Boterhamworst is een gekookte of gerookte worst gemaakt van fijngemalen vlees, meestal van varkens. Zoals de gerookte Ardenner boterhamworst, of de Parijzer boterhamworst, die is gemaakt van grof gemalen varkensvlees.
Boterhamworst bevat geen lever en is niet rauw, en komt daarom eigenlijk nooit voor op de lijst van afgeraden producten. Toch kun je je afvragen of boterhamworst tijdens de zwangerschap wel gezond is. Het vlees is namelijk zout, vet, bewerkt en bevat conserveringsmiddelen om de houdbaarheid te verlengen.
De worst wordt gevuld met fijngemalen varkensvleesrestanten en/of rundvleesrestanten uit de vleesverwerkende industrie, soms aangevuld met andere vleessoorten als gemalen paardenvlees of kippenvlees, plantaardige eiwitten, zout, kleurstoffen, conserveermiddelen en kruiden.
afijn op mijn zoektocht naar waarom boterhamworst zo heet ( vanaf nu afgekort met bhw ) bleek dat de bhw zelfs een wiki pagina heeft ! het heet dus zo omdat de plakken net zo groot waren dat ze een boterham bedekte.
Vleeswaren staan niet in de Schijf van Vijf, aangezien vleeswaren vaak veel vet en zout bevatten. Toch kan je vleeswaren als ham, boterhamworst en kipfilet wel maximaal één keer per dag wel eten. Deze drie soorten vleeswaren zijn namelijk minder vet, alleen bevatten wel zout.
Mager vlees is gezond broodbeleg
Mager vlees bevat relatief weinig verzadigde vetten en veel eiwitten, vitamines, mineralen en spoorelementen. Rookvlees, rosbief, kipfilet en kalkoenfilet zijn goede voorbeelden van magere vleeswaren.
Het deeg wordt heel fijn gecutterd en daarna in een blik gestopt. Het blik wordt dichtgefelst en vervolgens gesteriliseerd. Door de vergaande verhitting en het afvullen in een blik heeft de boterhamworst een duidelijk andere smaak dan de normale boterhamworst in een darm. Circa 100 gram.
Varkensvlees 35% , varkensseparatorvlees 20% , water, kipseparatorvlees 16%, TARWEZETMEEL, zout, specerijen (witte peper, koriander), stabilisator (E450, E451), antioxidant E301, smaakversterker E621 , conserveermiddel E250Kan gluten, ei, soja, melk, selderij, mosterd bevatten.
Vleessoort. Echte cervelaat is een variant op de cervelas en maak je van rundvlees, varkensvlees en varkenshersenen. Al zitten die hersenen echt niet meer in de moderne supermarktcervelaat. De worst dankt er nog wel steeds haar naam aan: cervelaat komt van van het Italiaanse woord cervallata, dat hersenen betekent.
In het slachthuis (slachterij) worden de dieren uit de veehouderij geslacht. Eerst worden ze bedwelmd en gedood, vervolgens onthaard en ontdaan van organen. Goedgekeurd vlees gaat vervolgens naar de uitsnijderij. Daar vindt de verdere verwerking van vlees plaats.
Ardenner boterhamworst is een ware klassieker op de Nederlandse boterham. Deze gerookte worst van fijngesneden varkensvlees is geliefd bij jong en oud vanwege zijn zachte en kruidige, gerookte smaak. Heerlijk op die zachte verse boterham, royaal besmeerd met boter en belegd met plakjes boterhamworst.
Er zijn verschillende vormen van vlees en/of worst in blik verkrijgbaar. De producten zijn gepasteuriseerd of gesteriliseerd. Gesteriliseerde vleeswaren zoals bijvoorbeeld corned beef in blik zijn vrijwel onbeperkt houdbaar.
Vette vleeswaren, zoals bacon, corned beef, gebraden gehakt, salami, leverkaas, luncheon meat, kalfspastei, alle worstsoorten, rauwe ham, paté, filet american, gelardeerde lever, spek, zure zult, hoofdkaas, kant en klare broodsalades (bijvoorbeeld met vlees, vis en ei).
Gezond broodbeleg
Halvarine of margarine uit een kuipje op elke boterham. Zuivelproducten: 20+ en 30+ kaas, hüttenkäse, zuivelspread, mozzarella, zachte geitenkaas. Ei. Noten en notenpasta en pindakaas met 100% pinda's of noten, zonder toegevoegd zout of suiker.
Schouderham is wat minder mals en van mindere kwaliteit dan achter- en beenham. Dit komt doordat er meer pezen en zenen in de schouder zitten en daardoor ook meer vet. Daarnaast is de schouder kleiner, waardoor je er minder grote, mooie plakken van kan snijden.
Zwan kan verwijzen naar: Zwanenberg (bedrijf), een voormalig vleesverwerkend bedrijf dat onder de merknaam Zwan produceerde. Zwan (band), een voormalige Amerikaanse band met onder anderen Billy Corgan.
varkensvlees 56%, varkensvet, water, zout, zetmeel, dextrose, voedingsvezel, kruiden en specerijen (MOSTERD), specerijenextract, aroma (SOJA), kleurstof (E120), conserveermiddel (E250), antioxidant (E301, E316), geleermiddel (E407), verdikkingsmiddel (E410, E412), stabilisator (E450, E451, E452), smaakversterker (E621, ...
Er zitten 67 kilocalorieën in 1 voor snee (22 gram) boterhamworst.
Kaas levert niet dezelfde voedingsstoffen als vlees. Kaas levert weliswaar evenveel eiwit als vlees en vitamine B12, maar bevat maar heel weinig ijzer, zo'n 0,1 milligram per 100 gram. Bovendien bevat kaas vaak veel verzadigd vet, zeker de vette (48+) varianten en veel zout.
Eiwit: In kaas zit meer eiwit (22.7 gram) dan in ham (18 gram), al is het verschil niet heel groot. Koolhydraten: Ham is goed voor 2.1 gram koolhydraten. In jonge kaas zitten helemaal geen koolhydraten! Vet: Dit is waarschijnlijk geen verrassing; kaas bevat ongeveer 30 gram vet.
Reacties. Leverworst kan zowel van rauw vlees als van gekookt vlees gemaakt worden. Ook een combinatie van beiden komt voor.
In droge (gefermenteerde) worst kan de listeriabacterie voorkomen en daarom kun je het volgens het Voedingscentrum beter niet eten. Droge worst wordt namelijk gemaakt van rauw vlees. Laat daarom gedroogde worst zoals salami, chorizo, metworst en cervelaatworst liever liggen.
Leverworst is gezond als je maximaal 28 gram per dag binnen krijgt, wat uitkomt op ongeveer 1 belegde boterham per dag. Het is een bron van ijzers en vitaminen, maar ook van zout en vetten. Vandaag de dag zijn we allemaal bewust bezig met het thema gezondheid en gezonde voeding.