een sterke aandrang tot plassen, hoewel je blaas nauwelijks is gevuld. Die aandrang kan gepaard gaan met pijn in je onderbuik, een branderig gevoel bij het plassen en in sommige gevallen, een troebele en onaangenaam ruikende urine.
Troebel of schuimend
Wanneer je urine troebel is of schuimt, kan dit meerdere verklaringen hebben: Er zitten zoutkristallen of fosforzuur in je urine, maar dit kan geen kwaad. Pyurie: er zitten witte bloedcellen en pus in de urine en je hebt last van jeuk, branderigheid of pijn bij het plassen.
Diabetes en de geur in urine
Voor mensen met diabetes en een te hoge bloedglucosespiegel, geven de nieren overtollige suiker door via de urine. Hierdoor ruikt de urine zoet. Andere symptomen van een hoge bloedsuikerspiegel zijn een erg dorstig gevoel en vaak moeten plassen.
Het eiwit laat je urine schuimen en kan een duidelijk zichtbare laag schuim op de urine veroorzaken. Het schuim blijft ook liggen op de urine. Vochtophoping, zoals gezwollen benen, enkels en geslachtsdelen. Dit wordt veroorzaakt doordat de nieren door het eiwitverlies in de war raken.
Ook hoofdpijn is een veelvoorkomend gevolg van de aanhoudende warmte.De nieren produceren dan weer minder urine.Ze proberen om zoveel mogelijk vocht vast te houden, wat verklaart dat je minder moet plassen. Het vele zweten is hier ook niet vreemd aan.
Er zijn dan ook verschillende oorzaken: Bekkenbodemproblemen; Een ziekte aan de blaas: blaasontsteking, blaasstenen of een blaastumor; Een eerdere operatie voor stressincontinentie geeft meer kans op een overactieve blaas; Medicijnen; Psychische problemen; Bestraling; Beschadiging of ziekte van de zenuwen.
37º en 32º en in een onverwarmd glas zijn vermeld. Ter vergelijking is hiernaast in een aantal gevallen de temperatuur onder de tong bepaald. 37° C.
In de nieren worden de afvalstoffen eruit gehaald en opgelost in water. De voedingsstoffen blijven in het lichaam, want die moet je nog gebruiken. De nieren maken dus water, met daarin opgelost afvalstoffen. Dit noemen we urine of plas.
Seks is ook vingeren, aftrekken, orale seks. Kun je daar dan geen blaasontsteking van krijgen? Er is geen 100% kans dat je daar geen blaasontsteking van krijgt maar de kans is een stuk kleiner. Zorg wel dat je handen goed schoon zijn.
Bij blaasontsteking kunt u deze klachten hebben: pijn bij het plassen, vaker kleine beetjes plassen, pijn in uw rug of onder in uw buik. Bel en breng dezelfde dag een potje plas naar de praktijk.
Wanneer u denkt dat u een blaasontsteking heeft, kunt u dit zelf testen. U vangt daarvoor wat (ochtend)urine op in een schoon potje en voert de test uit zoals uitgelegd op de gebruiksaanwijzing van de testen.
Als u een overactieve blaas heeft, moet u vaker plassen dan normaal. Normaal plast een mens ongeveer zeven keer per 24 uur. Als u dus aanzienlijk vaker plast dan dit, heeft u een overactieve blaas. U kunt soms wel ieder uur moeten plassen en soms ook wel vaker dan 1 keer per uur.
Door mee te persen, vergroot u de druk rond de plasbuis. De urine komt dan moeilijker naar buiten. Onderbreek de straal niet (geen 'stippeltjes' plassen), omdat u hierdoor de blaas stoort tijdens het ledigen. Om de blaas helemaal leeg te maken, kunt u een aantal keren het bekken kantelen.
train je blaas door je plas langzaam langer op te houden. train je bekkenbodem met gerichte oefeningen die onder meer door een bekkenbodemfysiotherapeut kunnen worden gegeven. blijf drinken maar wees matig met koffie en alcohol.
Foliumzuur (vitamine B11)
Zo ondersteunt het je weerstand, heeft het een positieve invloed op je immuunsysteem en kan het helpen om de vermoeidheid te verminderen. Ook levert vitamine B11 een bijdrage aan de weerstand tegen stress, is het goed voor je concentratievermogen, je geheugen en gemoedstoestand.
Een tekort aan vitamine B12 kan zorgen voor problemen met denken, zoals problemen met onthouden. Vitamine B vind je vooral in dierlijke producten, zoals vlees, vis, eieren en zuivel. Maar je vindt ze ook in groenten, fruit, aardappelen, noten en peulvruchten. Vitamine C en E zijn zogenaamde antioxidanten.