De Dharmachakra (Sanskriet: धर्मचक्र; Pali: Dhammacakka; Tibetaans: འཀོར་ལོ།Birmaans: ဓမ္မစကြာ), letterlijk te vertalen als "Wiel van Dharma" of "Wiel der wet", is binnen het boeddhisme het symbool van de door Boeddha verkondigde leer over het pad naar verlichting. Een soortgelijk symbool is in gebruik in het Jaïnisme.
Het Wiel van Dharma wordt voorgesteld als een wiel met acht verschillende spaken. De acht spaken symboliseren het achtvoudige pad naar verlichting. In acht stappen wordt uitgelegd hoe we als mens onrust en lijden kunnen overwinnen.
In het boeddhisme is de bodhiboom een heilige boom, omdat Gautama Boeddha, de stichter van het boeddhisme, onder een bodhiboom bodhi (verlichting) bereikte. In veel boeddhistische tempels staat een bodhiboom.
Aum, de betekenis
Ohm is een heel oud en klassiek geluid of mantra dat staat voor het begin van de schepping. Veel religies geloven dat het universum, de creatie van het universum, begon met een geluid. Dit geluid is de klank Om.
De lotus heeft in het hindoeïsme en het boeddhisme grote betekenis. De bloem symboliseert goddelijke geboorte en zuiverheid. De lotus is het attribuut van de bodhisattva Samantabhadra. Ook de hindoe-god Vishnoe wordt meestal afgebeeld met een lotusbloem.
vrij is van het leven in samsara.
Wit. De witte lotusbloem symboliseert vrede, puurheid en perfectheid. Ondanks dat 'perfect' niet bestaat, staat het vaak symbool voor het streven naar een bepaald, zelfgekozen doel.
Met een dikbuik of happy boeddha tuinbeeld haal je de vrolijkheid naar je toe. Daarnaast brengt deze boeddha ook voorspoed, succes en geluk met zich mee. De happy boeddha komt van origine uit China. Daar is hij ook wel bekend als Pu-Tai-Ho-Shang, terwijl de Japanners de dikbuik boeddha liever Hotei noemen.
De Drie Juwelen (Pali: Tiratana, Skt.: Triratna); ook: Drie kostbaarheden, Drievoudige edelstenen, Drie schatten in het boeddhisme worden gevormd door de Boeddha, de Dharma (de leer van Boeddha) en de Sangha (de boeddhistische gemeenschap). Voor boeddhisten zijn het de drie onderdelen van het toevlucht nemen.
Het is eigenlijk wel komisch dat een boeddha ongeluk zou brengen terwijl het symbool staat voor staat voor geluk, voorspoed, goede gezondheid, liefde, bescherming, het verkrijgen van inzichten en saamhorigheid. Dus hoewel het altijd leuk is om een beeld cadeau te geven.
Boeddha wordt niet als (een) god beschouwd. Het boeddhisme kent wel goden, maar die zijn in de meeste stromingen niet zo belangrijk. Over het ontstaan van de aarde zegt de religie niets, er bestaat in het boeddhisme immers geen begin en geen eind.
Ze zijn herkenbaar aan hun rode of oranje gewaden en aan hun kale hoofden. Hoewel de monniken in de tijd van Boeddha thuisloos rondzwierven, wonen ze nu bij elkaar in kloosters. In Tibet waren vroeger veel grote boeddhistische kloosters, maar na 1959 zijn veel daarvan verwoest door de Chinezen.
In het boeddhisme toon je door middel van het gebed eerbied of respect aan de Boeddha, de Dhamma en de Sangha. Soms reciteert men reflecties over diverse aspecten van de boeddhistische leer (de Dhamma). Veel boeddhisten in Azië maken vaak verzoeken aan devas (goden), Bodhisattva's of één of meerdere Boeddha's.
En, een hele belangrijke en een die bijna niet uit te rammen is: binnen mag je nooit fluiten. Als je bij iemand op bezoek bent en fluit, dan zal de gastheer al zijn geld kwijtraken. Ooit zaten wij met de televisieploeg in een hotel in Magadan. De cameraman was in zijn hotelkamer aan het fluiten.
Wie fluit voor het slapengaan, roept de duivel aan. 's Nachts fluiten zou altijd ongeluk brengen. Meisjes mochten niet fluiten, anders lachte de duivel.
Wie schoenen op tafel zet kan armoede verwachten
In de middeleeuwen stak men tijdens epidemieën schoenen in brand, niet zozeer om besmetting tegen te gaan, maar om geesten en demonen op afstand te houden. Dus als je een beetje welvarend wil leven moet je geen schoenen op tafel zetten.
Behalve hun visie op de dood, hebben boeddhisten ook een bijzondere visie op het leven. Zo zouden sommigen van ons – vooral in het westen – op de automatische piloot leven. Boeddhisten noemen dat luiheid, maar die gaat niet over niks doen – het gaat juist om zó veel doen dat we onszelf vermijden.
2. Wat betekent Om Mani Padme Hum? Er zijn vaak veel vertalingen van een mantra, omdat het moeilijk te vatten is in een aantal woorden. De vertaling die je het meest ziet is 'ik eer de parel in de lotus'.
Volgens het boeddhisme vinden we het echte geluk in het heden. Denk dus niet continu terug aan het verleden en verlang niet te veel naar de toekomst, maar leef in het nu. Door volledig 'wakker te zijn' en alles met aandacht te doen vind je een grote gevoel van vreugde.
Welke 5 groenten eten boeddhisten niet? Boeddhisten eten geen voedsel die lustgevoelens en een opvliegende gemoedstoestand opwekken. Daarom worden groenten zoals knoflook, ui, sjalotten, bieslook en prei vermeden. Ook geven deze groenten een slechte geur als ze rauw worden gegeten.
Onder Boeddhisten zijn veel vegetariërs. Het Boeddhisme vertelt dat alle wezens gelijk zijn, dus kan een mens niet bepalen wat er met een dier moet gebeuren. Ze mogen niemand pijn doen en kunnen daarom ook geen dieren slachten om op te eten.