Verf wordt beschouwd als klein gevaarlijk afval en hoort thuis in het containerpark van uw gemeente. Giet verfresten die u niet bewaart dus nooit door de gootsteen of in het riool! Dit geldt voor zowel solventgedragen- als watergedragen verf.
Kwasten en rollers niet onder de kraan afspoelen
Verf is namelijk milieubelastend en wanneer dit in de gootsteen wordt gegooid, blijven er verfresten in het riool achter. Ook de minder milieubelastende verf, zoals verf op waterbasis, hoort niet thuis in de gootsteen, al hebben deze verven een lager gehalte oplosmiddel.
Wanneer de verfpot leeg en opgedroogd is mag je de verfpot gewoon bij het restafval gooien. Is de verf nog vloeibaar, dan moet je die bij een KCA-punt inleveren.
Alle verf die nog nat en vloeibaar is, is klein chemisch afval (KCA). Dat geldt ook voor watergedragen verf. Er zitten altijd chemicaliën in die je niet bij het restafval wil.
Nog natte verfresten gelden als Klein Chemisch Afval (kca) en zijn belastend voor het milieu. Lever ze daarom in bij de dichtstbijzijnde milieustraat. Tip: Opgedroogde verf is geen chemisch afval en kan gewoon bij het huisvuil.
Klein chemisch afval (kca) is een verzamelnaam voor allerlei soorten gevaarlijk afval, van spaarlampen en batterijen tot gootsteenontstopper en verf.
Watergedragen verf & muurverf is slechts 2 tot 3 jaar houdbaar; producten moeten ook altijd vorstvrij worden bewaard. Alkydverf en grondverf kan wat langer worden bewaard, maar voor de aflak geldt maximaal 5 jaar en voor een primer 3 jaar.
Lege verfblikken en lege spuitbussen waar verf of chemische middelen (bijvoorbeeld ovenreiniger) in hebben gezeten, mogen ook bij het restafval. Of lever ze in bij de oud-ijzerbak van de milieustraat. Als er nog resten verf of chemicaliën in zitten, moeten ze bij het klein chemisch afval.
Gebruik een verfföhn en verfkrabber
Gebruik een speciale verfföhn en verfkrabber voor het verwijderen van de oude verflagen. Werk in de lengterichting van het hout. Verhit de oude verflaag over een lengte van 10 cm totdat er blazen ontstaan. Krab de nog warme verflaag direct weg.
Afval dat je niet gescheiden kunt inleveren, mag bij het restafval (de grijze kliko of vuilniszak). Het gaat bijvoorbeeld om luiers, kattenbakvulling, koffiecupjes en een kapot wijnglas. Twijfel je of iets in een aparte bak mag? Neem dan het zekere voor het onzekere en kies voor de vuilnisbak.
Ook verf, terpentine, zoutzuur en andere chemicaliën horen niet in het riool, lever deze in bij de gemeente (klein chemisch afval). Gooi het pluis dat overblijft in je droger bij het restafval en was slim zodat minder microplasticvezels van kleding in het riool eindigen.
Sommige producten kunnen het riool verstoppen of vervuilen. Daarom mag u niet al uw afval door de wc of gootsteen spoelen. Denk aan maandverband, medicijnresten of frituurvet. Wat wel mag is bijvoorbeeld toiletpapier, zuivelresten (melk) en resten van reinigingsmiddelen.
Gezien verf chemisch afval is, betekent het concreet dat wanneer je verf door de gootsteen of wc spoelt je een aardig chemisch goedje in het riool dumpt. Acrylverf mag je daarom niet in grote hoeveelheden door de gootsteen spoelen. Daarnaast kunnen verfresten je afvoerleidingen verstoppen.
Verf op water basis is over het algemeen de beste keuze voor houtwerk binnenshuis. Voordelen hiervan zijn: geur arm, snel drogend, niet vergelend, goed elastisch, en beter voor het milieu als traditionele verf. Ook hebben (vooral grond) verven op water basis vaak een zeer goede hechting op verschillende ondergronden.
Waarom mogen borden, bakjes en schaaltjes uit aluminium in de PMD-zak en aluminiumpapier niet? Borden, bakjes en schaaltjes uit aluminium kunnen opnieuw worden gesmolten en gerecycleerd. Aluminiumpapier is echter te dun, waardoor het in de ovens niet smelt, maar gewoon verbrandt. Gooi aluminiumfolie in de restafvalzak.
Ook het blik ondersteboven zetten kan voorkomen dat er zuurstof bij de verf komt door de sluiting. Je kunt eenvoudig controleren of de verf nog bruikbaar is door naar de kleur van het vel te kijken. Heeft het vel dezelfde kleur als de verf? Dan is de verf na verwijdering van het vel hoogstwaarschijnlijk nog bruikbaar.
Wat niet bij PMD mag
Wat ook niet bij pmd hoort zijn alle overige afvalsoorten zoals gft, papier en karton, glas, textiel, restafval en grofvuil.
Kwasten met waterverdunbare verf kun je ook in water bewaren. Zorg wel dat de haren helemaal onder water staan en sluit het potje luchtdicht af, bijvoorbeeld met aluminiumfolie. Strijk de kwast goed af op een krant voordat je weer gaat verven.
Als acryl verf en muurverf bevroren zijn geweest, zijn ze niet meer te gebruiken. De verf is "kapot"en zal al zijn eigenschappen verliezen. Bovendien zal u merken dat de verf enorm gaat stinken.
Om er voor te zorgen dat er geen vel op de verf komt moet je er voor zorgen dat er zo min mogelijk lucht in het afgesloten verfblik zit. Het is dus essentieel om een verfblik tot minimaal 75% te vullen. Hierdoor heeft de lucht die in het blik zit bijna geen tot heel weinig kans om een vel te veroorzaken op de verf.
Over het algemeen is verf op waterbasis minder schadelijk voor je gezondheid. Ook is het minder schadelijk voor het milieu, als je je kwasten tenminste niet schoonspoelt onder de kraan.
Waterbasis is niet brandbaar, maar wel milieubelastend. Oliebasis is brandbaar en milieubelastend.
Zet onmiddellijk na het schilderen alle ramen en deuren open (met nadruk op NA en niet tijdens, anders droogt de verf te snel). Vergeet je toch onmiddellijk alles open te zetten om te verluchten, dan blijft de geur meer in de verf zitten en kan het dagen tot weken duren vooraleer de geur helemaal weg is.
Verf kan ook gaan rotten. Het beste bewaar je de verf op koele en droge plekken, bij voorkeur waar het tussen de 5 en 25 graden Celsius is. Bij vorst en hittegolven wordt de houdbaarheid verf minder. Ook wanneer er vocht bij de verf komt: schimmels en bacteriën zijn daar gek op.