Conclusie: chocolade helpt niet bij afvallen en is lang niet altijd gezond. Cacaopoeder, rauwe chocolade en pure chocolade hebben een gunstig effect op de bloedvaten door het hoge gehalte aan antioxidanten. Echter, bevat het ook veel verzadigd vet, waardoor het risico op hart- en vaatziekten juist verhoogt.
Pure chocolade bevat het meeste cacao. Wil je de meest gezonde soort chocolade eten, eet dan pure chocolade. Maar ook pure chocolade hoeft niet gezond te zijn. Bij het verwerken zullen veel flavonoïden weer uit de chocolade verdwijnen, dus ook het bereidingsproces van pure chocolade is belangrijk.
Wil je tijdens het koolhydraatarme dieet genieten van een stukje chocolade kies dan voor 85% chocolade. De chocolade van: Lindt Excellence 99% cacao, dark noir, Hands Off Seriously dark 85% cocoa en Delicata Puur 85% zijn daarin de beste keuzes omdat ze de minste koolhydraten bevatten.
Chocolade met een gehalte van 85 procent cacao kan je al gezond noemen, maar 90 procent is eigenlijk beter. Het beste voor je lichaam is rauwe chocolade of rauwe cacaopoeder, omdat tijdens het branden van de cacaobonen meer dan de helft van de antioxidanten verloren gaan.
Bij melk- en witte chocola is het suikerpercentage het hoogst, zo'n 50-60%. Pure chocola bevat circa 40% suiker. Over het algemeen geldt: hoe minder suiker, hoe meer cacao én vet. Pure chocola bevat dan wel weinig suiker, maar is vaak wel vetter.
LoveChock is verkrijgbaar bij Marqt, Ekoplaza, verschillende biowinkels en ook gezonde caféetjes verkopen het soms. Online koop je het in de webshop van CHOCOdelic. Nog een groentje op het gebied van rauwe chocolade?
Chocolade
De pure variant bevat de minste calorieën: 55 kcal voor twee blokjes.
Je kunt uit ketose raken en je krijgt misschien al vrij snel na het eten van die chocolade weer cravings/honger/trek. Wat is dan wel een goed idee? De allerbeste optie! 99% of 100% pure chocolade met max rond 5 gram koolhydraten per 100 gram.
Snelle koolhydraatarme tussendoortjes
Bakje magere (Griekse) yoghurt, kwark of Skyr (eventueel gecombineerd met vers fruit). Handje ongezouten en ongebrande noten. Volkoren cracker met cottage cheese met tuinkruiden en schijfjes tomaat, komkommer of radijs. Magere vleessoorten zoals magere ham, kip of kalkoen (evt.
Bovendien is het ook van belang om te weten hoeveel chocolade je moet eten om enig effect te hebben: tussen de 100 en 200 gram per dag voor een gemiddelde persoon, om precies te zijn. Én: het moet chocolade zijn met een hoog cacao-percentage, dat wil zeggen, hoger dan 70 procent.
Onderzoekers claimen dat pure chocolade met 70 procent of meer cacao bijna vier keer zoveel flavonoïden (antioxidanten) bevat dan de gezonde geachte pruim of een handvol spruitjes. Daarmee helpt deze lekkernij hartziekten te voorkomen.
In puur zit ongeveer 40 procent suiker, in melk ongeveer 50 procent. Maar over het algemeen geldt: hoe minder suiker, hoe meer cacao en vet. Volgens de Consumentenbond is pure chocolade dus vaak wel vetter dan melkchocolade.
Elke dag een klein stukje chocolade eten kan absoluut geen kwaad, als je verder gewoon een gezond eetpatroon hebt. Je krijgt dan namelijk evengoed al je goede voedingsstoffen binnen. Een nadeel is dat we na het eten van een klein stukje chocolade vaak zin krijgen in meer.
Een reep chocolade van 75 gram bevat 400 tot 450 calorieën (kcal), dat is evenveel als 3 belegde boterhammen. Eet chocolade daarom niet te vaak en niet te veel. Neem bijvoorbeeld een blokje als dagkeuze en eet niet een hele reep in één keer op.
Hoeveel pure chocolade kan ik per dag eten? Ongeveer 10 gram per dag zou kunnen bijdragen aan je gezondheid. Dat zijn ongeveer twee kleine blokjes van een chocoladereep. Het voordeel van pure chocolade met een hoog cacaogehalte is dat één blokje al best zwaar valt.
Het is onmogelijk om zowel het suiker- als het vetgehalte in chocolade te verminderen. Dit zou een nefast effect hebben op de smaak en textuur van chocolade. Suikervrije chocolade is dus geen gezond alternatief als je wil vermageren of zin hebt in een gezonde snack.
Onze suikervrije pure chocolade bevat in totaal 11,9 gram koolhydraten per 100 gram. Hiervan bestaat iets meer dan 5 gram uit polyolen. Dit zorgt er dus voor dat onze pure suikervrije chocolade eigenlijk slechts 6,9 gram koolhydraten per 100 gram chocolade bevat.
Koolhydraatarm snoep waar je van smult
Koolhydraatarm snoep is er in heel veel vormen, want smaken verschillen. Waar de één zin heeft in spekkies gaat de ander liever voor Wine Gums of dropjes. Ook kan je kiezen voor menthol mint kauwgum voor een frisse adem.
Gezonde snacks hebben een hoge voedingswaarde en bevatten geen 'lege calorieën'. Ze zijn rijk aan vitamines, mineralen, vezels, eiwitten en gezonde vetten, en zijn koolhydraatarm. Voorbeelden van gezonde snacks zijn fruit, rauwkost, noten, Hüttenkäse of een rijstwafel met avocado, hummus en/of gerookte zalm.
Vetten (gram)
De kroket, frikandel en bamischijf doen het als je kijkt naar de calorieën het beste. Het maakt wel veel verschil of je de snack eet met (wit) brood. Een broodje hamburger, broodje hotdog en de bamischijf bevatten de minste vetten. Een echte calorieënbom is de kapsalon met 1272 kilocalorieën.
Gewone cacao, de conventionele variant in de supermarkt, is gebrand. Cacaonibs worden eerst verhit en daarna vermalen tot cacaopoeder. Waarom is dat minder populair dan rauwe cacao: De meeste vitaminen, mineralen en enzymen gaan verloren door verhitting.
Cacao nibs verwerkt in met name ontbijtgerechten zijn mijn favoriet. Als je ze zo eet – uit het handje – is het wel wat bitter. Als vervanger van een zak M&M's op de bank met je beentjes omhoog is wat mij betreft toch niet zo'n goed idee… Maar door smoothies, je yoghurt of op een pannenkoek is het waanzinnig lekker!
Met dit recept maak je zo de allerlekkerste wietchocolaatjes. Wel uit de buurt van kinderen en andere zoetekauwen houden want een stuk van deze chocola (20 gram) bevat één gram wiet.