De topping kun je eventueel ook pas toevoegen wanneer je gaat eten. Sluit het potje en zet het minstens twee uur, maar liever een volledige nacht, in de koelkast.
Overnight oats zegt het eigenlijk al, je maakt het ontbijtje eigenlijk de avond van te voren. Zet het in de koelkast en de volgende dag kun je het direct eten.
Overnight Oats zijn een eenvoudig en gezond ontbijtrecept. Het idee is om havermout te laten weken in melk of yoghurt (of een ander soort vloeistof) en deze 's nachts in de koelkast te zetten. Hierdoor wordt de havermout zacht en romig en ontstaat er een soort pudding.
Overnight oats passen prima in een gezond en gevarieerd voedingspatroon. Ze bevatten vezels en geven een verzadigend gevoel na het eten. Dit kan helpen bij het bereiken van gewichtsverlies en zorgen voor gewichtsbeheersing. Niet alleen zijn Overnight oats heerlijk als ontbijt, het is ook erg vullend.
In de basis heb je niet veel nodig voor overnight oats: havermout, chiazaad en een melksoort naar keuze. De havermout moge duidelijk zijn, dat is de basis van je pap. Het chiazaad voeg je toe voor de binding. Wanneer chiazaadjes in aanraking komen met vocht gaan ze gelleren, waardoor je pap wat dikker wordt.
Moet je overnight oats koud eten? De traditionele manier om overnight oats te eten is koud, rechtstreeks uit de koelkast. Als je je ontbijt liever warm hebt, kun je het voor het eten een minuutje in de magnetron opwarmen. Houd er rekening mee dat de textuur daardoor verandert.
Overnight oats (havermout)
Eigenlijk is dat heel simpel: havermout die je een nacht laat weken. Het voordeel daaraan is dat je het niet hoeft te verwarmen of koken wat betekent dat er meer voedingsstoffen behouden blijven, zoals aanhangers van een rauw dieet zullen beamen.
In principe kan havermout zo gegeten worden. Net als andere (volkoren)granen, noten, groenten, zaden en peulvruchten, bevat het fytinezuur. Fytinezuur is een vorm waarin planten fosfor opslaan.
Havermout levert net als brood koolhydraten, eiwitten, vezels, B-vitamines en mineralen. Daarom kun je haverproducten prima gebruiken als je een keer iets anders wilt dan brood. Maar je kunt brood beter niet volledig vervangen door havermout. Aan brood wordt namelijk jodium toegevoegd en aan havermout niet.
Havermout hoef je niet per se te koken. Als je vocht (zoals melk, kefir of plantaardige melk) aan havermout toevoegt, wordt het vanzelf zacht. Je kunt het dan een nachtje in de koelkast laten weken tot overnight oats, of het even verwarmen als je houdt van een warm ontbijt.
Ligt een maaltijdkliekje langer dan 2 dagen in de koelkast? Gooi het dan weg. Na 2 dagen is de kans dat er schadelijke bacteriën groeien waar je ziek van kunt worden, groter. Als je kliekjes van een maaltijd in de vriezer bewaart, kun je het tot 3 maanden later opeten.
Bij de bereiding van overnight oats gebruik je best gerolde havermout om het lekkerste resultaat te bekomen. Instant havervlokken laat je best achterwege bijvoorbeeld. Let dus zeker op welk type havermout je koopt wanneer je naar de supermarkt gaat.
Dit frisse ontbijt of tussendoortje is een kwestie van door elkaar roeren en in de koelkast zetten. De volgende dag voeg je er wat fruit aan toe en klaar! Als je het in een afsluitbaar potje doet kan je het meenemen naar je werk of onderweg eten.
Hoeveel havermout moet je eten? De hoeveelheid havermout die je moet eten als onderdeel van een dieet voor gewichtsverlies, hangt af van je individuele caloriebehoeften en doelen. Over het algemeen wordt aanbevolen om ongeveer ½ tot 1 kopje havermout per dag te eten als onderdeel van een gezond dieet.
Overnight oats
Melk, havermout en fruit in een kommetje. Afdekken en een nachtje in de koelkast zetten. De volgende ochtend hoef je het alleen even door te roeren en je kunt meteen ontbijten. Zo kun je de dag gezond beginnen met een stevig overnight ontbijt.
Door de grote hoeveelheid vezels die havermout bevat trekt een teveel aan (ongekookte) havermout enorm veel vocht aan. Je darmen zijn op zo'n moment niet meer in staat om de hoeveelheid voedsel te verwerken en de havermout kan een grote brok vormen.
Je hoeft geen dure superfoods zoals quinoa, chiazaden of gojibessen te kopen om gezond te eten. Veel mensen hebben al een ware 'superfood' in hun keukenkast: havermout. Haver behoort tot de een van de gezondste granen die er zijn en er zijn genoeg redenen om elke dag havermout te eten.
Ontbijtpap, zoals Brinta: ook 14 gram eiwitten en 10 gram vezels, maar wel 4,6 gram suikers per 100 gram. Hierdoor is Brinta bijna net zo gezond als havermout wat betreft voedingswaarde, maar dankzij de grotere hoeveelheid suikers moet het de eerste plaats toch afstaan.
Bereiden: Schenk de yoghurt in een schaaltje. Voeg de havermout hier aan toe en roer goed door. Dek af met een stukje plastic folie en zet overnight in de koelkast. Vind je dat te koud, dan kun je het ook buiten de koelkast een nachtje laten staan.
Havermout is gezond en geschikt om te eten als ontbijt. Het is eenvoudig te bereiden en een goede bron van vitamines, mineralen en antioxidanten. Dankzij de eiwitten en grote hoeveelheid oplosbare vezels levert havermout veel gezondheidsvoordelen op en geeft het je lang een verzadigd gevoel.
Havermout is onder meer vullend door de oplosbare vezels die erin zitten: die zuigen water op waardoor je je langer vol voelt. Een studie ondervond dat een ei bij het ontbijt, in plaats van een bagel, het vol-gevoel verhoogde en de calorie-inname verlaagde over de volgende 36 uur.
50 gram havermout of havervlokken + 200 ml melk of water
Dat was het! Voeg beide ingrediënten samen in een pannetje en laat dit ongeveer 5 minuten koken. Of langer, wanneer je van een stevigere pap houdt.
Je kunt overnight oats 3 tot 6 maanden invriezen, afhankelijk van de ingrediënten. Het is het beste om de havermout in porties in verschillende luchtdichte bakjes te doen, omdat het makkelijker is om afzonderlijke porties te ontdooien in plaats van een grote hoeveelheid.
Havermout. In havermout zitten veel gezonde olien, maar juist deze olien kunnen makkelijk bederven. Het is daarom slim om de havermout elke vier tot zes maanden te verversen. Natuurlijk zal je niet gelijk ziek worden als je een van deze producten wel eet, maar de smaak zal wel veel minder of zelfs vies zijn.