De vleesveehouderij. Ongeveer 60% van de Nederlandse rundvleesproductie komt van uitgemolken koeien uit de melkveehouderij. Als ze afgedankt worden als melkkoe gaan ze direct naar het slachthuis, of worden ze nog enige tijd vetgemest. Het vlees van deze dieren is vooral bestemd voor producten als gehakt en tartaar.
Gehakt. Gehakt is gemalen vlees dat afkomstig kan zijn van meerdere delen van de koe. Rundergehakt mag maximaal 25 gram vet per 100 gram vlees bevatten, mager rundergehakt maximaal 15 gram.
Waar komt rundergehakt vandaan? Rundergehakt is gemaakt van 100% vermalen rundvlees van restdelen, bijvoorbeeld de nek, schouder, buik, en soms ook het vlees rond de ribben. Het bestaat normaliter voor 80% uit rundvlees en 20% rundervet. Dit laatstgenoemde percentage mag volgens de warenwet oplopen tot 25%.
Het Hoofd Kwaliteit van Albert Heijn geeft uitsluitsel: het meeste Nederlandse gehakt komt van de bultrugkoe uit Botswana. Op dat punt aangkomen wil het team van de keuringsdient ook alles van het vlees weten, dus wordt de importeur opgezocht.
De achtermuis is een stuk rundvlees dat zich aan de achterkant van de koe bevindt. Het zit tussen de platte bil en de bovenbil. Kenmerkend aan achtermuis is dat het vlees erg mager is. Dit maakt achtermuis dan ook een interessant product om mee te werken.
Wagyu vlees kopen
Door de populariteit en zeldzaamheid van het ras is Wagyu misschien wel het duurste vlees ter wereld. Wagyu is zo zeldzaam omdat de Wagyu bloedlijnen nauw bewaakt worden. Er zijn buiten Japan maar weinig boeren die de koeien houden.
Wat is een bavette? De bavette is een smakelijke steak uit het dikste gedeelte van de flank (vang) van het rund. Het stukje vlees wordt daarom ook wel eens flank steak of vanglap genoemd. De vang zit aan de onderkant van het rund, tussen de bil en de borst in.
Normaal rundergehakt kan vlees van de chuck roast bevatten, maar bestaat meestal uit minder gemarmerde, minder sappige stukken zoals de round steak en de sirloin in een mix. Het kan zelfs orgaanweefsel van het hart en ander orgaanvlees bevatten.
Soorten halal vlees
Zo kan je kiezen voor halal kip, halal gehakt, merguez of rookworsten. En heb je bij halal kip ook nog de keuze uit kipfilet, kipkrokant schnitzel, hotwings of döner.
Met half-om-half gehakt wordt een combinatie van 50% rundvlees en 50% varkensvlees bedoelt. In de warenwet is vastgelegd dat dit 10% mag afwijken. Zo wordt er nog wel eens de combinatie van 60% rundvlees en 40% varkensvlees aangehouden. Dit, omdat rundvlees meer smaak heeft.
Gehakt bij de slager is minder vet dan bij de supermarkt. Op zich is dit oud nieuws, want dat is al decennia lang het geval. Uit de NEVO-tabel blijkt dat structureel rundergehakt van de slager nog magerder is dan mager rundergehakt uit de supermarkt! Dus niet alleen bij deze test van de Consumentenbond.
Zo telt een portie mager ongekruid kalfsgehakt het laagst aantal calorieën, maar bevat evenveel ongekruid rundergehakt het minste vet. Kippengehakt komt op de derde plaats. Het is iets vetter dan kalfs- of rundergehakt, maar is ideaal ter afwisseling.
80% mager gemalen chuck (schouder) is het sappigst en meest smaakvol. Het is ook de maling die ik aanbeveel voor het maken van burgers voor de grill. Het heeft de perfecte vet-vleesverhouding. Deze burgers zijn nog steeds sappig als ze worden gegrild tot de aanbevolen interne temperatuur van 160 graden.
Tegenwoordig wordt chuck steak (rundvlees) meestal gebruikt om gehakt te maken vanwege de rijke smaak en de vet-vleesverhouding. In de 19e eeuw maakte de uitvinding van de vleesmolen het mogelijk om vlees snel en efficiënt op grote schaal te malen.
Rundergehakt bevat het minste vetgehalte, varkensgehakt het meeste. Wil je geen smaakverlies? Kies dan voor varkensgehakt en voeg de helft americain toe. Zo halveer je het vetgehalte, maar bekom je toch evenveel smaak.
Het gehakt voor de Hamburgers van McDonald's bestaat uit rundvlees van de voorste delen en de flanken van een rund. Voor het gehakt wordt gebruik gemaakt van hele stukken vlees.
Doordat onze winkels dagelijks beleverd worden, is het vlees lekker vers en van topkwaliteit. In ons aanbod vind je meer dan 20 soorten kippenvlees, van kippenonderbouten en kippenhaasjes tot kippenborstfilets, al dan niet gemarineerd.
Het lekkerste vlees van 2024
Lidl volgt op de voet met een 6,97. Daar worden weer vooral de lage prijzen en de kwaliteit en versheid van het vlees gewaardeerd. Jumbo staat op drie met een 6,89. Is je lekkere brood oud geworden, voordat je het helemaal kon opeten?
Nieuw in ons assortiment: Halal vlees, vleeswaren- en kaas, te vinden op de versafdeling. Een ruim assortiment aan Wahid halal producten verkrijgbaar zoals kipfilet, rundergehakt of shoarma.
Spek en worst komen met name van varkens. Het rundvlees dat je favoriete hamburger vormt, komt van koeien .
Supermarkten voegen geen dingen toe aan rundergehakt . Als er een smaak, marinade, vloeistof etc. aan een vleesproduct wordt toegevoegd, staat dat duidelijk op het etiket en dit geldt voor rundvlees, varkensvlees, kip etc. Rundergehakt is precies dat - rundvlees en vet gemengd in een specifieke verhouding.
Hoewel elk stuk rundvlees gebruikt kan worden om rundergehakt te produceren , is chuck steak een populaire keuze vanwege de rijke smaak en de vlees-tot-vetverhouding. Round steak wordt ook vaak gebruikt. In de Verenigde Staten wordt rundergehakt meestal gecategoriseerd op basis van het stuk en het vetpercentage: Chuck: 78–84% mager.
Matsusaka, het duurste vlees ter wereld
Het duurste wereld is op dit moment Matsusaka Wagyu. Dit vlees is afkomstig van 'virgin cows' waar nog niet mee is gefokt. In Japan heeft Matsusaka Wagyu een bijna mythische reputatie.
De bavette en rokbiefstukken, die hoger op de koe zitten, over de ribben, kunnen vaak verwisseld worden omdat ze een vergelijkbare, lange, platte vorm hebben , maar de bavette is de betere snit omdat deze iets dikker is en daarom malser en moeilijker te overgaren. Het bevat ook minder pezen en vet.
Uit welk gedeelte van de rund is de Tomahawk afkomstig? De Tomahawk wordt gesneden uit de ribben (dikke en fijne rib) van een rund. Dit deel bestaat uit een rack van zeven ribben, gelegen tussen de schouder en de lendenen. Andere steaks die uit dit deel worden gesneden zijn onder meer de entrecote en côte de boeuf.